Sindicaliștii din Penitenciare anunță proteste din cauza diminuărilor salariale

Redactor:
Firuta Flutur
Sindicaliștii din Penitenciare anunță proteste din cauza diminuărilor salariale
Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare anunță declanșarea de proteste, mitinguri și prin refuzul muncii suplimentare, ceea ce va duce, anunță ei, la blocarea activității în sistemul penitenciar, nemulțumiți fiind de diminuările salariale.

„Cu toate că, în anul 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget (fiind achitate integral) drepturile salariale, inclusiv creșterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr 153/2017 dar și alte creșteri suplimentare (educație), în sistemul penitenciar, începând cu 01.01.2019 au fost sistate de la plata: orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanță), majorarea pentru misiuni speciale, precum și plata sentințelor judecătorești; de asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană și echiament”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), remis marți MEDIAFAX.

Prin urmare, sindicaliștii din penitenciare anunță că au refuzat munca suplimentară în tot sistemul penitenciar încă din 11 aprilie, ceea ce va genera blocarea activității în maximum 10 zile în condițiile în care funcționarea sistemului penitenciar depinde de muncă suplimentară. Totodată, ei nu sunt de acord cu depășirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019, conform legislației și negocierilor colective în vigoare, și anunță mitinguri succesive în toate unitățile din sistemul penitenciar.

Sindicaliștii anunță și un protest în Piața Victoriei la care vor participa aproximativ 3.000 de oameni.

„Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar și alte categorii de angajați, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber și nici plătite având în vedere bugetul insuficient, alocat pentru 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați aduce angajatorii în situația de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și regulamentelor specifice”, potrivit sursei citate.

Reprezentanții Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare solicită adoptarea statutului polițistului de penitenciare, respectiv eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale, proiect care e acum la Camera Deputaților, publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019- 2021, ordin impus prin OUG 114/2018, plata muncii suplimentare, plata cheltuielilor turistice precum și actualizarea normelor de hrană și echipament.

 

Inchide