România mai vrea un credit de la FMI. Statul are nevoie de 13,5 miliarde de euro

Redactor:
Victor Rotariu
România mai vrea un credit de la FMI. Statul are nevoie de 13,5 miliarde de euro
România va apela din nou la creditele ieftine date de Comisia Europeană. Pentru a fi sigur că anul viitor are cu ce să acopere deficitul bugetar de cel puțin 5,2 miliarde de euro dar și că poate prelungi datoriile făcute până acum, statul încearcă din nou să convingă Comisia că merită să fie împrumutat în euro la 3% pe an și nu la 5% sau la 7% în lei

România va apela din nou la creditele ieftine date de ComisiaEuropeană. Pentru a fi sigur că anul viitor are cu ce să acoperedeficitul bugetar de cel puțin 5,2 miliarde de euro dar și că poateprelungi datoriile făcute până acum, statul încearcă din nou săconvingă Comisia că merită să fie împrumutat în euro la 3% pe an șinu la 5% sau la 7% în lei.

Șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a recunoscutmarți că se discută de luni de zile despre posibilitatea unui nouacord între București și Washington. „Evaluările făcute până acumpar să indice că România nu va ieși din criză nici anul viitor.Acordul se termină în martie 2011 dar criza va continua. Șefulmisiunii FMI în România, Jeffrey Franks, ne-a spus că a vorbit laWashington despre posibilitatea unui nou acord încă de acum câtevaluni”, a declarat pentru Gândul Cezar Corâci, președinteleUGIR-1903, la finalul întâlnirii cu reprezentanții FMI.

Oficialii români susțin că este prea devreme pentru a se discutadespre un nou acord, însă unii dintre ei recunosc că o nouăînțelegere cu Fondul și cu CE ar fi profitabilă pentru România.”Este prematur să vorbim despre un nou acord cu FMI. Nu avem înacest moment discuții despre un nou acord cu FMI”, a declaratpremierul Emil Boc, cu ocazia unei conferințe de presă susținută laTârgoviște. Cu doar câteva minute înainte, Sebastian Vlădescu,ministrul Finanțelor Publice, aflat la București, precizase că”deocamdată nu există acest subiect în discuție”.

România are nevoie de banii ieftini ai UE

Anul viitor Guvernul va trebui să împrumute de la bancheri saude la instituții financiare cel puțin 13,5 miliarde de euro pentrua plăti salariile și pensiile la timp, dar și pentru a „rostogoli”datoriile acumulate până acum, respectiv pentru a achita creditelevechi făcând altele noi, conform datelor oficiale ale Ministeruluide Finanțe. Cum pe piața internă, în lei, statul abia se poateîmprumuta la dobânzi de 7% pe an de la bancheri iar pe plan extern,în euro, sub dobânzi de 4,5-5% nu prea poate convinge băncile să îidea bani, singura sursă de credite ieftine este Comisia Europeană.Oficialii CE, așa cum au făcut-o și anul trecut, vor cere Românieisemnarea unui acord și cu FMI, care să garanteze că Bucureștiul vacheltui bine banii. Din total, statul va avea nevoie de credite de5,2 miliarde de euro doar pentru a acoperi diferența dintreveniturile mici și cheltuielile mari.

„Ar fi bine să avem un nou acord cu FMI și Comisia Europeanăpentru ca bugetul de stat să se poată împrumuta în condiții maibune, la dobânzi mai mici și pentru a nu aglomera piața internă cucreditele statului”, a declarat pentru Gândul Theodor Stolojan,prim-vicepreședintele PDL și fost ministru de finanțe. Pentru celeșase miliarde convenite în acordul cu CE semnat în martie 2009,statul român trebuie să plătească o dobândă de puțin peste 3%, multmai mică decât în celelalte cazuri. Presiunea dobânzilor asuprabugetului de stat este din ce în ce mai mare. În 2009 statul aplătit bancherilor dobânzi de 1,7 miliarde de euro, iar în 2010suma va fi de cel puțin 2 miliarde de euro.

Recesiune mai adâncă – împrumut mai mare

În timp ce prin acordul actual cei mai mulți bani, aproape 11miliarde de euro dintr-un total de 20 de miliarde, sunt destinațisuplimentării rezervei valutare a BNR, pentru a preveni căderealeului și pentru a reporni creditarea, un nou acord ar putea fi, defapt, doar un împrumut al statului direct de la Comisia Europeană.Inițial se stabilise ca în rezerva BNR să ajungă 13 miliarde deeuro, însă Guvernul a obținut aprobarea FMI pentru ca 2,2 miliardede euro din această sumă să meargă pentru plata pensiilor și asalariilor și nu pentru a proteja leul.

Suma pe care statul ar trebui să o împrumute de la ComisiaEuropeană depinde foarte mult de evoluția economiei în 2011.”Discuțiile pe acest subiect sunt premature în situația actuală.Noi discutam până recent de o creștere economică de 3% și de undeficit bugetar de 4,4% în 2011. Dacă anul viitor nu vom aveacreștere economică, dacă vom avea recesiune, atunci va trebui, celmai probabil, stabilit un nou deficit în care va trebuie să seîncadreze România. Reducerea deficitului bugetar de la 6,8% din PIBla 4,4% din PIB în condiții de scădere economică nu-i o treabăușoară”, ne-a declarat prim-vicepreședintele PDL.

Nici FMI și nici ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, nusunt însă optimiști când vine vorba despre acest subiect. Șefulmisiunii Fondului la București, Jeffrey Franks, spune doar că nu eatât de pesimist precum alți economiști. „Nu ne-am finalizat încăestimările, dar în mod cert sunt mai optimist decât o parte dinanaliști în ceea ce privește economia în 2011”, a declarat el lafinalul unei întâlniri cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. ȘefulFinanțelor nu a evitat cifrele. „Efectul introducerii TVA de 24%trebuie analizat și vom vedea dacă recesiunea este de -1,-1,5 sau-2%”, a declarat Vlădescu.

INFO PLUS

Jeffrey Franks a ales un restaurantunguresc

Ca să împace pe toată lumea, Jeffrey Franks a luat, ieri,prânzul în Centrul Istoric al Bucureștiului, pe strada Franceză,într-o cârciumă cu specific unguresc. Pentru că a ales CentrulIstoric al Bucureștilor, ca să vadă de unde i se trage seva MiculuiParis, șeful FMI a preferat Terasa St George-Hungarian Restaurant,de pe strada Franceză. Cum vii pe Covaci, ieși în Șelari, coborispre Dâmbovița cam la vreo sută de metri, și când să dai în gârlă,o iei brusc la dreapta și dai nas în nas cu șeful misiunii, carestă la masă alături de un domn și o doamnă și deapănă povestea calmși liniștit. În gura intrării în salon, trei ospătari cu bunămemorie vizuală vorbesc, zâmbesc și-i privesc destul de agasant pemușterii. Altfel, singuri, cu doar două excepții – nedefinite dupăfigură – aflate la o masă în partea cealaltă a terasei.(M.S.)

Citește și:

Vlădescu încearcă să calmezepopulația: Anul acesta, România nu va avea probleme cu platapensiilor

România s-a maiîmprumutat azi cu 1,213 miliarde de euro

Inchide