• Publicat:
Știri

Solicitarea lui Iohannis pe referendum este votată miercuri de plenul reunit al Parlamentului

Solicitarea lui Iohannis pe referendum este votată miercuri de plenul reunit al Parlamentului
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va vota, miercuri, de la ora 10.00, scrisoarea președintelui Klaus Iohannis referitoare la consultarea Parlamentului pentru organizarea unui referendum pe justiție.

Pe ordinea de zi a plenului reunit de miercuri figurează scrisoarea șefului statului, precum și raportul comun al Comisiilor juridice ale Parlamentului, care au avizat, marți, favorabil solicitarea lui Klaus Iohannnis, și proiectul de hotărâre.

Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au adoptat, marți, raport favorabil solicitării lui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției pe data de 26 mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European.

Avizul favorabil a fost întocmit de membrii Comisiilor juridice reunite ale Parlamentului, cu unanimitate de voturi. Florin Iordache a afirmat, în timpul dezbaterilor, că PSD susține avizul favorabil fără niciun fel de intervenții.

„Noi majoritatea susținem un acord favorabil cu niciun fel de intervenții. Este dreptul președintelui să solicite organizarea referendumului”, a spus deputatul PSD Florin Iordache.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunțat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.

La patru zile distanță, șeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes național care urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Inchide