• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Șoferii care iau autostopiști ar putea fi AMENDAȚI

Șoferii care iau autostopiști ar putea fi AMENDAȚI
Ministerul Transporturilor a repus în dezbatere publică un proiect de act normativ care stabilește că șoferii care transportă persoane "la ocazie", fără autorizație, riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 lei.

Proiectul de ordonanță vizează completarea Legii 38/2003, care reglementează autorizarea, organizarea, atribuirea gestiunii și controlul efectuării serviciilor de transport în regim de taxi sau de transport în regim de închiriere.

Autorii documentului apreciază că în ultima perioadă s-a constatat existența unor practici ilicite în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, care afectează în mare măsură transportul local și județean de persoane, cu efecte negative majore asupra activității economice a firmelor autorizate, bugetului de stat și siguranței circulației rutiere.

În plus, practicile ilicite în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pune în dificultate asigurarea unui mediu concurențial corect pe piața transportului rutier de persoane.

Conform proiectului, de amenzi cuprinse între 1.000 lei și 5.000 lei sunt pasibile și persoanele fizice sau juridice care transportă cu autoturisme fără respectarea prevederilor articolului 7 din lege, care prevede că transportul în regim de taxi sau de închiriere se poate executa numai de transportatori autorizați.

În prezent, legea prevede amenzi similare pentru taximetriștii care intervin asupra aparatului de taxat, precum și pentru clienții, funcționarii autorității de autorizare, dispeceratelor de taxi, transportatorilor autorizați sau conducătorilor auto care nu respectă diverse prevederi.

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere același proiect la finele anului trecut, redactat însă sub forma unei ordonanțe de urgență.

Ioan Dornescu, [email protected]

Inchide