ROMÂNIA SUB COD PORTOCALIU. CÂT MAI ȚINE IARNA: DATA de la care vremea se va încălzi

Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 21:47

Codul portocaliu de ninsori abundente a intrat în vigoare din această seară de la orele 18.00. ANM a prelungit avertizarea de cod portocaliu de ninsori abundente până marți la ora 14.00, extinzând-o și pentru jumătatea sudică a țării. Vor fi afectate municipiul București și județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeș, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomița, Călărași, Galați, Brăila, Constanța, Tulcea.

Cât mai ține iarna? Data de la care vremea SE VA ÎNCĂLZI

Ministrul de Interne, Gabriel Berca, le-a spus prefecților, într-o videoconferință, că „dețin comanda” și că trebuie să fie fermi în acțiune, în timp președinților de Consilii Județene le-a recomandat să nu mai apară la tv. În județul Vrancea a fost aprobată „starea de alertă”, iar Buzăul a cerut președintelui Băsescu instituirea „stării de urgență”. Autostrada Soarelui și opt drumuri județene au fost închise.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat că până pe 20 februarie nu se poate vorbi despre pericolul inundațiilor, temperaturile rămânând scăzute.

Vezi aici vremea pe 15 zile

gândul vă prezintă desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 19.30 Senatorul Mircea Geoană i-a trimis o scrisoare președintelui Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, solicitând realizarea unui audit în legătură cu sumele cheltuite de CNADR și autoritățile locale pentru deszăpezire în intervalul 2008-2012.


UPDATE 18.40 Prognoza meteo pentru următoarele zile nu este foarte încurajatoare. Vremea va începe să se încălzească abia peste o săptămână, conform reprezentanților Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). „Avem semnale că temperaturile ar putea crește pe 20 – 21 februarie„, a declarat pentru gândul meteorologul de serviciu al ANM.


UPDATE 18.20 Cinci localități din județul Ialomița sunt izolate, duminică, în timp ce alte șapte nu au energie electrică din cauza drumurilor blocate, 330 de jandarmi și pompieri participând la acțiuni de deszăpezire, informează MEDIAFAX. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița, cele cinci localități izolate din cauza zăpezii sunt Horia, Reviga, Rovine, Crunti, Mircea cel Bătrân.

De asemenea, șapte localități nu sunt alimentate cu energie electrică, fiind vorba despre Rădulești, Răsimnicea, Patru Frați, Sălcioara, Dridu, Crunti și Adâncata.


UPDATE 18.12 Cursurile din învățământul preuniversitar vor fi suspendate luni și marți în toate școlile din județele Gorj, Giurgiu, Mehedinți și Vrancea și doar luni în unitățile de învățământ din Dolj și Olt, în timp ce în Buzău vor fi închise luni doar școlile din mediul rural, informează Ministerul Educației.


UPDATE 18.10 Autostrada Soarelui și opt drumuri naționale au fost închise (DN1D. DN23B, DN2A, DN5A, DN5B, DN61, DN65A). Au fost introduce restricții de circulație pe sectorul DN2 București – Râmnicu Sărat. Introduse de circulație pe sectorul DN2 București – Râmnicu Sărat


UPDATE 18.00 Fostul președinte Ion Iliescu scrie pe blog că o continuare a ninsorilor creează probleme nu numai acum, prin prelungirea înzăpezirii, dar și după, dacă va avea loc o încălzire rapidă, cu topirea masivă a zăpezilor și cu o posibilă suprapunere de ploi de primavară, fiind pericol de inundații.


UPDATE 17.00 S-a aprobat starea de alertă în județul Vrancea.


UPDATE 16.35 PSD a organizat un pod aerian pentru transportul ajutoarelor destinate sinistraților din județele Vrancea și Buzău, primul elicopter, încărcat cu 700 de kilograme de alimente, decolând din municipiul Brașov către comuna Tâmboiești, Vrancea.


UPDATE 16.15 PDL București, organizație condusă de Elena Udrea, a luat decizia ca reprezentanții săi în CGMB să susțină convocarea unei ședințe de îndată a Consiliului General, duminică seară, de la ora 19.00, pentru alocarea a 2 milioane de lei din fondul de rezervă al municipalității pentru sinistrații din Vrancea și Buzău.


