Șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu: „Nu l-aș angaja pe James Bond”. Ce spune despre comasarea SIE cu SRI. PLUS: De ce se uită spionii la „Românii au talent”

Redactor:
Loredana Voiculescu
Șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu: „Nu l-aș angaja pe James Bond”. Ce spune despre comasarea SIE cu SRI. PLUS: De ce se uită spionii la „Românii au talent”
Directorul Serviciului de Informații Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a explicat la emisiunea „După 20 de ani", difuzată de PRO TV de ce "nu l-ar angaja pe James Bond" și a dezvăluit că mulți dintre angajații de la SIE se relaxează urmărind „Românii au talent".

Directorul Serviciului de Informații Externe, Mihai RăzvanUngureanu, a explicat la emisiunea „După 20 de ani” de la ProTv dece „nu l-ar angaja pe James Bond” și a dezvăluit că mulți dintreangajații de la SIE se relaxează urmărind „Românii au talent”.

El i-a descris pe cei care lucrează în structurile SIE ca fiindoameni care sunt obișnuiți să trăiască două identități și că înmeseria lor aceștia nu trebuie să își pună niciodată problemeetice.

„Sunt oameni care sunt obișnuiți, o spun cumva popular, sătrăiască două identități în contexte diferite și cu toate acesteasă își administreze psihologic această schizoidie aparentă. Nu esteușor, încercați și dvs să o faceți și o să vedeți că e destul decomplicat. Cu atât mai mult cu cât trebuie să fii și foarte bunperformer. Și să nu îți pui niciodată probleme etice”, a explicatUngureanu.

El a declarat că, de exemplu, din 1.000 de candidați pentru unpost în structurile Serviciului de Informații Externe, în finalsunt selectați doar cinci sau șase persoane.

Ungureanu a arătat că ceea ce contează în final este modul încare angajații SIE aduc informația acasă și că pentru acest lucru”poți plăti chiar și cu viața”, adăugând că face parte din „fișapostului”.

James Bond e prea scump

Șeful Serviciului de Informații Externe a mai arătat că înspionaj ceea ce conteză este modul de gândire, arătând căserviciile de spionaj nu au un James Bond, care este foartecostisitor, fapt pentru care spune că nu l-ar angaja pe celebrulspion.

„Are o mașină extrem de scumpă, ale cărei piese probabil costămai mult decât toată mașina în ansamblu. Se îmbracă mult prea binepentru a fi spion și din păcate iese foarte tare în evidență. Iarîn spionaj nu contează pumnul. Pumnul, arma sunt chestiuni caresunt ultimele resorturi de acțiune, dacă Doamne ferește, estenevoie de ceva”, a spus Ungureanu. Directorul SIE a explicat căceea ce contează pentru angajații SIE este „esențialmente capul,neuronii”, felul în care reușești să gândești. „James Bond estedestul de sportiv pentru un serviciu de informații”, a zâmbitUngureanu.

Jocul dintre vulpe și vânător

Întrebat despre cazul diplomatului român Gabriel Grecu care afost expulzat anul trecut din Rusia în baza unor acuzații despionaj, șeful SIE a dat un răspuns principial, făcând o comparațiecu un joc dintre vulpe și vânător. „Spionii nu sunt îngeri. Cred cănimeni nu pornește de la premisa că a fura informații, a obțineinformație pe orice cale posibilă, legală-ilegală, etică-nonetică,morală-imorală, reprezintă în toate statele o chestiune de ordinpenal. Spionii sunt de fapt niște infractori. Știu că sună prost,dar despre asta este vorba. Respectă doar legile statului din careprovin”, e explicat Ungureanu, adăugând că oriunde existăactivitate de spionaj avem de-a face cu un joc între vulpe șivânător, între spion și contraspion, între spionaj și serviciulintern de securitate.

Ungureanu a refuzat să precizeze dacă diplomatul român eraangajat sau colaborator al SIE: „Vă puteți imagina că, indiferentcare este cunoașterea mea, la această întrebare nu vă potrăspunde”.

„Românii au talent” – o injecție deoptimism

La întrebarea câți oameni a pierdut SIE în ultimii 10 ani, MihaiRăzvan Ungureanu a precizat că nu poate da cifre, dar a confirmatcă există și pierderi de vieți, precum și cazuri la fel dedureroase cum ar fi incapacitățile fizice sau psihice, ca urmare atensiunii foarte mari. El a mărturisit că are colegi care serelaxează urmărind emisiunea „Românii au talent”, care le conferăacestora „un sentiment foarte tonic de confort”.
„Nu au fost puțini colegii mei care s-au uitat cu plăcere la”Românii au talent” dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că înhaosul de informație care vine către urechile noastre lucrul comuneste dezordinea, de multe ori se sesizează că lucrurile nu merg așacum ar trebui și atunci, descoperind niște oameni care sunt cât sepoate de normali, cu pretenții medii și cu așteptări pe măsura aceea ce cred ei înșiși că sunt, ai un sentiment foarte tonic deconfort”,a mărturisit directorul SIE.

Întrebat în glumă dacă printre concurenții celebrei emisiunis-au numărat și angajați ai SIE, Ungureanu a răspuns că nu crede căei ar avea timp de așa ceva. „Este bine să înțelegem că aceastăinjecție de optimism contează. Nu este un optimism idiot”, acompletat el.

Dacă l-ar fi votat pe cel care a ieșit câștigător? „Dacă ar fivorba să votez, aș vota toată emisiunea. Dar nu vreau să vorbimprea mult despre asta. Probabil cei care ne văd ar putea spune căeste un montaj pe care l-am pregătit pentru a vă manipula și pedvs”, a conchis șeful SIE.

