Sinuciderile gen Mădălina Manole, un nou fenomen în România. Unul de presă

Sinuciderile gen Mădălina Manole, un nou fenomen în România. Unul de presă
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 27/04/2012, 01:46

Iarna – intoxicații cu dioxid de alcool. Vara – cualcool

Contactată de Gândul, dr. AliceGrasu, medic coordonator de la Serviciul de Ambulanță București,refuză, din motive de siguranță, să facă public numărul celor careau încercat să se sinucidă după modelul Mădălina Manole. „Acestedate pot avea efecte negative asupra populației, mai ales căsalariile le-au fost diminuate și o parte dintre ei au rămas fărălocuri de muncă. Este mai bine să nu facem o statistică cuprivire la numărul tentativelor de sinucidere, cel puțin pentrumoment„, declară dr. Grasu.

Dr. Bogdan Opriță, purtătorul de cuvânt de la Spitalul deUrgență Floreasca, a declarat pentru Gândul că medicii de laurgență nu pot spune care pacient a încercat să-și ia viața. „Numaiun medic psihiatru poate da această informație despre un pacient.Noi punem doar diagnosticul de intoxicație. Aceasta poate fi atâtaccidentală, cât și voluntară, iar psihiatrul este cel careclarifică acest lucru”, spune dr. Opriță. Potrivit acestuia, zilnicajung la camera de primiri urgențe ale spitalului cel puțin zecepersoane cu intoxicații. „Pe timpul iernii, cele mai des întâlniteintoxicații sunt cele cu dioxid de carbon, în timp ce varaintoxicațiile cu alcool sunt cele mai răspândite”, adaugăpurtătorul de cuvânt de la Floreasca.

Ciuhodaru: Din 100 de șomeri, 80 încearcă să-și iaviața

Medicul Ciuhodaru citează un studiu realizat de specialiști dela Oxford care arată că atunci când rata șomajului ajunge la 1 lasută, rata numărului tentativelor de suicid ajunge la 0,8 la sută.”Cifrele sunt îngrijorătoare în ceea ce priveșterealitatea. Astfel, din 100 de șomeri 80 ar încerca să își iaviața„, exemplifică dr. Tudor Ciuhodaru.

El spune că persoanele care recurg la astfel de tentative aunevoie de ajutor specializat. „Psihologul este specialistul indicatpentru astfel de persoane, dar cum o consultație costă, pacientulpreferă să-și cumpere de mâncare în loc să își trateze depresia. ÎnRomânia, din păcate, nu există niciun plan de prevenire a cazurilorde sinucidere”, conchide medicul.

Citește și

Angela Similea: Nucred în sinucidere, Mădălina era un buncreștin

Mădălina Manole iubea trandafirii.Când artista avea concerte, soțul ei îi umplea scena cu 101trandafiri aduși din America

Ultima postare pe bloga Mădălinei Manole: „M-am recompus sufletește și merg mai departe,prețuind cu toată ființa mea tot ceea ce am primit și primesc de laviață!”

Mădălina Manole, „fatacu părul de foc”, o viață închinată muzicii șiscenei

Mădălina Manole – GALERIEFOTO

Parchetul București:Mădălina Manole a ingerat în mod voluntar o substanță toxică.Procurorii audiază martori și au dispusautopsia

Cu o zi înainte de amuri, Mădălina Manole dă un interviu: „Sunt o artistă împlinită, omamă și o femeie fericită. Am fost cea mai fericită mămică de pepământ în clipa în care mi-am strâns puiul înbrațe”

Ascultă aici treipiese de pe ultimul album al Mădălinei Manole, pe care artista nu amai apucat să-l lanseze

Sinucidere Mădălina Manole: veziimagini de la fața locului VIDEO

Cinci giurgiuveni au încercat să se sinucidă cu medicamente,otravă împotriva șoarecilor sau Furadan, în ultimele trei zile, aanunțat ieri, pentru o agenție de știri, purtătorul de cuvânt alServiciului de Ambulanță Giurgiu, Rodica Cărăbaș, care a menționatcă toți au ajuns la București, la spitalul Floreasca. Modasinuciderilor după modelul Mădălina Manole ar fi fost deschisă încăde vineri, când un bărbat din Podu Iloaiei (Iași) ar fi încercatsă-și ia viața ca să devină celebru „ca Mădălina”. Până acum, întoate cazurile a fost vorba doar de tentative de suicid, niciundeces nefiind raportat.