UPDATE 16.00 Toate unitățile de învățământ din preuniversitar vor fi deschise, luni, în Capitală, iar cursurile se vor desfășura normal, o eventuală schimbare a programului urmând să fie decisă în cursul zilei de luni doar dacă va fi impusă de evoluția condițiilor meteorologice.


UPDATE 15.40 Primăria Capitalei a înființat, duminică, nouă puncte de colectare a ajutoarelor, cu program non-stop, pentru persoanele sinistrate, o parte din îmbrăcămintea care va fi donată urmând să fie dată celor fără adăpost din centrele sociale din București.


UPDATE 15.35 Un avion militar a preluat, duminică, de pe Aeroportul Internațional Timișoara, o încărcătură de aproximativ cinci tone de alimente, haine și pături donate de timișoreni, pe care le va transporta în Buzău, pentru a fi distribuite oamenilor afectați de ninsori.


UPDATE 15.30 Președintele CJ Buzău susține că majoritatea gospodăriilor sunt îngropate în zăpadă. „Solicit starea de urgență pentru că majoritatea gospodăriilor în cele 52 de localități sunt îngropate sub zăpadă. Populația nu are acces la apă. Dacă domnul prefect nu vede lucrurile, este responsabilitatea dânsului. În județul Buzău, casele sunt făcute din chirpici. În momentul când există o dezmorțire a zăpezii, aceste case cad cu totul. Nu cer nimic decât ca statul să intervină cu combustibil pentru a face față situației. Dacă nu vedem ce se întâmplă înseamnă că suntem surzi, orbi și complici la următoarele nenorociri. Cred că președintele și primul-ministru sunt responsabili față de cetățenii județului Buzău”, a declarat la Antena 3, președintele CJ Buzău, Victor Mocanu.


UPDATE 15.20 Persoanele vârstnice din București pot suna la numărul de telefon gratuit 0800 821 218, unde pot cere ajutor pentru a-și putea procua mâncare, apă sau medicamente.


UPDATE 15.10 Prefectul județului Buzău nu este de acord cu instituirea stării de urgență. „În momentul de față nu sunt motive pentru instituirea stării de urgență. Mai avem izolate trei localități, din cauza modului în care a acționat Consiliului Județean. Sunt izolate 2.000 de persoane. Dintre cele trei localități, două nu au curent electric. Până în cursul serii, sper ca și persoanele izolate să aibă acces la drumuri, dacă CJ se mobilizează”, a declarat prefectul Paul Beganu.


UPDATE 14.50 Inspectorii generali școlari fac parte din comitetele județene pentru situații de urgență, participă la ședințele acestora și sunt responsabili de informarea corectă și promptă a oamenilor cu privire la situația specifică din fiecare comunitate locală, anunță Ministerul Educației.


UPDATE 14:45 Șeful Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, a făcut, duminică, un apel către președintele Traian Băsescu, către premierul Mihai Răzvan Ungureanu și către ministrul de Interne pentru instituirea stării de urgență în județ, întrucât mii de oameni sunt izolați, neavând curent, apă și alimente.

Victor Mocanu a spus că în județul Buzău sunt 52 de comune unde situația este gravă, fiind „pusă în pericol viața și sănătatea a mai mult de 60.000 persoane”

Președintele CJ Buzău a adăugat că în acest moment nu mai este vorba despre „un eveniment excepțional”, ci despre un „adevărat dezastru”, consecințele pentru populație, dar și pentru infrastructura economică și socială fiind pe termen lung.


UPDATE 14:15 Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu: Până pe 20 februarie nu se poate vorbi de inundații.


UPDATE 14:00 „Nu discutăm despre apocalipsă, ci intrăm într-o perioadă de cod portocaliu’, a spus Berca în videoconferința cu prefecții din București și din cele 31 de județe care vor fi afectate de ninsorile abundente din zilele următoare.

Gabriel Berca le-a cerut prefecților să fie implicați 24 de ore din 24, să aibă telefoanele deschise permanent. „Nu plec din minister, nici voi din prefecturi”, a avertizat ministrul, potrivit Mediafax.

Acesta a adresat un mesaj președinților de consilii județene să nu-și facă campanie la televizor.

