Informațiile au fost făcute publice ieri de procurorul generalal României, Codruța Kovesi, care a prezentat bilanțul deactivitate al Ministerului Public pe anul 2009. „Existența a 1,4milioane de dosare penale într-o societate cu 18 milioane de adulțireprezintă o anomalie, în condițiile în care, statistic, arpresupune că aproximativ un român din cinci să fie implicat, într-oformă sau alta, într-un dosar penal”, a declarat CodruțaKovesi.
Procurorul general al României a precizat că, în 2009,Ministerul Public a înregistrat aproape 1,4 milioane de dosarepenale, de peste opt ori mai mult decât în 1989 și de trei ori maimult față de 2000, în condițiile în care numărul de procurori esteaproape același. Kovesi a mai precizat că datele statisticedemonstrează că volumul mare de activitate nu este influențat deevoluția infracționalității, care nu are o creștere similară, ci deprobleme legislative sau sesizări de cele mai multe ori fărăfinalitate: „Raportat la legislație, o primă problemă este excesulde incriminare.
Există 140 de acte normative care prevăd aproape o mie deinfracțiuni”. O rezolvare ar fi creșterea numărului de procuroriînsă aceasta nu reprezintă o soluție dacă se păstrează aceeașitendință de creștere a volumului de activitate.
Maimulte rechizitorii și mai mulți arestați
Raportul de activitate mai arată că în 2009 a crescut numărul derechizitorii și al inculpaților arestați, pentru prima dată înultimii zece ani, fiind soluționate cu 13,7 la sută mai multedosare decât în anul precedent. În 2009, s-a păstrat duratarezonabilă de soluționare a cauzelor în șase luni de la sesizare,76 la sută fiind finalizate în acest interval de timp. „În anul2009, numărul dosarelor de soluționat (1.356.939 de cauze) acrescut cu 13,7 la sută față de anul 2008, ajungându-se lasupraîncărcarea procurorilor, în special de la parchetele de pelângă judecătorii.
În ultimii patru ani, creșterea medie a volumului de activitatea fost de 15,7 la sută în fiecare an. Media dosarelor de soluționata ajuns la 1.200 de dosare pe an”, potrivit datelor cuprinse înRaportul de activitate pe anul 2009. Procurorii au soluționat497.119 dosare, dintre care 38.109 prin rechizitoriu, dispunândtrimiterea în judecată a 49.743 de inculpați.
Recuperarea prejudiciilor, obiectiv pentru2010
Procurorul general al României, Codruța Kovesi, a mai arătat căun obiectiv major pentru anul 2010 este recuperarea prejudiciilorproduse prin infracțiuni, domeniu în care le-a spus procurorilor cătrebuie să fie mai activi. „Structurile specializate s-au preocupatde instituirea măsurilor asiguratorii indisponibilizând bunuri șivalori în cuantum de 28 milioane euro – Direcția NaționalăAnticorupție (DNA) – și de 5 milioane de euro – Direcția deInvestigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată șiTerorism (DIICOT). Aceste cifre demonstrează eficiențaspecializării procurorilor în condițiile în care în parchetele din30 de județe nu s-a dispus nicio măsură asiguratorie în cursulanului 2009”, a precizat Codruța Kovesi. „Orice anchetă trebuiedublată de preocuparea identificării bunurilor și a valorilorasupra cărora pot fi instituite măsuri asiguratorii”, a explicatprocurorul general.