• Publicat:
Știri

Românii ar putea beneficia de o nouă pensie. Cine se încadrează și cum va funcționa

Românii ar putea beneficia de o nouă pensie. Cine se încadrează și cum va funcționa
Un proiect privind înființarea pensiilor ocupaționale a fost adoptat miercuri de Senat ceea ce înseamnă că românii ar putea beneficia în curând de aceasta.

 

Inițiativa legislativă trebuie adoptată și de Camera Deputaților, care este for decizional, iar ulterior să fie promulgată de președinte.

Proiectul de lege reglementează cadrul legal pentru înființarea schemelor de pensii ocupaționale și ale fondurilor de pensii ocupaționale iar componenta de pensii ocupaționale este prevăzută a fi facultativă, potrivit adevărul.ro.

Proiectul transpune prevederile unei Directive europene privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IORP). De asemenea, definește principiile înființării schemelor de pensii ocupaționale și ale fondurilor de pensii ocupaționale, autorizarea schemelor de pensii ocupaționale, constituirea fondului de pensii ocupaționale prin contract de societate civilă, colectarea contribuțiilor și investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaționale, precum și plata pensiilor ocupaționale.

Modul de funcționare

Inițiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale aparține exclusiv unui administrator autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), însă schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților lui astfel de beneficii.

Un angajator care decide să stabilească o schemă de pensii ocupaționale este obligat să ofere toate informațiile necesare tuturor angajaților. și poate stabili cuantumuri diferențiate de contribuție proprie pentru lucrători pe criterii de vechime, funcție sau drepturi salariale.

Însă, deoarece pensia ocupațională este facultativă, încheierea unor relații contractuale între o persoană și un angajator nu poate fi condiționată de obligarea persoanei respective să contribuie în nume propriu la un fond de pensii ocupaționale.

Participantul la un fond de pensii ocupaționale poate fi orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinește condițiile prevăzute în schema/prospectul fondului de pensii ocupaționale.

În cazul persoanelor care obțin venituri din activități independente, contribuțiile trebuie virate direct de către acestea în baza numelui, prenumelui și a codului numeric personal.

 

 

Inchide