„Să nu văd președinți de consilii județene la TV. Nu este timp de așa ceva. Nu vă faceți campanie, nu avem timp de așa ceva”, a mai fost mesajul ministrului în videoconferință.

Ministrul a cerut responsabilitate în raportările de cifre, pentru a nu se ajunge la situația în care să se comunice că sute de mii de oameni sunt izolați. „Mai mare atenție cu cifrele, ne trezim că sunt sute de mii de oameni izolați, ceea ce nu e cazul. Aveți mai mare responsabilitate când faceți raportările”, a susținut Gabriel Berca.


UPDATE 13:27 Conferință de presă la Ministerul Transporturilor. Cele mai importante declarații:

– peste 3.000 de oameni sunt în teren, la nivel național, la activitatea de deszăpezire.

– sunt 428 de punct în care sunt plasate echipe mixte ale ARR, RAR și ale Poliției Române.

– în teren sunt 2.315 utilaje. Numărul lor va fi suplimentat.

– stocurile sunt într-o situație bună. Momentan rezerva de motorină a MTI este de circa 800 de tone.


UPDATE 12:25 Ministerul Sănătății a propus producătorilor români de medicamente să facă donații de astfel de produse în județele afectate de ninsori, anunță Mediafax.


UPDATE 12:05 Circulația TIR-urilor prin Vama Porților de Fier I a fost oprită, pe sensul de ieșire din țară după ce în Serbia s-a declarat Cod Roșu de ninsoare și viscol.


UPDATE 11:52 Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a anunțat că traficul rutier este închis pe A2, Drajna-Fetești, și pe DN 1D Albești – Urziceni, DN 23 B Ciorăști, DN 5A Izvoarele, DN 61 Ghimpați – Găești și pe DN 65 A Putineiu -Turnu Măgurele. Cinci trenuri sunt anulate. Următoarele linii de cale ferată sunt închise: Făurei – Buzău fir 1 și fir 2, Giurgiu Nord – Videle, Ploiești Sud – Urziceni, Roșiori Est – Turnu Măgurele, Slobozia Veche – Urziceni și Titan – Oltenița.


UPDATE 11:45 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a solicitat autorităților să desfășoare o amplă campanie de informare a populației privind semnificația codurilor meteo.


Ministerul Administrației și Internelor (MAI) a organizat o conferință de presă la ora 11:00, ocazie cu care a prezentat situația la nivel național în ceea ce privește efectele fenomenelor meteo extreme din ultima perioadă.

Secretarul de stat pentru Relația cu Instituțiile Prefectului, Mihai Capră, a prezentat situația la nivel național:

– în prezent sunt 81 de drumuri județene blocate, trei drumuri naționale închise și 36 de localități izolate, dintre care 30 în județul Vrancea.

– în prezent sunt 36 de localități izolate, respectiv patru în Buzău, două în Galați și 30 în Vrancea.

– peste 4.000 de lucrători sunt pe teren în diverse puncte la nivel național.

– în ceea ce privește situația medicală, precizăm că au fost transportate la centre medicale sau de asistență socială ieri și azi noapte 201 persoane.

– s-au înregistrat trei cazuri de deces în urma hipotermiei, două în Argeș și unul în Teleorman.

– bilanțul total al deceselor datorate hipotermiei a urcat la 68.

– în Vrancea s-ar putea instaura starea de alertă.

– implementarea stării de alertă, așa cum este ea prevăzută de lege, nu poate aduce modificări majore în ceea ce privește felul în care se desfășoară aceste operațiuni.

– starea de urgență presupune ca autoritățile publice locale își declară neputința de a-și rezolva problema și transferă responsabilitatea ministerului de Administrației.

– azi noapte s-a lucrat în continuu.

În paralel, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a susținut o conferință de presă. Cele mai importante declarații:

– se va continua cu împrăștierea de materiale antiderapante.

– se lucrează cu timiditate la trotuare, dar important este că se lucrează.

– să începem să luăm câteva linii de tramvai, să putem elibera stațiile.

– Oprescu le-a cerut reprezentanților companiilor de salubrizare și deszăpezire să mai rămână un sfert de oră după plecarea jurnaliștilor.

– trebuie corelată acțiunea de împrăștiere a materialelor antiderapante cu plugurile.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....