REȚEAUA COSMA. Cum se negociau ȘPĂGILE DE MILIOANE DE EURO pentru contractele din bani publici de la CJ Prahova

Redactor:
Biro Attila
Personaje cheie în rețeaua Cosma - Alexe - Păvăleanu: Mircea Cosma, Vlad Cosma, Andreea Cosma, Răzvan Alexe, Marcel Păvăleanu. Cei cinci sunt cercetați în două dosare pentru trafic de influență, evaziune fiscală și spălare de bani.

În prima rețea, cea de evaziunea fiscală procurorii au constat că peste 130 de firme au păgubit statul de 35 milioane euro printr-un circuit complex de evaziune fiscală și spălare de bani. În acestă rețea este urmărită penal fiica lui Mircea Cosma. În același dosar penal sunt arestați și urmăriți penal  Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, membru PSD Prahova și Răzvan Alexe partener de afaceri și prieten cu Vlad Cosma fiul șefului CJ Prahova, deputat PSD de Mizil.

În cea de a doua rețea procurorii au constatat că Vlad Cosma și Răzvan Alexe au cerut și primit în decurs de un an 1 milion de euro pentru a truca licitații publice ale Consiliului Județean Prahova condus de Mircea Cosma. Procurorii spun că au date care arată că și Mircea Cosma era implicat în acestă rețea. Scopul rețelei era ca prin  metoda „subcontractării” până la 50% din banii alocați pentru un contract public să ajungă în conturile suspecților Vlad Cosma sau Răzvan Alexe.

Personajele cheie ale rețelei de trafic de influență

Mircea Cosma este președintele Consiliului Județean Prahova. Are la dispoziție un buget total de aproape 400 milioane lei. DNA a cerut arestarea lui Cosma pentru trafic de influență. Curtea Supremă a dispus arest la domiciliul pentru șeful Consiliului Județean Prahova. Procurorii spun că Mircea Cosma făcea parte dintr-o rețea de fraudare a licitațiilor publice în care activa și fiul său, Vlad Cosma, deputat PSD.

Din datele prezentate până acum rezultă următoarea stare de fapt: Consiliul Județean acorda contracte publice unor companii, iar în prealabil fiul său Vlad Cosma solicita acestor firme ca după câștigarea licitațiilor să subcontracteze lucrările, în special fiind vorba de deszăpezire, asfaltări sau întreținere de drumuri, altor companii pe care le controla el sau apropiatul său, Răzvan Alexe.

FOTO: Mircea Cosma în stânga

Mircea Cosma este membru PSD din 1992 și vicepreședinte al partidului. Este la al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Prahova. Este și președintele PSD Prahova filială din care face parte și deputatul PSD Sebastian Ghiță unul dintre cei mai influenți politicieni ai partidului condus de Victor Ponta.

Vlad Cosma este deputat PSD ales în colegiul Mizil, colegiu lăsat liber de Adrian Năstase după prima arestare din dosarul Trofeul Calității în 2012. Vlad Cosma este și el urmărit penal de DNA pentru trafic de influență. Practic, procurorii spun că Vlad Cosma era cel care în baza influenței pe care o avea pe lângă tatăl său a solicitat și primit în decurs de un an 1 milion de euro de la o serie de fime private. Vlad Cosma solicita aceste sume de bani pentru ca firmele în cauză să câștige licitațiile organizate de Consiliul Județean Prahova. DNA a cerut arestarea lui Vlad Cosma. Pentru că este parlamentar el beneficiază de imunitate astfel că mai întâi cererea de arestare alui Cosma va fi „judecătă” de Camera Deputaților.
 

 

Răzvan Alexe este potrivit descrierilor din presa locală un individ apropiat lumii interlope locale. În anchetele procurorilor DNA el are rolul de colector. Răzvan Alexe este cel care colecta fizic banii solicitați de Vlad Cosma. Mecanismul prin care erau colectați banii este descris de procurori astfel: Vlad Cosma și Alexe negociau cu firmele care se înscriau la licitațiile CJ Prahova procentul spăgilor, Consiliul Județean majora valoarea lucrărilor în mod nejustificat astfel încât spăgile să fie acoperite din aceste majorări, companiile căștigătoare erau obligate să subcontracteze o parte din lucrări câtre firmele lui Răzvan Alexe sau unor firme controlate prin interpuși de către Vlad Cosma.

