Ionela Samoilă
23.04.2012
Știri

Românii din Marea Britanie, acuzați că fură gumă de mestecat

Românii din Marea Britanie, acuzați că fură gumă de mestecat
Marea Britanie îi acuză pe români că fură gume de mestecat, pentru a o valorifica apoi la noi în țară

Britanicii se plâng că bandele de hoți fură gumă de mestecat și dulciuri, pe care le duc apoi în țări precum România pentru a le folosi ca rest la magazin. Oamenii legii avertizează că furturile au devenit „o problemă majoră” în Marea Britanie, scrie Daily Mail.

Polițiștii susțin că produse precum guma de mestecat sau dulciurile furate din Anglia sunt folosite ca rest în chioșcurile și buticurile din țara noastră.

„Sustragerea unor cantități mari de gumă de mestecat a devenit o adevărată afacere. Polițiștii au raportat că acest tip de infracțiune ridică mari probleme în zona Autostrăzii M5, din sud-vestul Marii Britanii, precum și în alte zone din țară”, a declarat Dean Lampard, de la Departamentul de Justiție.

El a mai spus că guma de mestecat precum și alte dulciuri reprezintă o „opțiune ușoară” pentru infractori, deoarece aceste produse nu sunt păzite cu sfințenie și se găsesc în cantități mari în magazine.

Angajații de la pază nu stau foarte des cu ochii pe raioanele cu dulciuri, iar hoții profită de acest lucru și le sustrag în cantități mari, deoarece ocupă puțin spațiu. Lampard susține că hoții vor suporta toate rigorile legii, inclusiv pedeapsa cu închisoarea, dacă vor fi prinși asupra faptei.

Semnalul de alarmă vine după ce doi bărbați români au fost arestați săptămâna trecută pentru că au furat gumă de mestecat dintr-un supermaket din Taunton și dintr-un magazin din Norfolk, Marea Britanie, în valoare de aproximativ 1.200 de euro.

Comandantul poliției din West Mercia, David Walton, spune că această problemă este tot mai des întâlnită în Midlands și Noorth Yorkshire.

„Nu vorbim despre doar câteva pachete de gumă, ci despre cantități de 150 până la 350 de kilograme de marfă furată dintr-o singură lovitură. Acestea ajung să fie trimise în România, după ce sustrase cu neobrăzare de către infractori, direct din magazine. Aceștia le încarcă în cărucioare și ies cu ele din magazin fără să le plătească”, spune Walton.

„Am întâmpinat câteva incidente de acest gen în zona noastră. Hoții erau cetățeni est-europeni și au fost arestați”.

„Am făcut câteva investigații și am aflat că în România, atunci când mergi la un magazin ca să cumperi ceva primești ca rest gumă de mestecat sau bomboane, în loc de bani. Probabil de asta fură românii aceste produse, pentru că este ca și cum ar fura bani”, mai spus comandantul.

„Românii vin aici pentru câteva săptămâni, operează un anumit număr de furturi, după care se întorc înapoi în țară. Ei fac parte din bande de hoți, ceea ce înseamnă criminalitate organizată”.

Walton a mai spus că ținta românilor o reprezintă supermarketuri precum Tesco, Asda sau Sainsburys, deoarece acestea stochează cantități mari de marfă. Polițistul bănuiește că numărul acestor incidente este de ordinul zecilor.

Cea mai mare pagubă înregistrată la un singur furt de gumă de mestecat a fost de aproape 1.000 de euro.

Inchide