SALARIU – VARIABIL. CE LE PREGĂTEȘTE GUVERNUL ÎN SECRET BUGETARILOR

SALARIU - VARIABIL. CE LE PREGĂTEȘTE GUVERNUL ÎN SECRET BUGETARILOR
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 19:54

În urma discuțiilor dintre sindicatele bugetare șireprezentanții Guvernului, care au avut loc vineri, la oreleprânzului, niciuna dintre părți nu a putut trage vreo concluzie.Oficialii guvernamentali doar au prezentat sindicaliștilor câtevascenarii privind situația salariilor bugetarilor în aniiviitori.

„Nu au fost concluzii. Doar afirmații. Au fost două mari punctede discuție: faptul că Guvernul vrea să facă o nouă lege- cadru asalarizării unitare în sistemul bugetar și că se dorește renunțareala principiul conform căruia salariile nu vor fi afectate deaceastă lege”, a declarat pentru Gândul BogdanHossu, președintele Cartel Alfa.

Principalele modificări în noua lege a salarizării ar urma săfie schimbarea raportului dintre cel mai mic și cel mai maresalariu din sistemul de stat de la 1/12 la 1/15, precum șirenunțarea la principiul că baza de raportare a salariilor estenivelul din decembrie 2009.

Guvernul vrea ca salariile să fie variabile, de la an laan, în funcție de PIB

O altă temă de discuții a fost și propunerea Guvernului cabugetul alocat lefurilor bugetarilor să fie variabil, respectiv săfie modificat de la un an la altul în funcție de mărimea economiei(PIB). „S-a vorbit despre posibilitatea ca salarizarea să fiecalculată în funcție de un procent fix din PIB.

„Estimez că, dacă se va decide o astfel de măsură, procentul arputea fi în jur de 6,8% – 7% din PIB”, spune Hossu.
Altfel spus, pentru că bugetul alocat salariilor din aparatul destat va fi un procent fix din PIB, evoluția acestuia, implicit alefurilor sau a numărului de disponibilizări sau de angajari, vadepinde exclusiv de mersul economiei.

Șeitan anunță majorări de 10% fără acoperirea celor 25%luați în iulie

Salariile bugetarilor ar putea crește anul viitor, în medie, cucirca 10%. Creșterea se aplică însă nivelului salarial actual, careeste cu 25% mai mic începând din luna iulie și reprezintă o mediela nivelul întregului sistem, ceea ce ar putea însemna, cel maiprobabil, că bugetarii cu salarii mai mari nu vor primi înapoi anulviitor cei 25% luați de Guvern la începutul lui iulie.

Anunțul a fost făcut de Guvernul Boc prin ministrul Muncii,Mihai Șeitan, care a explicat și cum va face rost de banii necesarinu revenirii salariilor la nivelul de dinainte de iulie, cimajorării lor, în medie, cu a zecea parte: disponibilizările șiredistribuirea celui de-al 13-lea salariu.

Cele mai mari șanse de a-și vedea lefurile din nou „întregi”,cum erau înainte de micșorarea lor cu un sfert, le vor aveasalariații care au cele mai mici venituri. „Dacă anul viitor vomrestricționa în continuare al 13-lea salariu și primele de vacanță,vom avea încă 5%, deci vom avea 10%, la care vom putea adăuga ocreștere datorată reducerii de personal pe care o facem acum. Decio să fie mult peste 10%. Salariile mici care sunt în jurulsalariului minim pe economie sau peste salariul minim vor aveacreșteri peste 25%”, a explicat ministrul.

Colegul său de Guvern însă, ministrul de Interne Vasile Blaga,nu este la fel de optimist. Șeful Internelor și Administrației adeclarat, la scurt timp după explicația ministrului Muncii, că „Laaceastă întrebare și cineva mult mai pregătit decât mine și cu oinfluență mondială, președintele Obama, nu va putea răspunde”.

