SCANDAL ÎN BISERICĂ. ÎPS Teodosie, acuzat de AGRESIUNE SEXUALĂ. Cine este orfanul Ciprian care a depus „din răzbunare” plângere la Parchet

SCANDAL ÎN BISERICĂ. ÎPS Teodosie, acuzat de AGRESIUNE SEXUALĂ. Cine este orfanul Ciprian care a depus din răzbunare plângere la Parchet
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 16/07/2014, 21:40

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, este acuzat de un bărbat, care a depus în urmă cu cinci zile o plângere la Parchetul General, că i-a făcut avansuri și l-a obligat să întrețină relații sexuale, pe vremea când acesta era minor. Tânărul susține că faptele s-ar fi petrecut în urmă cu 15 ani, în 1996, la Mănăstirea Dervent din județul Constanța.

Tânărul se numește Ciprian Stănescu și este un orfan luat în grijă de Biserică, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului. Parchetul General investighează dacă este cazul să fie deschis un dosar penal pentru aceste acuzații.

Tânărul susține că Arhiepisopul l-ar fi agresat sexual pe când avea 17 ani și că același lucru l-ar fi pățit și alți elevi ai Seminarului Teologic din Constanța.

Un reprezentant al Mănăstirii Dervent a confirmat pentru gândul că tânărul Ciprian, cel care îl acuză pe Arhiepiscop, a locuit în complexul bisericesc, dar că acuzațiile acestuia nu se susțin. Potrivit acestuia, „nu e exclus ca cineva să încerce să se răzbune pe ierarh”. Detaliile din declarația acuzatorului nu coincid cu cele reale, mai precizează sursa citată.

„ÎPS Teodosie nu a călcat în mănăstirea noastră până în anul 2001, iar acel tânăr, Ciprian, a apărut aici în 1999, adică la trei ani distanță de când susține că ar fi fost agresat. În plus, apartamentul episcopal, în baia căruia s-ar fi întâmplat faptele, nu era construit încă atunci. Abia în anul 1998 am ridicat clădirea. E o rușine lumea în care trăim”, a declarat pentru gândul reprezentantul Mănăstirii Dervent.

„Ciprian nu era frate în mănăstirea noastră. A viețuit în Dervent, dar ocazional, era într-o situație gravă, abia plecat de la orfelinat, l-am primit din milă aici. Ne ajuta la treburile gospodărești, atâta tot”, a mai adăugat sursa citată.

Arhiepiscopia Tomisului: „Drept răzbunare, a oferit presei o poveste halucinantă”

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat pentru gândul faptul că a primit o plângere în acest caz: „Vă confirmăm faptul că la data de 23.11.2011, a fost transmisă instituției noastre o sesizare avându-l ca inculpat pe ÎPS Teodosie, care a fost trimisă Secției de urmărire penală și criminalistică, fiind în faza actelor premergătoare, fază în care nu se pot furniza alte date”.

Arhiepiscopia Tomisului respinge ca nefondate acuzațiile aduse de tânărul Ciprian Stănescu, spunând că, în perioada în care susține tânărul că ar fi fost agresat sexual, ÎPS Teodosie „nici nu se afla măcar în Dobrogea, alegerea și înscăunarea la Tomis având loc abia în anul 2001”.

Despre tânărul care îl acuză pe înaltul prelat, Arhiepiscopia susține că „Departamentul de asistență socială l-a ajutat, în ultimii ani, să-și termine studiile liceale, întrucât provenea de la casa de copii. Gravele sale probleme de comportament și labilitatea psihică evidentă au determinat conducerea Arhiepiscopiei Tomisului să nu-i acorde binecuvântarea necesară înscrierii la Facultatea de Teologie.

Acest lucru l-a făcut să uite foarte repede ajutorul care i s-a oferit timp de câțiva ani și, drept răzbunare, să ofere presei o poveste halucinantă, hărțuindu-l totodată și telefonic pe Părintele Arhiepiscop, pentru că nu i s-a oferit posibilitatea să studieze Teologia„, se arată într-un comunicat de presă semnat de preotul Alin Boc, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului vorbește și despre un alt personaj care a apărut în presă pentru a susține acuzațiile tânărului Ciprian: „Inginerul Mihăileanu Laurențiu, care s-a pensionat la începutul acestui an, dar care nutrește puternice resentimente față de conducerea Arhiepiscopiei Tomisului pentru că în perioada martie 2002 – iunie 2004 a fost dat afară din instituție pentru lipsă de profesionalism în exercitarea atribuțiilor de serviciu și constatarea unor nereguli de natură financiară. El a fost reangajat ulterior din motive umanitare”.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, părintele Constantin Stoica, este reținut în a face declarații referitoare la acest caz. „Aceste acuzații trebuie probate de cel care a făcut acuzarea, adică tânărul trebuie să aducă probe, adică martori sau o fotografie. Până în momentul de față, aceste mărturii sunt simple calomnii. Orice act al nostru este însoțit de responsabilitate. Instanța își va spune ultimul cuvânt în acest caz”, a precizat părintele Stoica. Reprezentantul BOR spune că „imaginea Bisericii are de suferit”.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...