Șeful misiunii FMI: Noul acord va fi mai mic decât cel actual. România va lua bani doar în situații neprevăzute

Redactor:
Victor Rotariu
Șeful misiunii FMI: Noul acord va fi mai mic decât cel actual. România va lua bani doar în situații neprevăzute
Noul acord pe care România îl va semna, cel mai probabil în primăvara anului viitor, când va expira cel curent, va fi mai mic, în bani, decât cel de acum, pe principiul unei linii de finanțare condiționată de respectarea angajamentelor, a declarat Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI în România, citat de Mediafax

Noul acord pe care România îl va semna, cel mai probabil înprimăvara anului viitor, când va expira cel curent, va fi mai mic,în bani, decât cel de acum, pe principiul unei linii de finanțarecondiționată de respectarea angajamentelor, a declarat JeffreyFranks, șeful misiunii FMI în România, citat de Mediafax.

„Nu văd un motiv pentru a avea un program la fel de mare precumcel actual, pentru că nevoia nu mai este aceeași. În cazulîmprumutului actual a fost o situație de criză, unde exista o marenevoie de finanțare. Va fi cu siguranță o valoare mai mică, dar vatrebui să discutăm cu autoritățile suma exactă”, a explicatFranks.

El a precizat că, cel mai probabil, noul acord va fi unul de tip”precautionary”, respectiv similar cu o linie de credit, Româniaurmând să acceseze tranșe din această linie doar în situațiineprevăzute, cum ar fi o criză a statelor din regiune.

Varianta unui acord de acest tip a fost prezentată recent și depreședintele Traian Băsescu. „Poate fi un acord în care să fievorba despre finanțare, ceea ce este puțin probabil, sau, cel maiprobabil, va fi un așa-numit acord de precauție, în care, însituații excepționale, să putem apela la Fond”, a declaratpreședintele. Această variantă de acord a fost susținută și deSebastian Vlădescu, fostul ministru de Finanțe, care a declaratrecent pentru gândul că suma în cauză ar putea fi de 10 miliarde deeuro.

Șeful misiunii Fondului la București a comparat noul acord cu oasigurare auto: „Gândiți-vă la el ca la o poliță de asigurare.Cumperi o asigurare pentru mașina personală și singura dată când ovei folosi este când vei suferi un accident. Dar tu speri că nu veiavea un accident, speri că vei face o treabă bună conducând mașinași că nu vei avea probleme. Cu toate acestea, uneori, se poateîntâmpla să ai un accident fără să fie vina ta”.

Economiștii locali spun că noul acord nu este neapărat unavantaj, ci că lipsa lui ar fi o problemă pentru România. „Impactulanunțului nu va fi foarte mare, pentru că s-a anunțat deja că va fisemnat un nou acord. Investitorii nu vor fi, dintr-o dată, deosebitde optimiști, însă vor fi mai siguri că România face reformelenecesare cu FMI alături”, a declarat pentru gândul Vlad Muscalu,economist ING.

Varianta de acord anunțată de Jeffrey Franks prespune ca dupăfiecare evaluare a activității Guvernului și BNR privindobligațiile asumate să se aloce o anumită sumă de bani, care nu vaajunge în vistieria BNR, ci va rămâne la Washington, după cum aexplicat oficialul FMI. România ar putea încerca să negocieze cuFondul și obținerea unui acord de tip linie flexibilă de creditare.Această variantă însă este greu de obținut, după cum spune Franks,pentru că „există cerințe foarte stricte”.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Anunțul făcut de Lidl pe care nu-l mai găsești nicăieri în România. Ce se va...
Gest radical al lui Nicuşor Dan. Primarul renunţă la poliţiştii care asigurau paza din faţa...
„Tatăl Nostru” se modifică, începând de duminică, la slujbele catolice. Versetul care a fost schimbat
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Se DUBLEAZĂ alocațiile! Anunțul în miez de noapte
Ştirea care aruncă în aer planeta. Începe AL 3-lea RĂZBOI MONDIAL?!Totul s-a întâmplat în oceanul...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Cât de norocos ești în funcție de zodie în data de 25 noiembrie. Aceste zodii...
Inchide