Reprezentantul BULGARIEI a votat în Consiliul UE ÎMPOTRIVA Codruței Kovesi

Redactor:
Mihai Draghici
Reprezentantul BULGARIEI a votat în Consiliul UE ÎMPOTRIVA Codruței Kovesi
Reprezentantul Bulgariei a votat în Consiliul UE împotriva numirii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european, afirmă surse comunitare citate de site-urile de știri bulgare Sega.bg și Mediapool.bg.

În cadrul reuniunii reprezentanților permanenți în Consiliul UE (COREPER), desfășurată miercurea trecută, reprezentantul Sofiei s-a opus vehement numirii Laurei Codruța Kovesi în această funcție, precizează sursele citate.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franța, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-șef european, au declarat surse citate de site-ul de știri New Europe.

Conform surselor citate, în urma votului reprezentanților statelor membre UE, Jean-François Bohnert, din Franța, a obținut 50 de puncte, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, din România, și de germanul Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte.

 

Pe 4 februarie, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis că Laura Codruța Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru șefia Parchetului European, fiind favorită.

„În conformitate cu Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului UE 2017/1939 privind implementarea planului de intensificare a cooperării în cazul Biroului Parchetului Public European, grupul de selecție a lucrat intens în ultimele săptămâni. Grupul de selecție transmite Parlamentului European și Consiliului UE lista scurtă, în conformitate cu Articolul 14(3) al Regulamentului (UE) 2017/1939 și al regulilor VI(1) și VII(1) ale grupului de selecție, cu următoarea ordine a preferințelor:

 

1. Laura Codruța Kovesi (România)
2. Jean-Francois Bohnert (Franța)
3. Andres Ritter (Germania)”, preciza Antonio Tajani în documentul trimis pe 4 februarie.

Cei trei candidați urmează să fie audiați în Parlamentul European de Comisia pentru Control Bugetar și de Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE). După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.

foto: Mediafax Foto / Bogdan Stamatin

Inchide