Cine sunt denunțătorii din dosar. Cei care l-au denunțat pe Vlad Cosma și pe Mircea Cosma la DNA sunt oamenii de afaceri  Ion Dumitru, Costin Giani Palada și Nicolae Onea. Cei trei dețin companiile – SC Star T&D Blejoi, SC Cast SRL, SC Coni SRL care sunt urmărite penal în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar instrumentat de Parchetul Curții de Apel Ploiești. Potrivit Mediafax, dosarul instrumentat de DNA în care Mircea Cosma este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu a pornit de la un denunț al lui Ion Dumitru, care a reclamat la DNA că Răzvan Alexe a primit de la el peste cinci milioane de lei. „În perioada 2012-2013, lăsând să se creadă că are influență asupra unui funcționar public, respectiv președintele Consiliului Județean Prahova, Cosma Mircea, a pretins și primit de la denunțător sume de bani disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate de către firma S.C. Star T & D S.R.L.    Foto: Vlad Cosma

Marconstruct Company S.R.L., lucrări pe care aceasta din urmă nu le-a executat, în sumă totală de 5.204.005 lei ( sumă ce reprezintă totalul celor virate prin cont bancar de S.C. Star T & D S.R.L. către S.C. Marconstruct Company S.R.L. în perioada 2012 – 2013 )”, anunțau procurorii DNA Ploiești în momentul în care a fost deschis acest dosar, iar Răzvan Alexe a fost arestat preventiv.

Două dintre cele trei companii ai căror proprietari au făcut denunț la DNA au fost implicate și în „Afacerea Pasarela” despre care Gândul a relatat în 2013.  Companii Cast S.R.L. și Coni S.R.L au fost cele care alături de alte societăți au construit pasarelele pietonale de pe DN 1.             

Gândul a relatat că în august 2013 CNANDR a dat undă verde pentru ca patru firme printre care Cast S.R.L. și Coni S.R.L  să ridice patru pasarele pentru pietoni pe DN1 în localitățile din Azuga, Bușteni și Comarnic înainte de a finaliza procedura legală de achiziție publică și a semna contractele cu acestea. Societățile au început lucrările exact în ziua în care a început  procedura de încredințare directă și a fost publicată invitația de participare, respectiv pe 6 august, deși în documentație se preciza că ofertele au termen de depunere pe 7 august la ora 8:30.

Dosarul de evaziune – conexiunea Păvăleanu – Alexe – Cosma

Răzvan Alexe este pivotul între rețeaua de evaziunea fiscală din Prahova cercetată de procurori și cea de trafic de influență. El este cercetat atât în dosarul de trafic de influență pentru contracte publice, cât și în cel de evaziune fiscală. Companiile Cast S.R.L. și Coni S.R.L  sunt urmărite penal în dosarul de evaziune fiscală, dar proprietarii lor au denunțat la DNA traficul de influență și mita solicitată de deputatul Vlad Cosma.

Cum funcționa rețeau de evaziune fiscală. Anul trecut, în noiembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au deschis un dosar privind o rețea compusă din peste 130 de firme fantomă și opt persoane care sunt acuzate de evaziune fiscală în valoare de 35 milioane euro. Procurorii au descris în felul urmărtor mecanismul de funcționare al rețelei: „societăți comerciale de pe raza județului Prahova și municipiului București, din care o parte aveau comportament tip «fantomă», au simulat operațiuni comerciale de achiziție/livrare mărfuri și servicii, ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale, pentru ca ulterior sumele de bani rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală să fie retrase în numerar din conturile bancare ale societăților comerciale, prin simularea unor operațiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme. Până în prezent, prejudiciul estimat este în cuantum de 149.800.000 lei”

Marcel Păvăleanu. Unul dintre cei care au fost arestați în acest dosar este Marcel Păvăleanu care la începutul lui 2013 a fost angajat al Secretariatului General al Guvernului. Marcel Cristian Păvăleanu este membru al PSD Prahova și a condus filiala PSD Plopeni, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizații județene și implicându-se activ în campania electorală a USL din 2012. 

Președintele PSD Prahova, Mircea Cosma, declara pentru MEDIAFAX că organizația l-a propus pe Păvăleanu să lucreze la Secretariatul General al Guvernului.

Marcel Păvăleanu și Răzvan Alexe/Foto: semnal.eu

 

Andreea Cosma. În același dosar de evaziune fiscală procurorii au decis să înceapă urmărirea penală împotriva Andreei Cosma, fiica lui Mircea Cosma și sora deputatului PSD Vlad Cosma. Procurorii spun că Andreea Cosma deține un birou notarial. Prin biroul ei notarial și sub semnătura ei, firmele împlicate în rețeau de evaziune fiscală și spălare de bani companiile fantomă decontau TVA fără o bază legală.

Fabioara Ionescu. Este administratorul public al județului Prahova , șefa organizației de femei a PSD. Potrivit Medifax, procurorii au început urmărirea penală în același dosar și împotriva administratorului public al județului Prahova, Fabioara Ionescu, președinte al organizației de femei a PSD Prahova, Ionescu fiind urmărită penal pentru evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis în perioadaîn care era director al Parcului Industrial Ploiești, instituție deținută de Consiliul Județean Prahova.

 

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide