S-a schimbat legea privind terorismul în România. Riscul cel mai mare la adresa țării noastre

Redactor:
Iasmina Ardelean
S-a schimbat legea privind terorismul în România. Riscul cel mai mare la adresa țării noastre
Mai multe pe gandul.info

Propunerea legislativă este asumată de parlamentarii membri sau foști membri ai Comisiei SRI și are ca motivare faptul că „evaluarea amenințării teroriste la adresa României a evidențiat o schimbare de paradigmă prin trecerea de la o amenințare generică la una punctuală”.

Proiectul legislativ este inițiat de parlamentarii liberali Ioan Chirteș, Marcel Vela și Cezar Preda, de parlamentarii PSD – Adrian Țuțuianu, Doina Federovici, Radu Babuș și Horia Nasra, de deputatul ALDE – Marian Cucșa, și de fostul senator UDMR, Verestóy Attila.

„Principalele surse de risc terorist la adresa securității României sunt de natură externă (…) Teritoriul național reprezintă preponderent un loc de tranzit sau de refugiu, aflat în atenția străinilor originari din state ale Orientului Mijlociu extins și Afganistan sau Pakistan”, se menționează în expunerea de motive a propunerii legislative.

Proiectul vizează, în primul rând, actualizarea conceptului de terorism.

Astfel, potrivit definiției propuse, „terorismul reprezintă acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, ansamblul relațiilor sociale, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic”.

Scopurile acțiunilor teroriste definite de proiectul legislativ sunt: „intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic; constrângerea unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act; destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale”.

Pe de altă parte, propunerea legislativă are în vedere responsabilizarea statului român pentru acoperirea eventualelor prejudicii cauzate de măsurile întreprinse de autoritățile publice ce au responsabilități în gestionarea crizei teroriste, precum și actualizarea responsabilităților ce revin autorităților publice, persoanelor juridice sau fizice de drept public și privat.

Propunerea legislativă prevede ca, în cazul iminenței sau producerii unui act terorist pe teritoriul țării, la propunerea directorului SRI, CSAT să poată emite o hotărâre privind declararea situației de criză teroristă.

În acest caz, se activează Centrul Național de Acțiune Antiteroristă, care este o structură interinstituțională, subordonată direct CSAT. Șeful CNAA se numește dintre prim-adjunctul sau adjuncții directorului SRI, la propunerea directorului SRI, se specifică în propunerea legislativă.

În propunerea legislativă se stipulează expres că „autoritatea națională în domeniul însoțitorilor înarmați la bordul aeronavelor și schimbului de informații necesar în susținerea activității acestora este SRI”, care „asigură dispunerea și coordonarea însoțitorilor înarmați la bordul aeronavelor”.

Totodată, proiectul prevede incriminarea în mod expres a faptelor referitoare la participarea într-un grup în scopul comiterii de acte teroriste, dobândirea de pregătire în scopuri teroriste, deplasarea în străinătate în scopuri teroriste, finanțarea deplasării în străinătate în scopuri teroriste, organizarea sau facilitarea în orice alt mod a deplasării în străinătate în scopuri teroriste, precum și terorismul în domeniul nuclear.

Propunerea legislativă prevede că „alarmarea fără un motiv întemeiat, prin orice mijloace, direct sau indirect, a organelor specilizate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuții în domeniul siguranței naționale sau de menținere a ordinii publice, cu privire la săvârșirea unui act de terorism constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la un an la 3 ani sau cu amendă”.

Potrivit unei ale prevederi a propunerii legislative, „accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum și deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

„Constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 la 10 ani fapta de preluarea unui vehicul în scopul săvârșirii unor acte de terorism”, prevede un amendament adoptat de Comisia pentru apărare și Comisia juridică a Senatului.

Senatul a adoptat proiectul, în calitate de primă Cameră Sesizată, cu 95 de voturi „pentru” și unul împotrivă.

ŞOCANT! O fostă campioană a ajuns la 64 de ani să doarmă într-un cimitir: ”Sistemul...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Dieta cu goji și ghimbir. Tot ce trebuie să știi despre această cură
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide