SAAB și Eurofighter renunță la expozițiile din România din cauza deciziei CSAT privind F-16

SAAB și Eurofighter renunță la expozițiile din România din cauza deciziei CSAT privind F-16
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 30/04/2012, 16:26

Grupul suedez Saab a anunțat că nu va mai participa la expozițiaBlack Sea Defence & Aerospace (BSDA), de luna aceasta, cuavioane multirol Gripen și că își amână planurile de a sponsorizaparticiparea unor forțe aeriene din NATO cu astfel de avioane laspectacolele aeriene din România, decizia fiind luată după cecompania a luat notă de „recomandarea CSAT către Parlament de a seachiziționa 24 de avioane F-16 vechi”.

„Grupul suedez Saab își anulează participarea cu avioanemultirol Gripen la expoziția Black Sea Defence & Aerospace(BSDA) de luna aceasta, după ce a luat notă de recomandarea făcutăde Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) către Parlament, de ase achiziționa 24 de avioane F-16 vechi. Grupul Saab a fostsurprins de recomandarea CSAT către Parlament de a dezbate șiadopta o decizie bazată numai pe o singură ofertă (cea de avioaneF-16 vechi) «din cauza lipsei resurselor financiare necesareachiziționării de avioane de luptă noi». Compania suedeză speră căRomânia va lua totuși în considerare toate ofertele primite și îșiva alege noul avion multirol printr-un proces concurențial șitransparent, în care contribuabilii să fie siguri că oferta aleasăeste cea mai bună posibilă”, se arată într-un comunicat, citat deMediafax.

„Sperăm ca toate ofertele trimise să fie prezentateParlamentului, care este cel care va dezbate și va decide achizițianoului avion multirol. Fără ca Parlamentul să vadă toate oferteleși să poată face o comparație, este clar că nu poate lua cea maibună decizie, în interesul publicului român și al forțelor salearmate”, a declarat Richard Smith, Directorul de Marketing al Saabpentru România.

Cu toate acestea, Smith a declarat ca grupul suedez ar puteaaduce din nou avioanele Gripen la expozițiile aeriene din România,dacă țara noastră va decide să cumpere avioane multirol printr-unproces concurențial, bazat pe Codurile Uniunii Europene pentruTransparența în Achizițiile Militare și Offset, se arată încomunicat.

UPDATE Șiconsorțiul Eurofoghter se retrage din expozițiileromânești

Consorțiul Eurofighter a hotărât să nu participe la expozițiaBSDA (Black Sea Defense & Aerospace) care va avea loc laBucurești în perioada 13 – 15 aprilie, ca urmare a deciziei CSAT dea recomanda achiziționarea de avioane F-16 la mâna a doua, potrivitunui comunicat al consorțiului citat de Mediafax.

„Consorțiul Eurofighter a hotărât să nu participe la expozițiaBSDA (Black Sea Defense & Aerospace) care va avea loc laBucurești în perioada 13 – 15 aprilie. Această decizie vine caurmare a recomandării Consiliului de Apărare a Țării ca Parlamentulsă aprobe achiziția a 24 de avioane de luptă americane F-16 la mânaa doua. Eurofighter și-a exprimat deja dezamăgirea că nu a avut loco licitație competitivă internațională care să permită evaluareaadecvată a tuturor avioanelor candidate”, precizeazăcomunicatul.

Eurofighter își menține speranța că Parlamentul României vaorganiza un astfel de proces competitiv și transparent de achizițiipublice. „Aceasta va permite dotarea Forțelor Aeriene Române cu celmai bun avion posibil, dar și asigurarea celui mai bun pachet deoffset pentru industria românească, creându-se astfel numeroaselocuri de muncă pe termen lung în domenii de înaltă tehnologie,precum și oportunități de extindere a expertizei tehnologice,datorită unui program precum Eurofighter, care reunește cele maiînalte tehnologii disponibile în Europa”, se arată încomunicat.

Comunicatul precizează că în cele patru țări partenere aleprogramului Eurofighter, au fost create 100.000 de locuri de muncădirecte sau indirecte, în cadrul a peste 400 de companii. Impactuleconomic pozitiv al programului Eurofighter în cele patru țăripartenere a fost estimat la peste 60 de miliarde de euro. „DeciziaRomâniei o împiedică să genereze un impact comparabil în interiorulpropriilor sale granițe, și va obliga țara, pe termen scurt șimediu, să întreprindă un nou program costisitor de modernizare aflotei de avioane de luptă a forțelor aeriene române – o situațiecare ar fi evitată dacă s-ar alege Eurofighter”, se mai arată încomunicat.

„Eurofighter este surprins și dezamăgit că nu a fost organizatăo licitație pentru achiziționarea de avioane multirol. O licitațiene-ar fi permis să ne prezentăm oferta, ceea ce nu s-a putut tocmaipentru că nu a existat această licitație”, a declarat, miercuri,pentru Mediafax, Marco Valerio Bonelli, șeful Departamentului deComunicare al Eurofighter.

El a spus că ar dori ca Parlamentul să ceară o licitație publicăpentru achiziționarea de avioane multirol.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
FOTO. Cum mai arată acum blonda Selena, de la trupa Candy, la ani buni după...
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste șocantă care zguduie lumea: Va domina totul. Nu va scăpa nimeni
Liviu Dragnea o face pe Irina Tănase să plătească scump pentru presupusa infidelitate. Blondina a...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...