REZULTATE BAC 2011. Secretul SUCCESULUI la BAC: Primele trei județe din topul pe țară NU AU AVUT CAMERE DE SUPRAVEGHERE

REZULTATE BAC 2011. Secretul SUCCESULUI la BAC: Primele trei județe din topul pe țară NU AU AVUT CAMERE DE SUPRAVEGHERE
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 21:21

Rezultatele la Bac 2011 nu au fost determinate doar de efortuldepus la învățătură de liceeni, ci și de prezența camerelor desupraveghere video în sălile de examinare. După cum se poate vedeași pe harta promovabilității la Bacalaureat, județele cu procentulcel mai ridicat de promovabilitate la Bac 2011 sunt și cele undecamerele au lipsit cu desăvârșire sau au acoperit doar o mică partedin centrele de examinare.

Campionul notelor la Bac a fost județul Suceava, unde 65,03%dintre absolvenții de liceu au luat examenul. Coincidență sau nu,remarcată și de știrileprotv, în niciuna dintre sălile deexaminare sucevene nu au existat camere de supraveghere.

Bacalaureatul laSuceava, județul cu cea mai mare rată de promovare: Cred căprofesorii noștri i-au supravegheat cum trebuie

„Nu am avut camere video în niciun centru. Măsura nu a fostluată de noi. Nu au fost asigurate fondurile necesare de laconsiliile locale”, a explicat pentru gândul inspectorulșcolar Laura Hacman, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului ȘcolarJudețean Suceava.

Oficialul nu pune însă succesul Suceveineapărat pe seama lipsei supravegherii video. „Cineva tottrebuia să fie primul, asta nu înseamnă că e hoț. Cred căprofesorii noștri i-au supravegheat cum trebuie pe copii și nu s-acopiat”, a mai spus Hacman.

Inspectoarea spune că și în Suceava procentul de promovabilitatea scăzut cu peste 20% față de anul trecut și că au existat „foartepuțini copii cu medii de 8 și 9”, față de anii trecuți. „Nu cameravideo este explicația” pentru rezultatele dezastruoase de la Bac2011, spune Laura Hacman: „Avem colegii cu promovabilitate de80-90%, cu medii absolut normale, dar și grupuri școlare cu 9%promovabilitate. A fost generația în care s-au acumulat aceleSAM-uri (școli de arte și meserii)”.

Citește și REZULTATE BAC 2011, 2010, 2009: cum s-a prăbușitpromovabilitatea de la 80% la 44% în trei ani. Vezi pe hartăjudețele cu cele mai dramatice scăderi

Situat pe locul doi în topul național al promovabilității, cu64,03% dintre liceenii care au trecut Bac-ul, județulHarghita nu a avut nicio cameră video în clase, din lipsabanilor.

Bac-ul la Harghita: Nuam avut camere, dar nu suntem mulțumiți că am ieșit pe locul doi pețară

„În niciunul dintre centre nu am avut camere. Am avut 205 sălide examene, iar suma ar fi fost mult prea mare. Ne-am consultat cuasociațiile profesionale, comitetele de părinți și profesori, și amajuns la concluzia că trebuie să organizăm un bacalaureat conformmetodologiei. Am controlat, în fiecare zi, unitățile de examen”, adeclarat pentru gândul inspectorulșcolar general al județului Harghita, Ferencz Solomon Alpar.

Acesta explică rata mare de promovabilitate din Harghita,comparativ cu alte județe, prin faptul că elevii au fost pregătițiriguros.

„Am făcut cea mai serioasă simulare din toată țara, la toatedisciplinele, și am analizat și mediatizat rezultatele. Nusuntem satisfăcuți de rezultat, chiar dacă avem o medalie de argintde gât. Pemiteți-mi să nu fiu mândru”, a mai spusAlpar.

La Constanța au fostcamere pe holuri, dar nu în toate liceele

Nici în județul Constanța, clasat pe locul trei, cu 57,6%, întopul promovabilității la Bac 2011, nu au existat camere desupraveghere în sălile de examen. În 15 dintre cele 26 de centre deexaminare au existat însă camere video pe culoare și în zona deacces, a declarat pentru gândul Gabriela Costea,purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar JudețeanConstanța.

Pe de altă parte, în județul Brăila, situat pe locul cinci întopul promovabilității, cu 57% dintre liceenii care au trecutBac-ul, în aproximativ 70% dintre centre au existat camere desupraveghere atât în școli, cât și pe culoar, a declaratinspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Brăila,Viorel Botea. Acesta explică rata mare de promovabilitate din județ(57%) prin faptul că aproximativ 10-12% dintre elevii care trebuiausă dea examenul anul acesta au rămas corigenți.

„Este rezultatul unei selecții corect făcute. Domnul Funeriune-a cerut să punem valorile pe o scară a lor”, a explicatBotea.

Citește și REZULTATE BACALAUREAT 2011 afișateonline

Ministrul Educației, Daniel Funeriu, declara pe 24 mai cămăsurile de securitate la Bac 2011 vor fi întărite și că nu se vatolera copiatul.

Măsura anticopiat de laBac. Cum a apărut camera de supraveghere în învățământulromânesc

„Conținutul probelor și modul de desfășurare este cvasiidenticcu cel de anul trecut, mai puțin calendarul. Ca element de noutate,au fost întărite măsurile care vizează politica ministerului detoleranță zero față de fraudă. Cel mai puternic semnal de reformă,nu doar în educație și în societate, este să avem toleranță zerofață de fraudă”, spunea Funeriu.

El a precizat că au fost luate câteva măsuri pentru eliminareafraudei, solicitându-se inspectoratelor școlare să asigure pentruorganizarea bacalaureatului cât mai multe săli de clasă prevăzutecu camere de luat vederi.

„Reamintesc că este interzis accesul în sală cu telefoane mobilesau alte astfel de instrumente. Tot pe palierul prevenției au fosttransparentizate toate măsurile, astfel că organizații de părințiși reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale care au fostacreditate de către inspectoratul școlar județean vor putea să aibăacces la tot ceea ce ține de supravegherea examenelor și laprocedurile de desfășurare a bacalaureatului”, a mai spus ministrulEducației.

De asemenea, au fost sporite sancțiunile pentru cei carefraudează Bac-ul.

„Este vorba de interdicția de a da bacalaureatul următoareledouă sesiuni, în cazul celor care sunt prinși copiind. (…) Toțiinspectorii generali școlari au fost instruiți să colaboreze cuorganele de anchetă în cazul fraudelor”, a adăugat Funeriu.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...