• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Referendumul pe Legea Capitalei: s-a ajuns de la 7 la 4 întrebări, dar PDL mai vrea una

Referendumul pe Legea Capitalei: s-a ajuns de la 7 la 4 întrebări, dar PDL mai vrea una
Data referendumului pentru Legea Capitalei și întrebările care urmează a fi puse nu sunt sigure nici acum. Rundele de negocieri purtate între primarul general al Capitalei și liderii partidelor reprezentate în CGMB nu avut niciun rezultat clar

Data referendumului pentru Legea Capitalei și întrebările careurmează a fi puse nu sunt sigure nici acum. Rundele de negocieripurtate între primarul general al Capitalei și liderii partidelorreprezentate în CGMB nu au avut niciun rezultat clar. După runda demarți, primarul Oprescu a declarat că „în principiu, s-a căzut deacord pentru 4 întrebări și schimbarea datei referendumului pe 26iunie”.

Întrebările sunt:
• Sunteți de acord ca primarul de sector să fie ales de ConsiliulGeneral al Municipiului București?
• Sunteți de acord cu desființarea consiliilor locale ?
• Sunteți de acord să fie aleși consilierii generali prin votuninominal?
• Sunteți de acord cu un buget unic la nivelul Capitalei?

După negocierile de ieri, Oprescu a anunțat că s-a luat „unrespiro politic”. „Se dorește din partea mea un consens pentru arepara gafa cu cele 7 întrebări. Până la votul Consiliului Generalal Municipiului București, putem avea o mulțime de surprize”, a maispus Sorin Oprescu.

Următoarea rundă de negocieri între primarul general și lideriipartidelor reprezentate în CGMB va avea loc joi și, dacă se vacădea de acord, vineri va avea loc o ședință de îndată aConsiliului prin care să se aprobe o nouă hotărâre de consiliu caresă o înlocuiască pe cea care prevede 7 întrebări și datareferendumului pe 19 iunie.

Marți la prânz, Oprescu s-a întâlnit și cu reprezentanțiiprimăriilor din cele 6 sectoare ale Capitalei. Numai primariiAndrei Chiliman, Cristian Popescu Pidone și Marian Vanghelie auonorat invitația, restul trimițându-și înlocuitori. Cei treiprimari prezenți au susținut organizarea referendumului pe 26iunie, cu o singură întrebare, aceasta fiind: „Vreți ca primarul desector să fie numit de Consiliul General al MunicipiuluiBucurești?”

Viceprimarul general al Capitalei și lider al consilierilor PDL,Mircea Raicu, a declarat pentru gândul: „Seîncercă să se găsească o soluție de consens până vineri. Dacă nu seva ajunge la un consens, vineri, într-o ședință a CGMB de îndată,vom schimba doar data la care urmează să se organizezereferendumul. Acesta nu poate avea mai puțin de 5 întrebări, carereprezintă tot atâtea idei principale din Legea Capitalei. Acesteidei sunt că primarul general trebuie să conducă administrațiapublică a Bucureștiului, CGMB să fie format din consilieri generalialeși uninominal, din rândul lor să se aleagă primarii de sector,bugetul să fie unul consolidat și desființarea consiliilor locale.Bucureștiul trebuie condus de o echipă formată din primarul generalși consilierii municipali care să aibă responsabilități”

Inchide