Rodica Culcer: CA al TVR nu are nicio atribuție în ceea ce mă privește

Rodica Culcer: CA al TVR nu are nicio atribuție în ceea ce mă privește
Rodica Culcer a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la hotărârea CA de încetare a mandatului său la conducerea Știrilor TVR, că membrii CA nu au nicio atribuție în privința angajaților Televiziunii Române, potrivit legii de funcționare a instituției.
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 04:57

Rodica Culcer a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la hotărârea CA de încetare a mandatului său la conducerea Știrilor TVR, că membrii CA nu au nicio atribuție în privința angajaților Televiziunii Române, potrivit legii de funcționare a instituției.

„Eu nu am fost la ședința CA, dar știu sigur că reprezentanți PSD au votat pentru o chestiune care nu este atribuțiile lor”, a spus Rodica Culcer.

Ea a precizat că membrii CA nu au nicio atribuție în privința angajaților din TVR, potrivit articolului 27 din Legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Televiziune (SRTv).

„CA nu are nicio atribuție în ceea ce mă privește. În numele angajatorului semnează Alexandru Lăzescu (președintele-director general al TVR, n.r.). Dacă doamna Juganaru (Anne Jugănaru, membru în CA, n.r.) și cei care au votat nu au citit legea, nu este problema mea. Ei pot să voteze ce vor. Votul este legal, hotărârea este nelegală”, a explicat Rodica Culcer.

„În privința statutului meu de pensionară, angajată cu contract de muncă legal, amintesc doar că în CA sunt cel puțin doi pensionari ai SRTv, care încasează și indemnizație și drepturi de autor din activitatea lor în TVR. Dacă ei pleacă și renunță la aceste drepturi, plec și eu”, a mai spus Rodica Culcer.

Consiliul de Administrație al TVR a votat miercuri încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Știrile TVR, însă unii membri ai CA, printre care și Ada Meseșan, spun că reprezentanții PSD în consiliu „au forțat un vot, care juridic și legal este nul de drept”.

„Astăzi s-a forțat un vot care, juridic și legal, este nul de drept, în consecință votul politic forțat de către reprezentanții PSD în CA al TVR nu poat fi aplicat. Atribuțiile CA nu cuprind dreptul de a rezilia contractul niciunui jurnalist și fac apel la legea 41/ 94 (articolul 27). Acest aspect a fost susținut atât de noi, cât și de juristul Consiliului de Administrație, dar reprezentanții PSD din ședință au susținut în mod isteric executarea ilegală a Rodicăi Culcer. Precizez faptul că și președintele CA, Alexandru Lăzescu, a votat împotriva acestei propuneri a PSD și a recunoscut că nu are o bază juridică această impunere a votului. În concluzie, astăzi, în loc să discutăm problemele reale ale TVR, respectiv măsurile de redresare ale instituției, având în vedere deficitul de 100 de milioane de euro, am asistat la un spectacol politic jenant, rușinos, cu note isterice ale colegilor PSD din CA”, a declarat pentru MEDIAFAX Ada Meseșan.

Ea a precizat că, deși situația Rodicăi Culcer nu era pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a CA, reprezentanții PSD au propus încetarea mandatului delegării Rodicăi Culcer la conducerea Direcției Emisiuni Informative și Sport din TVR.

Ada Meseșan (propusă în CA al TVR de PDL) a precizat că Rodica Culcer a fost delegată să conducă Direcția Emisiuni Informative și Sport din TVR de conducerea executivă a Televiziunii Publice (în frunte cu Alexandru Lăzescu, n.r.), nu de Consiliul de Administrație.

Ea a precizat că șase membri ai CA, inclusiv Alexandru Lăzescu, au votat împotriva încheierii mandatului Rodicăi Culcer la șefia Știrilor TVR, în timp ce șapte membri CA, majoritatea PSD, au votat pentru.

Pe de altă parte, Anne Jugănaru (propusă în CA de PSD) a declarat, pentru MEDIAFAX, că votul de miercuri din CA a fost „un vot perfect democratic, perfect legal”. „Cine spune că a fost un vot nelegal, nu știe despre ce vorbește”, a spus Anne Jugănaru, precizând că, în ultimii doi ani, toate deciziile importante pentru TVR au fost luate prin votul reprezentanților PDL, care au fost susținuți de alți membri ai Consilului.

Acum, spune Anne Jugănaru, situația s-a schimbat. „Cei care au simțit că TVR merge într-o direcție greșită, că i se face un mare rău în privința imaginii, mai ales pentru ce se întâmplă la știri și în emisiunile de dezbatere, toți aceștia au votat pentru rezilierea contractelor doamnei Culcer. Astăzi am aflat că doamna Culcer are două contracte de muncă – un contract pe termen limitat, pentru calitatea de director interimar al Direcției Emisiuni Informative și Sport, și unul pe termen de trei ani, pentru calitatea de realizator. Sunt profund indignată, eu abia astăzi am aflat. Doamna Culcer este pensionară, trebuie să se aplice aceleași reguli ca pentru ceilalți pensionari. De ce cazul ei trebuie să fie tratat altfel?”, a spus Anne Jugănaru.

Totodată, reprezentanții TVR au transmis, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că hotărârea CA de încetare a mandatului Rodicăi Culcer la conducerea Știrilor TVR va fi supusă unei analize juridice, întrucât aprobarea „angajării și concedierii personalului societății” este atribuția exclusivă a directorului general al TVR. Rezultatul analizei va fi comunicat Consiliului de Administrație în următoarea sa ședință, din 26 ianuarie, se precizează în același comunicat.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuție, îndeplinind, prin delegare, atribuțiile de director al Știrilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

La momentul respectiv, reprezentanții TVR au declarat pentru MEDIAFAX că Rodica Culcer a fost reangajată, cu respectarea legislației în vigoare, pe un post de realizator, îndeplinind, prin delegare, atribuțiile directorului Direcției Emisiuni Informative și Sport, până la ocuparea prin concurs a acestui post. „Decizia luată a avut la bază interesul instituției, având în vedere faptul că la nivelul Direcției Emisiuni Informative și Sport există mai multe proiecte în curs, unele propuse și începute de doamna Rodica Culcer, care vor fi finalizate în perioada următoare”, au mai spus reprezentanții TVR.

Aceștia au precizat că „reangajarea s-a făcut în temeiul articolul 83 litera g din Codul Muncii și nu este deloc un caz singular pentru TVR”. „Au existat și alte situații în care, în interesul instituției, profesioniști de valoare au fost menținuți în funcție pentru o perioadă după pensionare. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că politica de angajări este un atribut al managementului, singura condiție fiind respectarea cadrului legal”, au mai afirmat reprezentanții TVR.

Pe de altă parte, Televiziunea Română a anunțat, pe 22 noiembrie, organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Direcției Emisiuni Informative și Sport din TVR. Concursul trebuia să aibă loc la sediul Televiziunii Române în perioada 15 – 31 decembrie 2011, însă etapa finală a concursului, care trebuia să aibă loc în 19 decembrie, a fost reprogramată, deoarece „comisia de evaluare nu s-a putut reuni în plen”, pentru o dată care nu a mai fost anunțată public ulterior.

Surse au declarat, pentru MEDIAFAX, la momentul respectiv că la concurs s-ar fi înscris trei concurenți, printre care Rodica Culcer (care îndeplinește, prin delegare, atribuțiile de director al Știrilor TVR) și Cezar Ion (director al Direcției Editoriale din Televiziunea Română). Cel de-al treilea candidat la șefia Știrilor TVR ar fi o persoană care nu este în prezent angajată în TVR.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021