Românca Ioana Cecilia Manoliu din Japonia: „Am pierdut șirul cutremurelor. Am resimțit cel puțin 300 în ultimele trei săptămâni”

Redactor:
Dan Radu
Românca Ioana Cecilia Manoliu din Japonia: „Am pierdut șirul cutremurelor. Am resimțit cel puțin 300 în ultimele trei săptămâni”
Cecilia Ioana Manoliu este doctorand în Științe Politice la Universitatea din Tsukuba. Trăiește în Japonia de trei ani, a trecut prin cutremurul de nouă grade și prin sutele de replici care au urmat

Cecilia Ioana Manoliu este doctorand în Științe Politice laUniversitatea din Tsukuba. Trăiește în Japonia de trei ani, atrecut prin cutremurul de nouă grade și prin sutele de replici careau urmat.

A simțit și cutremurul de 7,4 grade de azi

„S-a simțit destul de puternic, dar nu cred să se fi întâmplatnimic grav aici, judecând după apartamentul meu. Nu a căzut nimic,doar clădirea s-a mișcat. Probabil că totul e în picioare în zonaasta. Poate ceva probleme pe la casele mai vechi din imprejurimi,dar nu cred că foarte mari. Cred că epicentrul e destul de departe,încă nu am verificat toate datele. Oricum, în ocean”, a povestitCecilia pentru gândul.

Tsukuba nu este un oraș apropiat de coasta Japoniei, astfelîncât românca nu se află în pericol. Nu același lucru se poatespune însă despre japonezii care trăiesc în apropiereaoceanului.

„Au alertă de tsunami. Au oprit trenurile în zonă, se pare căMyagi a resimțit cel mai puternic cutremurul. A fost de 7,4 gradeîn zona epicentrului, dar în Tsukuba cred că a fost mai mic, sub 6,posibil”, a spus Cecilia.

Ce se întâmplă în caz de tsunami

„Fiecare oraș are refugii. În mod normal, în caz de tsunamitrebuie să te îndrepți spre zonele cele mai înalte, pe cât posibil.La ora asta toată lumea e acasă. Școlile fac periodic exerciții degenul ăsta – ce să faci în caz de dezastru, cutremur sau tsunami.Și telefoanele mobile au alerte de cutremur, bineînțeles, dacă lesetezi. Apoi se anunță la radio și la posturile TV”, a spusCecilia.

Alertele sunt difuzate în mai multe limbi

„Eu, când veneam dinspre Mito, la primul cutremur, alerta detsunami a fost anunțată la radio în japoneză, engleză, portugheză,chineză, cred că și coreană”.

Cecilia povestește că a fost singura locatară a blocului în caretrăiește care a ieșit din apartament în timpul cutremurului. Acestlucru contravine recomandărilor.

„Trebuie să recunosc că, exceptându-mă pe mine, care am deschisușa să văd ce se întâmplă, nimeni nu a ieșit. S-a mișcat un pic camtare și a fost cam lung, așa că mă temeam că va fi mai puternic.Dar aici, în general, au încredere în clădiri, plus că în modnormal, în timpul cutremurului nu ieși afară. Trebuie să teadăpostești sub o masă și să îți ferești capul. Apoi, când seoprește ieși afară”, a povestit Cecilia, adăugând că are încredereîn clădirea în care locuiește.

„Clădirea mea are cam 30 – 35 de ani și rezistă bine. Cele noisunt și mai rezistente. Deocamdată nu au fost replici, deci s-arputea să fie ok. În general sunt imediat după cutremur”.

„Am pierdut numărul cutremurelor”

Cecilia nu-și mai poate aminti prin câte cutremure a trecut încei trei ani petrecuți în Japonia. Nici măcar pe cele din ultimeletrei săptămâni.

„Cred că le-am pierdut numărul. În primul an au fost doar vreoșapte sau opt mai mari. În general asta e media. Apoi, evident, înultimele trei săptămâni am resimțit vreo 300. În primele zile dupăprimul cutremur, replicile au fost mai toate puternice și cam lafiecare oră”.

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
Scandal monstru! Andra a cedat, după ce Măruţă a jignit-o în direct, la TV: „Ce...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
O nouă variantă de coronavirus se răspândește în Europa. Medic: „Nu am văzut nicio variantă...
Scandal monstru! Andra a cedat, după ce Măruţă a jignit-o în direct, la TV: „Ce...
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a FĂCUT o fotografie fix înainte să MOARĂ. Ți se ZBÂRLEȘTE pielea la ce a...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
BOMBĂ! Despărțire secretă în showbiz. Și-au spus ADIO după 16 ani de mariaj: ”Viața merge...
AJUTOARE DE COVID! Klaus Iohannis, veste excelentă de ultimă oră! Cine va primi bani
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De unde vin produsele vândute de magazinele Lidl in România ?
Maria Ilioiu, de nerecunoscut! A renunțat de tot la părul roșcat
Inchide