Singura sursă de majorări salariale suntdisponibilizările

Anul acesta, fără a lua în calcul micșorarea cu 25% a salariilorbugetarilor de la 1 iulie dar incluzând banii alocați plății celuide-al 13-lea salariu pe anul trecut, bugetul total de salarii alstatului ar fi fost de circa 47,6 miliarde de lei (11,3 miliarde deeuro), conform execuției bugetare pe primele șase luni ale acestuian. Anul viitor bugetul total al salariilor bugetarilor nu poatedepăși 39 de miliarde de lei, conform datelor oficiale.

Prin reducerea salariilor cu 25% timp de șase luni se obține oeconomie de șase miliarde de lei la buget (1,4 miliarde de euro,circa 1,2% din PIB), rămânând astfel un buget de 41,6 miliarde delei pentru salarii.
Prin disponibilizarea a 70.000 de bugetari, așa cum s-a angajatGuvernul în fața FMI, statul ar putea obține o economie de circa 5%din bugetul de salarii, calculat la nivelul unui an întreg,respectiv de aproape 2 miliarde de lei.

Decizia de neplată a celui de-al 13-lea salariu ar echivala, larândul ei, cu o economie de încă circa 5%. În cazul renunțării laplata celui de-al 13-lea salariu nu se poate vorbi propriu-zisdespre o economie, ci, mai degrabă, despre o redistribuire defonduri, urmând ca acești bani să fie realocați tot în interiorulsistemului.

Majorarea, în medie, a salariilor bugetarilor anul viitor cu 10%este posibilă doar dacă se renunță la cel de-al 13-lea salariu șidacă sunt disponibilizați cel puțin 70.000 de bugetari. MinistrulFinanțelor, Sebastian Vlădescu, a declarat la finele lunii iunie căsalariile bugetarilor ar putea crește cu circa 7% în 2011 în cazulîn care ar fi disponibilizați 100.000 de bugetari, fără a serenunța la cel de-al 13-lea salariu.

Sindicaliștii: „E o glumă proastă. Păi cum dacă ieimărești?”

Contactat de Gândul, VasileMarica, președintele Alianței Naționale a Sindicatelor BugetarilorSED LEX, a declarat că nu este vorba decât despre o „pritoceală”.”Ne fură din bani. Ce să zic? E un non-sens. E o glumă proastă. Păicum dacă iei mărești?. Mai întâi trebuie să ne aducă la nivelul dedinaintea tăierii și abia apoi putem vorbi despre majorări”, ne-adeclarat Marica.

Procesul de restructurare a aparatului de stat estehaotic

El a precizat că în ceea ce privește procesul de disponibilizarea bugetarilor (minimul de disponibilizări ar trebui să fie de70.000 de angajați, conform țintelor negociate cu FMI) este”haotic” și că, în lipsa unor analize concrete, în general, ceicare sunt dați afară sunt cei care își fac treaba sau cei care nuau susținere politică. „De la Primăria sectorului 1 din Capitalăvor fi dați afară circa 700 de oameni, la sectorul 4 încă 300 șilista continuă. Cum se dă afară? Cum să se dea.. unii directori sefolosesc de moment pentru a plăti polițe…e haotic”, susțineliderul sindical.

CITEȘTEȘI Bugetarii săraci ar putea primi,în 2011, 10-15% la salariu. Dumitru Costin, BNS:” Abia în 4 ani,celor de la stat li se va reîntregi salariul cu25%”

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
FOTO. Cum mai arată acum blonda Selena, de la trupa Candy, la ani buni după...
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
De ce Adi Minune are doar 1.50 metri înălțime, de fapt: 'Bunicul lui are ❗️
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ȘOFERUL care a MERS pe CONTRASENS în fața sediului POLIȚIEI a rămas FĂRĂ PERMIS
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Vine iarna oficial în România! Vremea se schimbă radical. Informare meteo ANM de ultimă oră
Liviu Dragnea o face pe Irina Tănase să plătească scump pentru presupusa infidelitate. Blondina a...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...