Roșia Montană Gold Corporation îi răspunde lui Mărmureanu: Barajul este cel mai sigur din lume

Roșia Montană Gold Corporation îi răspunde lui Mărmureanu: Barajul este cel mai sigur din lume
Publicat: 23/04/2012, 19:31

Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) îi prezintă seismologului Gheorghe Mărmureanu, marți, într-o scrisoare deschisă, caracteristicile de siguranță ale barajului ce ar urma să fie construit în cadrul proiectului minier, invitându-l totodată pe acesta la o întâlnire cu experții companiei.

Compania minieră i-a transmis profesorului scrisoarea și invitația la discuții după ce acesta l-a avertizat pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, în legătură cu faptul că Roșia Montană este într-o zonă cu risc seismic, explicându-i ministrului de care în prezent depinde autorizarea proiectului care ar putea fi consecințele unui seism de o magnitudine considerabilă în zonă. Mărmureanu anunța că în zona Roșia Montană se pot produce cutremure de până la 5,7 grade pe scara Richter.

„Barajul de la Roșia Montană e de o sută de ori mai sigur decât alte baraje miniere din lume. Barajul a fost proiectat să reziste unui cutremur de 8 grade, concomitent cu o precipitație maximă probabilă în 24 de ore. Toate riscurile potențiale au fost analizate în detaliu. Așa cum a fost proiectat, barajul de la Roșia Montană este cel mai sigur baraj minier din lume. Respectarea legislației europene în vigoare în privința tehnologiei folosite garantează o funcționare perfect sigură a iazului de decantare”, afirmă compania minieră în replica transmisă profesorului Mărmureanu.

Compania citează din conținutul studiului de impact al proiectului asupra mediului prezentat Ministerului Mediului și afirmă că barajul „a fost evaluat în detaliu sub aspectul riscurilor, iar experții, atât români cât și internaționali, au confirmat că este de o sută de ori mai sigur decât barajele iazurilor de decantare existente în lume”.

„În raportul intitulat «Evaluarea riscurilor asociate barajului aferent sistemului Iazului de Decantare Corna», prestigioasa echipă de cercetători de la Institutul Norvegian de Geotehnică (Norwegian Geotechnical Institute) a luat în considerare toate riscurile posibile care ar putea avea un impact negativ asupra barajului de la Roșia Montană. Analizele au luat în considerare scenarii critice, inclusiv toate modalitățile posibile de nefuncționare a barajului Corna în condițiile unor factori declanșatori extremi, de tipul unui cutremur neobișnuit de mare – 8 grade pe scara Richter, deși chiar dumneavoastră admiteți că intensitatea maximă în zona Roșia Montană este de 5,7 grade – și un eveniment de precipitație extremă într-o perioadă de 24 de ore”, precizează reprezentanții companiei în răspunsul către profesorul Mărmureanu.

Roșia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roșia Montană, din Munții Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acțiuni, prin firma Minvest Deva, iar alți acționari cumulează 0,23% din titluri.

Departamentul Social, [email protected]

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Bomba pentru cei vaccinați cu două doze Pfizer! Ce s-a detectat în plasma recoltată
Informația zilei despre pensii! Milioane de români trebuie să verifice imediat
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...