Comasarea SRI cu SIE. „Nu ții toate ouăle într-uncoș”

Referitor la discuțiile de la nivel politic privind o posibilăunificare a Serviciului Român de Informații cu SIE, Ungureanu aspus că a auzit de astfel de „speculații”, acestea fiind în unelecazuri „chiar dorințe ascunse” pe care nu poate să le judece.”Apropo de unificare, eu nu cred că asimilând pericole sub o unicădefiniție ajungi inevitabil la contopirea serviciilor. Într-odemocratie nu pui niciodată toate ouăale, vă rog să luați aceastăexpresie cu ghilimelele de rigoare, într-un singur coș”, a spusUngureanu, amintind de experiența neplăcută prin care am trecutpână în 1989.

„Democrația are nevoie de un control clar, precis, politic,asupra serviciilor și asupra activității sale, așa cum este el azireprezentat de CSAT sau de Parlament, din partea comisiilor despecialitate”, crede directorul SIE.

„Faptul că există servicii care lucrează complementar într-ocooperare foarte bună de altminteri, de exemplu în cazul cooperăriiîntre SIE și SRI, garantează validitatea unei asemena tip deconstrucții a sistem național de securitate”, este de părere șefulSIE

Candidatura la președinție? „Îmi refuz astfel detentații”

Întrebat dacă este tentat să candideze la președinția României,numele său fiind vehiculat la un moment dat în acest sens,directorul SIE a răspuns că nu are tentații de acest gen și că îșirefuză astfel de tentații. „Ar fi neplăcut pentru cineva care seaflă într-o poziție de responsibilitate să vorbească despre așaceva. Vă pot spune că acolo unde este nevoie de mine și unde credcă pot face ceva în beneficiul țării o voi face. Nu este vorba căexclud sau accept ceva. Deocamdată doar îmi fac treaba foarte binepână la sfârșit”, a conchis Ungureanu.

Șeful SIE despre:

Cât de bun este un job la SIE

 • „Da. Este un job bun. (…) Aș spune că este o slujbă foartepretențioasă, dar motivantă prin modul în care se desfășoară”
 • „Spionii sunt o familie cu totul aparte, nu pot fi asimilațiunor reflexe de comunitate în uniformă pe care alte tipuri deinstituții le au. Este o comunitate de oameni foarte inteligenți,extrem de adaptabili, care sunt antrenați, educați să stăpâneascăcontextul și să nu fie stăpâniți de context, să folosească mediulîn care se află pentru a obține informații”
 • „(Spionii -.red.) sunt oameni cu o putere de determinareremarcabilă, mobili, foarte mobili social, foarte bine construițipentru medii culturale diverse. Vă dau un fel de schiță de portretideal. Într-o tăietura transversală prin societatea românească dupăstandardele intelectuale, morale și de profesionalism, sunt fărădiscuție în elită”.

Atacuri din afara țăriiasupra monedei naționale

 • „Da. Dați-mi voie să nu vă spun exact data, au existat atacuriasupra monedei naționale”
 • „Bineînțeles vorbim de speculatorii care au atacat și altemonede naționale în perioada pe care o descrieți (2008-n.red.). Daratacurile la adresa monedei naționale nu sunt altceva decâtoperațiuni comerciale licite până la urmă. Tăria monedei naționalese verifică și prin felul în care poate să fie apăratăinstituțional de asemenea încercări speculative”
 • „BNR este un beneficiar legal al informațiilor care intră încompetența sa de activitate”

Despre criză și avertismente transmise de SIE înlegătură cu venirea crizei

 • „Puteți fi convins că beneficiarii legali ai unor asemeneainformații au primit la timp toate informațiile legate de posibileevoluții”
 • „Evident că ceea ce un serviciu de informații externe face estesă avertizeze asupra modului în care pot fi interpretate evoluțiileeconomice la nivel global. Altfel spus, au existat asemeneaavertizări. Modul în care răspunde beneficiarul legal la așa cevanu ține de obligațiile unui serviciu de spionaj. Este strictamenteo întrebare la care vă răspund simplu, da, sesizările au existat, enatural să fie așa, ce s-a întâmplat, mai departe nu reprezintăsubiectul analizei mele”.
 • „Suntem atenți la previziuni monetare, la variații de bursă, ladiferite tipuri de contracte, închegarea sau desfacerea unormonopoluri”

Note informative trimise președinteluiRomâniei

 • „Președintele României, ca orice demnitar al statului român ceare dreptul de a primi informații confidențiale din partea SIE, areacces la aceste informații potrivit competențelor sale. El estepreședintele Consiliului Suprem de Apărare al Țării, din care faceparte și SIE, prin directorul său care are vot identic cu ceilalțiminiștri de la masă, iar CSAT este locul în care se pregăteștelista, meniul cu subiectele de interes pentru siguranțanațională”
 • „Este greu de făcut o medie (a numărului de note informativetrimise de SIE la Președinție -n.red.), sunt mulți parametri decare trebuie să țin cont, dacă aș încerca să fac o medie, iarrăspunsul nu ar fi deloc complet, ci funciarmente parțial. Evidentcă primește informații depsre dezvoltările politice sau economicedin lume, sunt răspunsuri la anumite solicitări punctuale, suntrapoarte sinteză pe care un președinte de țară le vede, sunt dosarede subiect. Când pleacă un președinte de țară în deplasare de lucruîn străinătate pleacă însoțit de cunoaștere specială de informațiifurnizate de SIE”
Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Cum faci acasă cea mai gustoasă prăjitură cu cireșe și bezea. Ingredientul care nu trebuie...
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide