Românii sunt printre cei mai modești consumatori de carne din Europa, dar stau bine la consumul de cartofi. Care sunt ALIMENTELE PREFERATE în SUA, Anglia, Rusia

Românii sunt printre cei mai modești consumatori de carne din Europa, dar stau bine la consumul de cartofi. Care sunt ALIMENTELE PREFERATE în SUA, Anglia, Rusia
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 23/04/2012, 23:56

Pastele sunt alimentul preferat în cele mai multe dintre cele 17țări pe care Oxfam, o asociație de 15 organizații neguvernamentalecare luptă împotriva sărăciei, le-a ales de pe întreg globul.Excepțiile care sar în ochi sunt americanii, care preferă pizzaoricărui alt aliment, și australienii, care au indicat ciocolatadrept mâncarea favorită.

România nu a fost inclusă în studiu, însă datele Eurostat aratăcă românii sunt printre cei mai modești consumatori de carne sauunt ai Europei. În schimb, stau bine la consumul de cartofi, laptesau vin. În 2009, prețurile la mâncare în România erau printre celemai mici din UE, fără a lua însă în calcul puterea de cumpărare aromânilor.

Studiul Oxfam arată că, în 2011, creșterea prețurilor laalimente a adâncit și mai mult ruptura între statele dezvoltate șicele sărace. Cei mai mulți cetățeni ai țărilor dezvoltate declarăcă au întotdeauna destulă mâncare, în timp ce în Africa, doaraproximativ 25% dintre locuitorii unor state precum Tanzania, Kenyasau Ghana pot spune acest lucru. În Mexic sau Pakistan, proporțiacetățenilor care spun că nu au mereu destulă mâncare a devenitmajoritară.

Majoritatea cetățenilor din cele 17 state incluse în studiulOxfam se plâng că prețul este principala îngrijorare atunci cândvine vorba de mâncare. Excepție fac cei din Kenya sau Tanzania,unde oamenii sunt preocupați de simpla existență a hranei. În Indiași Filipine, cetățenii sunt preocupați în primul rând de cât desănătoasă și nutritivă este mâncarea lor. Rusia iese în evidență casingura țară din acest studiu unde cetățenii sunt în primul rândinteresați de cât de sigur este procesul de fabricare a mâncării pecare și-o achiziționează.

Tot banii sunt principalul factor de schimbare a dietelor, maiarată studiul. Oamenii renunță la anumite alimente pentru că suntprea scumpe.

Creșterea prețului la petrol și implicit la transportulalimentelor afectează cel mai mult sursele de hrană, consideră ceiintervievați de Oxfam. Australienii și locuitorii Africii de Sudpun lipsa alimentelor pe seama calamităților naturale și acondițiilor meteo. În Germania și Spania, cetățenii spun căacțiunile marilor companii influențează cel mai mult sursele dehrană.

România: lapte și cartofi din belșug, mai puțină carneși unt

Cele mai recente date ale Eurostat privind consumul de alimentedin România sunt la nivelul anilor 2008-2009. Astfel, un românmânca în medie 68 kg de carne pe an, în 2008, numărându-se printrecei mai modești din UE la acest capitol. Doar în Slovacia (64 kgper capita) și în Marea Britanie (52 kg per capita) se mânca maipuțină carne decât în România. Cei mai mari consumatori de carnedin UE erau portughezii, care mâncau în medie 112 kg pe an.

Și la consumul de unt românii stau la fel de rău în Europa. În2009, un român mânca în medie 700 grame de unt pe an. Majoritateastatelor UE consumă mai mult unt decât România. Totuși, românii nuse puteau compara cu bulgarii, codașii Europei la acest capitol: 90de grame pe an. Recordul la consum de unt era deținut de Franța, cu7,86 kg per capita. Alți mari consumatori de unt sunt belgienii,germanii, estonienii și austriecii.

Laptele este printre cele mai bine vândute alimente în România.În 2009, românii beau în medie câte 100 kg de lapte pe an, fiinddepășiți la acest capitol doar de irlandezi (cu un record europeande 138,8 kg pe an), de estonieni și de ciprioți. În comparație,bulgarii dețineau recordul negativ la consumul de lapte:aproximativ 8 kg pe an.

Fiecare român mânca în 2009 aproximativ 89 kg de cartofi pe an,situându-se peste media europeană. Cei mai mari consumatori decartofi erau însă locuitorii Letoniei, cu 178 kg per capita anual.Alți mari consumatori erau în Grecia (103 kg per capita) și Polonia(118 kg per capita). Bulgaria se afla din nou la coadaclasamentului, cu un consum mediu anual de 37 kg de cartofi percapita.

În ce privește vinul, România se afla în 2009 pe la mijloculclasamentului european, cu 23,7 litri de vin per capita, în medie.Recordul european era deținut de Luxemburg, cu 57,3 litri percapita, urmat de Franța (48 litri per capita) și Portugalia (42,8litri per capita). Cel mai puțin vin din Europa beau polonezii, cudoar 2 litri per capita anual. Nici țările baltice nu depășeau unconsum de 10 litri pe cap de locuitor.

La nivelul anului 2009, prețurile la mâncare erau cele maiscăzute din Europa, comparativ cu media UE. În România, alimenteleerau cu 35% mai ieftine decât media UE, iar în Bulgaria cu 34% maiieftine. Pe de altă parte, în Norvegia mâncarea era cu 52% maiscumpă decât media UE, fiind urmată în clasamentul mâncării scumpede Elveția (43% mai scump față de media UE) și de Danemarca (33%mai scump față de media UE).

Mâncărurile preferate pe glob:

 • Olanda: paste și mâncare chinezească
 • Rusia: carne și cartofi
 • Mexic: mâncare tradițională, mâncare chinezească
 • Filipine: pui, mâncare tradițională
 • Africa de Sud: paste, pizza
 • Spania: paella, paste
 • India: mâncare tradițională, orez
 • Marea Britanie: friptură, paste
 • Australia: ciocolată, paste
 • SUA: pizza, friptură
 • Brazilia: lasagna, orez
 • Germania: paste, pizza
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Care este motivul pentru care mașinile folosesc un sistem electric de 12 volți?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Zona de poveste din România care a intrat într-un top mondial. Toți oamenii sunt uimiți
Poșta Română: Toți clienții noștri pot intra fără certificat verde
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Anunț crucial despre Pfizer. S-a dat ordin! Toți cei sub 40 de ani trebuie să...
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021