Ridzi a scăpat. Deputații au declarat că susțin solicitarea Parchetului, apoi au respins începerea urmării penale și percheziția informatică

Ridzi a scăpat. Deputații au declarat că susțin solicitarea Parchetului, apoi au respins începerea urmării penale și percheziția informatică
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 06:22

Deputații au respins, marți seară, atât solicitarea Parchetuluide extindere a urmăririi penale a fostului ministru al Tineretului,democrat-liberala Monica Iacob Ridzi, cât și cererea de perchezițieinformatică în cazul acesteia. În prima situație, când pentruaprobarea solicitării de începere a urmăririi penale era nevoie devotul majorității deputaților prezenți, s-au înregistrat 105 voturi”pentru” și 109 „contra”. În privința cererii de încuviințare apercheziției informatice este necesar, conform Regulamentului,votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaților, iaracesta nu s-a întrunit. Au fost înregistrate la această solicitare110 voturi „pentru” și 113 „împotrivă”. PDL a apărat-o astfel peRidzi în ciuda recomandărilor venite din partea președinteluiTraian Băsescu.

Ridzi cerut parlamentarilor să voteze pentru respingereacererilor Parchetului

Monica Iacob Ridzi a cerut, de la tribuna Parlamentului,colegilor prezenți să țină cont la pronunțarea votului derecomandarea Comisiei juridice de a respinge atât solicitarea depercheziționare informatică, cât și cea de extindere a urmăririipenale. Ea a afirmat că situațiile prezentate de procurori îndosarele sale sunt „profund nereale, conțin inadvertențe evidente”,spunând deputaților să nu cedeze impulsului de a face din ea”exemplul necesar demonstrării voinței de luptă împotriva mariicorupții”. „Nu mă voi referi la problemele mele medicale și nici numă voi prevala vreodată de ele. Sunt convinsă că deputații dincomisia juridică au analizat actele dosarului penal și nu câtevahârtii care țin de internările mele din ultima perioadă. Suntsigură că și dvs. veți analiza de două ori înainte de a lua odecizie politică și că veți da întâietate argumentelor juridice.Așa cum cred că nu vă veți lăsa influențați de impulsul de a facedin Monica Iacob Ridzi exemplul necesar demonstrării voinței deluptă împotriva marii corupții, punând într-un plan secundar sautrecând cu vedera abuzurile procurorilor”, a declarat Ridzi.

PSD, PNL și PDL au anunțat că susțin solicitărileanchetatorilor

În schimb, PSD, PNL, dar și PDL și-au declarat, la microfonulCamerei, intenția de a vota în favoarea cererilor Parchetului.Liberala Alina Gorghiu a acuzat PDL că a tergiversat ajungerea înatenția plenului a acestei chestiuni: „Suntem la un an și jumătatede la raportul comisiei de anchetă și, prin mijloace care nu țin deetica politică, PDL a găsit mijloace de amânare a solicităriiParchetului. Este regretabil că doamna Ridzi are o stare desănătate precară, dar mărturisesc că eu cred că toți suntem egaliîn fața legii, iar doamna Ridzi nu e mai presus de lege și nutrebuie să stea ascunsă sub fusta PDL”. În replică, liderului degrup al PDL, Mircea Toader, a spus că nu există motive pentru carepartidul său să fie acuzat: „Sunt surprins de ce a spus doamnaGorghiu, sub fusta noastră nu stă nimeni”. Toader a anunțat însă căPDL va susține solicitările Parchetului: „Avem aceeași poziție căParlamentul nu trebuie să fie o instanță. Nu noi trebuie săapreciem cine e vinovat sau nu. Cred că justiția trebuie să-și facădatoria. PDL va susține solicitările făcute de Parchet pentru căParlamentul nu trebuie să fie o barieră. Eu cred în nevinovățiadoamnei Ridzi, dar nu Parlamentul trebuie să decidă în acest caz”.Din partea PSD, vicepreședintele comisiei juridice Florin Iordachea spus că nici partidul său nu intenționează să blochezesolicitările Parchetului: „PSD nu se opune unei justiții eficiente.Cine are ceva de spus să-și probeze nevinovăția în fațainstanței”.

Apelul Președinteluipentru o ” justiție corectă”

Președintele Traian Băsescu a ținut să facă marți un nou apelcătre parlamentarii PDL, dar și pentru cei aparținând arculuiputerii, ca votul „pentru cele două cazuri aflate pe ordinea de zia Parlamentului” să fie „în favoarea justiției”, referindu-se lacazul Monica Ridzi și Dan Păsat. Șeful statului a declarat în urmăcu o săptămână că votul deputaților PDL din Comisia juridică este”inadmisibil”. Aceștia, alături de partenerii de coaliție, aurespins atât cererea de percheziționare informatică a fostuluiministru Monica Iacob Ridzi, cât și cea de extindere a urmăririipenale a acesteia. Președintele Comisiei juridice, Daniel Buda, aprecizat că votul reprezintă doar un punct de vedere: „Comisiajuridică nu a dat un raport, ci un punct de vedere. În plen vor fivotate cererile Parchetului, plenul este suveran”. La începutulanului, procurorul general al României a solicitat Camereideclanșarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale față defostul ministru Monica Iacob Ridzi, pentru abuz în serviciu contraintereselor publice și fals intelectual.

Solicitarea procurorului general vine după ce Direcția NaționalăAnticorupție i-a trimis lui Kovesi o cerere în urma căreia aceastaurma să decidă dacă va sesiza Parlamentul pentru avizul de urmărirepenală în cazul Ridzi, pentru un nou contract al MinisteruluiTineretului și Sportului. Direcția Națională Anticorupție susținecă în intervalul aprilie – iunie 2009 Monica Iacob Ridzi a dispus,prin încălcarea atribuțiilor care îi reveneau în calitate deministru, achiziționarea de către Minsterul Tineretului șiSportului a unor produse electronice de la SC Carpatik Impex SRLGăești și SC Călin SRL Curtea de Argeș, în condițiile în careaceste categorii de bunuri erau excluse de la achiziționare prinprevederile Ordonanței 34/2009, nu au existat estimări bazate peraportul necesitate-preț și note de fundamentare întocmite decompartimentul de specialitate, care să conțină particularitățiletehnice ale bunurilor iar prețurile de achiziție au fostsupraevaluate, potrivit DNA. Prin fapta descrisă a fost prejudiciatpatrimoniul Ministerului Tineretului și Sportului cu o sumă deaproximativ 100.000 lei, reprezentând diferența dintre prețul deachiziție al bunurilor și prețul la care fuseseră obținute de cătresocietățile menționate, și a creat un avantaj partimonial înacelași cuantum celor două societăți comerciale.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Vestea FANTASMAGORICĂ pentru români anunțată cu aplomb de Florin Cîțu: ”Așa cum am promis”
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
China trimite o IMENSĂ UNDĂ DE ȘOC la nivel planetar! Marile puteri ale lumii sunt...
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...