Sosuri și cartofi prăjiți, ingrediente pentru 75% dintre bolile contemporane

Sosuri și cartofi prăjiți, ingrediente pentru 75% dintre bolile contemporane
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 25/04/2012, 22:18

Ultimele date furnizate de Organizația Mondială a Sănătățiiarată că în România o persoană din patru este obeză, iar una dindouă este supraponderală. „Acestea sunt datele cu privire lapersoanele adulte. O problemă la fel de importantă este că, la noiîn țară, numărul copiilor obezi este în creștere. În Cluj s-a făcutun studiu cu date venite de la medicii școlari, care arată că 3,5la sută dintre copii sunt obezi”, a declarat pentru Gândul prof. dr.Nicolae Hâncu, președintele Federației Române de Diabet, Nutrițieși Boli Metabolice. Specialistul precizează că datele se referănumai la obezitate, dar numărul copiilor cu o greutate mai maredecât cea normală este mult mai ridicat. „Din păcate, date concretenu există, dar este suficient să ne uităm în jur și vom constata căpuștii din ziua de azi au câteva kilograme în plus”, completeazăprof. dr. Hâncu.

Medicul spune că alimentația neadecvată și lipsa mișcării suntprincipalele motive ale apariției obezității. „Tot ceea ce am creatpână acum a fost pentru comoditate, nu pentru sănătate. Televizorulîl aprindem cu telecomanda, la serviciu ne ducem cu mașinapersonală, în clădirea unde muncim urcăm cu liftul, în timpul liberstăm în fața televizorului sau a calculatorului”, exemplificăpreședintele Federației Române de Diabet, Nutriție și BoliMetabolice. Specialistul precizează că lipsa banilor este unadintre explicațiile pentru care mâncăm prost și nesănătos. „Latelevizor, la colț de stradă dăm de tot felul de reclame care aratăcă pentru o sumă infimă putem mânca un sandwich, cartofi și un sucmare. Mâncarea sănătoasă este scumpă, într-adevăr, dar beneficiilepe care aceasta le oferă organismului ne scutesc pe viitor de mulțibani”, menționează prof. dr. Nicolae Hâncu.

Comercianții ar trebui să respecte rețeta

În plus, datele mai arată că 75 la sută dintre bolilecontemporane sunt cauzate de obezitate. „Apariția bolilorcardiovasculare, a diabetului și a cancerului sunt principaleleboli asociate cu obezitatea. Tot de această afecțiune sunt asociateși spondiloza, apariția varicelor, a artritei și a bolilor deficat”, explică prof. dr. Hâncu. Specialistul adaugă că shaorma arfi un aliment sănătos, doar dacă comercianții ar respecta rețeta.”Carnea de pui sau de vită prăjită la lămpile respective este ceamai sănătoasă. Lipia și salata sunt celelalte ingrediente care artrebui să conțină acest produs alimentar. Sosurile sau cartofiiprăjiți nu au ce căuta. Dincolo de nivelul caloric destul deridicat acestea conțin grăsimi, care sunt extrem de periculoasepentru sănătate”, subliniază prof. dr. Hâncu.

Mâncăm prea multă sare

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului deCercetări Alimentare, spune că mâncăm prea multe grăsimi și preamultă sare. „Consumul recomandat zilnic de sare este de 6 grame,dar noi mâncăm de trei ori mai mult. Sarea este periculoasă pentrusănătate, deoarece acesta favorizează retenția de apă în organismși apariția bolilor cardiovasculare. Sare găsim în tot ceea ceînseamnă junk-food”, precizează prof. dr. Mencinicopschi.
Specialistul adaugă că românii sunt mari amatori de mezeluri.”Acestea au un conținut ridicat de grăsime, mai ales cele ieftine,care au în compoziția lor până la 30 la sută grăsimi. Un procentajmai mare de grăsimi îl găsim în cârnați, care sunt extrem depericuloși pentru sănătatea noastră”, conchide specialistul.

INFORomânia ocupă locul trei în UE la obezitate

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS),în România sunt peste 4,5 milioane de obezi și doar 10 la sutădintre aceștia merg la un control medical, iar numai unu la sutădintre ei sunt incluși într-un program național de educațieîmpotriva obezității. Astfel, aceste date ne clasează pe locul treiîn Uniunea Europeană la capitolul obezitate. Mai mult, OMS arată căAnglia și Polonia ocupă primele două locuri, în timp ce locul patrueste ocupat de Germania, iar locul cinci de Cehia.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
💣 în cazul dublei crime din Iași! Cine e adevăratul criminal, de fapt
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Copilul din „Doi bărbați și jumătate”, de nerecunoscut după ce a câștigat 20 mil. $,...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Klaus Iohannis, în stare de șoc. Lovitură umilitoare din interior: Asta e realitatea
Exclusiv. Soția lui Ilie Nastase, scandal monstru la Otopeni! FOTO/A refuzat masca, dar cerea copiilor...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...