Soarele își face încălzirea pentru megaexplozia din 2013. Cum ne afectează erupția solară anunțată de NASA pentru zilele acestea

Soarele își face încălzirea pentru megaexplozia din 2013. Cum ne afectează erupția solară anunțată de NASA pentru zilele acestea
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 23/04/2012, 22:34

O explozie solară se desfășoară în acest moment, iar zileleacestea ea ar putea afecta câmpul magnetic al Terrei, avertizeazăNASA. Nu este vorba despre un fenomen de proporții, dar chiar șiașa, explozia ar putea lăsa unele sisteme de comunicații pe liniemoartă. Și nu numai. „Ar putea avea efecte foarte supărătoarepentru sateliți, în sensul în care aceștia ar putea pierde legăturacu solul. La fel, în extremitatea nordică a continentelor pot avealoc deranjamente în tot ceea ce înseamnă sisteme electrice sau însistemele feroviare. Întotdeauna au avut loc explozii solare, numaică de data aceasta lucrurile stau diferit față de acum 30 de ani,să zicem. Atunci, omenirea nu avea la dispoziție atâtea tehnologiiși mijloace de comunicare, așa că nu prea avea ce efecte să simtă”,a declarat pentru gândul cercetătorul Vlad Popa, secretarștiințific la Institutul de Științe Spațiale.

Exploziile se produc până la 60 -180 de kilometrideasupra suprafeței terestre

El ne-a explicat că exploziile solare sunt ejectări de plasmăsolară care se produc mai tot timpul, la anumite perioade, dar pedirecții care nu ne interesează întotdeauna prea mult. Cercetătoriidevin, însă, interesați, în momentul în care plasma solară îșiîndreaptă direcția către Pământ sau interacționează cu scutulmagnetic terestru. Când se întâmplă asta, zonele de pe glob celemai afectate sunt cele din vecinătatea polilor, unde de multe oriapare aurora boreală. La altitudinea unde este situată România deregulă nu se poate vorbi despre efecte, a adăugatcercetătorul.
• Deși celemai multe persoane își fac spaime auzind despre astfel de fenomene,nu ar trebui. Specialiștii meteo de la ANM ne asigură că exploziilenu ne afectează nici sănătatea, nici vremea, întrucât ele se producîn straturile foarte înalte ale atmosferei (până la 60 -180 dekilometri deasupra suprafeței terestre). Pe de altă parte,fenomenele legate de vreme se formează în troposferă, stratulatmosferic din imediata vecinătate a Pământului, care se întindepână la maximum 12 -15 kilometri înălțime. „De aceea, putem afirmacă nu există o legătură directă între exploziile solare șifenomenele de vreme. Legături subtile, cu efecte în cascadă, potexista, mai ales la scări de timp ce sintetizează fenomenele devreme într-o înfășurătoare climatică, dar studiile în aceastăprivință sunt încă în stadiul de dezbatere, fără a se fi ajuns laconcluzii ferme”, a declarat pentru gândul Roxana Bojariu, șefasecției Climatologie de la ANM.
În ceea ce privește sănătatea oamenilor, aceasta nu va avea desuferit fiindcă, pe lângă faptul că exploziile se petrec la maredistanță de scoarța Pământului, acesta este protejat și de câmpulmagnetic terestru, filtrând radiațiile. În acest caz, însă, arputea fi afectați, cel mult, astronauții aflați pe o stațieorbitală și neprotejați corespunzator, a adăugat șefa de laClimatologie.

„O explozie solară poate arunca în spațiu până la10,000,000,000,000 kg de materie solară”

Legat de discuțiile pe marginea a ceea ce se va întâmpla în anul2013, acestea pleacă de la o realitate: aceea că în ultimii aniactivitatea Soarelui a început iar să crească, urmând probabil săajungă la apogeu chiar în 2013. „Frecvența și intensitatea acestorexplozii care pot ejecta în spațiul interplanetar până la10,000,000,000,000 kg de materie solară depinde de ciclul solar cuperioada de aproximativ 11 ani. Ele sunt mai frecvente și maiintense în perioada din jurul maximului solar.

Ultimul ciclu solar înregistrat a fost neobișnuit de liniștit,cu o perioadă de minim prelungită în ultimii ani”, a mai spusRoxana Bojariu.
Potrivit ei, cea mai puternică furtună geomagnetică înregistratăvreodată s-a produs la 1-2 septembrie 1859. La vremea aceea,aurorele boreale au „bătut” până în insulele Caraibe, cu toate căele, în mod normal, sunt observabile doar în regiunile polare.

Aurorele boreale, un fenomen spectaculos și vânat de pasionați,se formează prin interacțiunea vântului solar alimentat de masasolară aruncată de explozie, cu câmpul terestru. Tot în ziua cupricina, sistemele telegrafice aflate în funcțiune s-au dat pestecap nu numai în întreaga Americă de Nord, ci și în Europa. Dacăfenomenul a lăsat mută o lume întreagă, cercetarea de la acea vremese aștepta la astfel de efecte, căci încă din luna augustspecialiștii descoperiseră numeroase pete solare, acestea fiind unindicator al activității crescute a Soarelui.

Dar ce s-ar întâmpla dacă am avea astăzi o explozie de oasemenea intensitate? „Ar putea aduce mult mai multe neplăceri azi,când societatea umană depinde în mai mare măsura de dispozitivepotențial sensibile la furtunile geomagnetice: sistemele actuale decomunicatii, de navigație, rețelele electrice. Oricum, fenomene deamploarea celui din septembrie 1859 sunt rare și există dejamodalități tehnice de protecție puse la punct pentru astfel decazuri”, ne-a mai explicat Roxana Bojariu.

Regula este că probabilitatea de producere a furtunilorgeomagnetice crește în perioada de maxim solar din cadrul cicluluide 11 ani al activității solare.

Citește și

Cât deaproape ne aflăm de gaura neagră descoperită de NASA. MihaiDascălu, de la Observatorul Astronomic, răspunde la întrebărileesențiale legate de acestă descoperire

Ce este o GAURĂNEAGRĂ. Vezi aici simulări incredibile ale acestui misteriosfenomen

NASA a găsit un”obiect excepțional în vecinătatea noastră cosmică”: CEA MAI TÂNĂRĂGAURĂ NEAGRĂ. Cum s-a născut și la ce distanță se află dePământ

Observatorul care adescoperit gaura neagră: Chandra, sensibil la raze X de 100 de orimai slabe decât cele detectabile de telescoapele precedente -GALERIE FOTO

Tags:
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...