• Sunt sinuciderile genMădălina Manole un nou fenomen în România sau avem de-a face cu oexagerare a presei și a autorităților care caută, la rândul lor, unstrop de celebritate?

• Gândul i-a căutat la SpitalulFloreasca pe cei cinci giurgiuveni care ar fi încercat să-și punăcapăt zilelor înghițind otravă. Am găsit doar unul despre caremedicii nu pot spune încă dacă a înghițit Furadan deliberat saus-ar fi intoxicat involuntar. „La Spitalul Floreasca aajuns un singur pacient din Giurgiu, dar nu putem spune dacă evorba de tentativă de suicid”, ne-a declarat dr. Bogdan Opriță,purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Urgență Floreasca.

Cadrele medicale atrag atenția că mediatizarea sinuciderilorcrește numărul tentativelor de suicid și chiar al persoanelor careîși pun capăt zilelor.

•Până înprezent, este foarte greu de spus cât a influențat mediatizareadecesului Mădălinei Manole creșterea numărului de tentative desuicid. Am realizat un studiu în Iași pentru a vedea cuminfluențează mass-media creșterea numărului de persoane care îșiiau viața și am constatat că numărul sinuciderilor era multmai mare în zonele unde lumea avea acces la informație, comparativcu restul regiunilor„, a declarat pentru Gândul dr. TudorCiuhodaru, coordonatorul Unității de Primire Urgențe de la SpitalulClinic de Urgențe „Sfântul Ioan” din Iași. Potrivit acestuia,oamenii sunt tentați să caute modele, să descopere tehnici, iarmass-media oferă astfel de amănunte. „Din punctul meu de vedere,lucrurile ar trebui să se oprească la un anumit punct. Amvăzut materiale în care oamenii erau informați unde se găsesc, câtcostă și ce efect au asupra organismului diferite substanțetoxice„, adaugă dr. Ciuhodaru.

Un tânăr de 26 de ani a ales moartea pentru a ajunge încentrul atenției

Deși critică mediatizarea excesivă a sinuciderilor, mediculCiuhodaru a fost cel care a anunțat primul suicid după modelulMădălina Manole. Victima a fost un tânăr de 26 de ani dinlocalitatea ieșeană Podu Iloaiei, care a încercat să se sinucidă înurmă cu patru zile, înghițind substanțe toxice. Potrivit medicilor,pacientul și-a motivat gestul printr-un deficit de atenție. El și-adorit să moară la fel ca Mădălina Manole.

Citește mai departe în pagina următoare

Citește și

Efectul Mădălina Manole. Polițiadeclanșează operațiunea anti-Furadan:”Vrem să stopăm odatăafacerile ilegale cu otrăvuri”

Șaptemedici-legiști au făcut necropsia Mădălinei Manole, procurorii nuau dubii privind sinuciderea

Din audierile în cazulMădălina Manole: de la prima tentativă de sinucidere, la relațiilereci dintre soțul cântăreței și părințiiacesteia

VIAȚA MĂDĂLINEIMANOLE. Cum a făcut-o celebră Șerban Georgescu, bărbatul desprecare spunea: „erau momente în care îl adoram, altele în care l-așfi împușcat”

Furadan – pesticidul cu care s-asinucis Mădălina Manole. Vezi aici cât este detoxic

Sutede admiratori ai Mădălinei Manole o plâng la Sala Radio, unde afost depus sicriul

GALERIE FOTO – Trupul MădălineiManole a fost depus la Sala Radio dinCapitală

Mesajul de adio al MădălineiManole: „Nu mai pot suporta FIZIC vorbind sunt defectă, un rebut,așa am fost mereu, dar acum de abia realizez cuadevărat”

Mădălina Manole alăsat un mesaj de adio, pe telefonul mobil alsoțului

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Dispar centralele termice de apartament! A apărut ceva nou. Cu ce vor fi înlocuite
Lovitură pentru cei cu două doze de Pfizer! Ce s-a descoperit în plasma recoltată
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...