Secția pentru procurori a CSM a decis că Inspecția Judiciară să facă un control la Secția de anchetă a magistraților

Secția pentru procurori a CSM a decis că Inspecția Judiciară să facă un control la Secția de anchetă a magistraților
Publicat: 04/04/2019, 14:15

Totodată, „Scția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca prin solicitarea repetată a dosarului nr.986/P/2014 („Tel Drum”) aflat în instrumentarea Direcției Naționale Anticorupție de către Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție, s-a adus atingere independenței și imparțialității procurorilor din cadrul Ministerului Public, componentă a autorității judecătorești. De asemenea, s-a constatat că prin acest demers s-a pus presiune și s-a afectat independența procurorului de caz din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, se mai arată în ordinea de zi soluționată a ședinței Secției pentru procurori de joi.

Decizia Secției de procurori a CSM vine după ce procurorul Cristian Ban a cerut, în ședință, ca Inspecția Judiciară să facă un control la Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ), pe modul cum sunt înregistrate sesizările și maniera în care sunt prioritizate dosarele,pornind de la cauza „Tel Drum”. Cristian Ban a dat drept exemplu modul în care Secția de investigare a infracțiunilor din justiție a cerut de la DNA, de mai multe ori, transmiterea dosarului „Tel Drum”, în baza unei sesizări anonime înregistrate ca și dosar penal, care s-a dovedit a fi un nume de stradă și al unui actor de comedie, arată referatul transmis de procurorul general către Consiliul Superior al Magistraturii.

„În cuprinsul acestui referat primit de la Parchetul General, ar rezulta un mod total necorespunzător de înregistrare a unor sesizări ca dosare penale. Avem o situație hilară în care o sesizare anonimă este înregistrată cu număr unic ca și dosar penal pentru a se dovedi că, de fapt, este un nume de stradă, un nume al unui actor de comedie. O astfel de modalitate de înregistrare a unor dosare penale o apreciez eu ca fiind eu ca fiind una necorespunzătoare. De asemenea, din cuprinsul referatului, mă îngrijorează modul prin care, în mod repetat, Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție a solicitat de la o altă structură, în speță DNA, în baza dosarului creat, cum am spus anterior, pe un denunț anonim, un dosar ultra-mediatizat, cunoscut de toți ca dosarul Tel Drum”, a declarat, joi, în cadrul ședinței Secției pentru procurori, Cristian Ban.

Procurorul a precizat că, pe lângă faptul că s-a solicitat în mod repetat și „la început fără niciun temei legal” dosarul „Tel Drum”, s-a constatat, potrivit raportului înaintat de Lazăr, că întreg dosarul a fost cerut pentru a fi folosit ca mijloc de probă în dosarul Secției speciale, „în această modalitate ajungându-se și generându-se un conflict între Parchet, cu consecința întârzierii soluționării cauzei”.

Cristian Ban a fost de părere că prin toate aceste aspecte, inclusiv modul de repartizare „ciudat”, sunt de natură a afecta independența și imparțialitatea procurorilor din cadrul Ministerului Public, pe de o parte, iar pe de altă parte, sunt de natură a pune presiune pe procurorul DNA, investit cu soluționarea dosarului „Tel Drum”, afectându-i în acest mod independența.

Astfel, Cristian Ban a solicitat Secției pentru procurori din CSM să solicite Inspecției Judiciare să dispună un control la structura de parchet condusă acum de Gheorghe Stan.

„Pe aceste considerente, eu solicit Secției să ia act și să constate aceste încălcări ale independenței și imparțialității procurorilor din cadrul Ministerului Public și din cadrul DNA, iar în al doilea rând având în vedere modul, unul necorespunzător de lucru, de înregistrare a dosarului la Secția de investogare, având în vedere și făcând o conexiune și cu dosarul privindu-l pe Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, eu apreciez ca oportun și necesar dispunerea unui control tematic la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție de către Inspecția Judiciară, care să aibă în vedere ca obiective modul de înregistrare a sesizărilor în cadrul acestei unități de parchet, altele decât cele preluate în urma operaționalizării acesteia, de la data operaționalizării până în prezent, respectiv 1 aprilie 2019”, a spus procurorul.

Cristian Ban a spus că trebuie verificată și maniera în care sunt prioritizate dosarele.

„De asemenea, având în vedere că în ultimul timp au apărut și sunt mediatizate ca fiind în lucru sau dosare în lucru în care s-au dispus diverse măsuri procesuale, dosarul cunoscut publicului ca dosarul Tel Drum, cazul de pe ordinea de zi privindu-o pe doamna procuror Kovesi, se constată că aceste dosare au fost înregistrate în urmă cu 3-4 luni, ori știm prea bine că pe rolul acestei Secții speciale se află sute sau chiar mii de dosare mai vechi de un an, motiv pentru care eu apreciez ca un al doilea obiectiv al controlului Inspecției trebuie să privească modul de prioritizare al soluționării dosarelor de către Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție”, a completat Ban.

Și procurorul general Augustin Lazăr a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să verifice posibile abateri disciplinare comise de procurorul șef adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, Adina Florea, referitor la solicitarea de transmitere a dosarului Tel Drum de la DNA.

În dosarul „Tel Drum”, procurorii DNA au anunțat că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privința acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”