România va găzdui rachete de interceptatre SM-3, tip Block 1B, ce devin operaționale din 2015

România va găzdui rachete de interceptatre SM-3, tip Block 1B, ce devin operaționale din 2015
Dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă în Europa, cu stabilirea unor interceptori și în România, presupune patru etape de implementare, România fiind implicată în cea de-a doua etapă prin găzduirea de interceptori tereștri
Publicat: 23/04/2012, 19:29

Dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă în Europa, custabilirea unor interceptori și în România, presupune patru etapede implementare, România fiind implicată în cea de-a doua etapăprin găzduirea de interceptori tereștri, rachete de interceptareSM-3, Standard Missile 3, tip Block 1B.

Potrivit unui document transmis parlamentarilor din comisiile despecialitate și care prezintă date sintetice privind ParticipareaRomâniei la sistemul american de apărare antirachetă în Europa,prima etapă de implementare este în desfășurare și presupuneprotejarea unor porțiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfășurareade sisteme radar și interceptori SM-3 amplasați pe nave, însoțităde amplasarea unui sistem radar înaintat, care va detecta lansarearachetelor încă din faza ascendentă a traiectoriei. Prima etapă ademarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană anavei „USS Monterey”, echipată cu sistemul Aegis.

Cea de-a doua etapă, unde România este inclusă și are ca orizontde timp anul 2015, prevede extinderea protecției aliaților NATOprin operaționalizarea unei noi generații de interceptori SM-3 caresă permită lansarea de la sol precum și a noi baze radar care vorfi amplasate în baze terestre din Europa de Sud-Est.

În etapa a treia, cu un orizont de timp 2018, urmează să fieextinsă acoperirea sistemului la toate statele membre NATO dinEuropa, prin amplasarea unei noi baze terestre în nordul Europei(în Polonia), precum și prin continuarea procesului de dezvoltare aunor noi rachete SM-3, amplasate pe mare și pe uscat, iar cea depatra etapă, cu un orizont de timp 2020, prevede asigurarea uneiprotecții crescute a teritoriului SUA împotriva unor atacuri curachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea în continuarea rachetelor SM-3 și a sistemelor radar.

Implicarea României în cea de-a doua etapă a programuluiamerican presupune găzduirea de interceptori tereștri, rachete deinterceptare SM-3, Standard Missile 3, tip Block 1B, aceasta urmândsă devină operațională începând din anul 2015.

Documentul citat menționează că participarea României presupuneamplasarea de interceptori tereștri și a unui sistem radar destinatdirijării acestora, în timp ce sistemele radar destinatedescoperirii țintelor vor fi găzduite de alte state și sesubliniază că participarea României la EPAA se referă doar laamplasarea de interceptori tereștri, doar pe uscat și nu penave.

Interceptorii care vor fi instalați în România nu au încărcăturăexplozivă și nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase,nucleare, biologice sau chimice, fiind proiectați să distrugărachetele ostile prin forța impactului, iar potrivit unordeclarații publice ale subsecretarului de stat american EllenTauscher, pe teritoriul României ar putea fi instalate treibaterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3.

Totodată, România nu va trebui nici să cumpere racheteinterceptoare SM-3, nici să plătească pentru instalarea sauamenajarea locației propriu-zise a acestora pe teritoriul României.Cheltuielile pentru realizarea sistemului EPAA sunt suportate decătre SUA, în timp ce România va pune la dispoziție locația pentruinterceptori, iar orice alte eventuale costuri vor face obiectulnegocierii bilaterale.

Mai mult, sursa citată arată că România a fost aleasă săgăzduiască interceptori tereștri prin care să participe la noulproiect al sistemului de apărare antirachetă (EPAA) după ce celemai recente studii în materie indică faptul că sud-estul europeaneste din ce în ce mai vulnerabilă la amenințări cu rachete cu razăscurtă și medie de acțiune, iar în acest context, România este, dinpunct de vedere strategic, în cea mai bună poziție pentru a găzduiinterceptorii tereștri din componenta sudică a EPAA.

Totodată, se menționează că decizia României de a-și asumaresponsabilitatea găzduirii acestui sistem demonstreazăangajamentul consecvent al țării de a respecta principiileindivizibilității securității și solidarității în cadrul NATO, iaroperaționalizarea cât mai rapidă a sistemului antirachetă va întărisecuritatea națională atât direct, prin protecția pe care o asigurăîntregului teritoriu național, cât și indirect, deoarece sistemulva avea un rol important de descurajare, în măsură să diminuezeriscurile legate de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Până în prezent, au avut loc șase runde de negociere pe temacadrului juridic bilateral care va reglementa participarea Românieila proiectul american de abordare adaptivă în etape a apărăriiantirachetă în Europa (EPAA). Aceste negocieri au început oficialla 17 iunie 2010 odată cu vizita la București a unei delegațiiamericane conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentrucontrolul armamentelor și securitate internațională.

Următoarele cinci runde de negocieri au avut loc la București,în iulie, septembrie, decembrie 2010 și martie și aprilie 2011.

În perioada următoare România și SUA vor colabora pentrufinalizarea documentelor juridice bilaterale și a aranjamentelor depunere în practică necesare, iar în final Acordul bilateral care varezulta din negocierile cu SUA va fi supus ratificării înParlamentul României.

CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă săfie în fosta bază aeriană de la Deveselu din județul Olt, șefulstatului menționând că baza ramâne sub comandă românească.

Tibi Bujdei, [email protected]

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Scandal URIAŞ între Dana Budeanu şi Raed Arafat. De la ce ar fi pornit totul,...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
BOMBĂ! Cristi Mitrea, la Survivor România? S-a aflat abia acum. Detalii secrete scoase la iveală...
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Bomba zilei despre PFIZER! Este întâlnire de urgență! Toți cei vaccinati cu AMBELE DOZE trebuie...
Noua ordine mondială. Va începe un nou război? Undă de șoc în toată lumea
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...