SPECIAL – CUM ȘI-AU APĂRAT JUDECĂTORII CURȚII CONSTITUȚIONALE PROPRIILE PENSII. VEZI AICI CÂT CÂȘTIGĂ

Redactor:
Gabriela Stefan
SPECIAL – CUM ȘI-AU APĂRAT JUDECĂTORII CURȚII CONSTITUȚIONALE PROPRIILE PENSII. VEZI AICI CÂT CÂȘTIGĂ
Curtea Constituțională a decis că reducerea pensiilor cu 15 la sută și recalcularea pensiilor speciale ale magistraților sunt neconstituționale. În schimb, magistrații au stabilit că sunt constituționale reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută precum și recalcularea celorlalte pensii speciale

Curtea Constituțională a decis că reducerea pensiilor cu 15 lasută și recalcularea pensiilor speciale ale magistraților suntneconstituționale. În schimb, magistrații au stabilit că suntconstituționale reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sutăprecum și recalcularea celorlalte pensii speciale.

Legile austerității – adoptate prin asumarea răspunderiiGuvernului – sunt blocate în acestmoment chiar dacă CurteaConstituțională nu le-a declarat neconstituționale înintegralitate. Practic, instanța a declarat neconstituționale câteun articol din fiecare lege. În acest moment, după publicareamotivării deciziei în Monitorul Oficial, Guvernul trebuie sămodifice cele două legi în sensul indicat de magistrați și să leprezinte din nou în Parlament.

În ceea ce privește Legea privind unele măsuri necesare învederea restabilirii echilibrului bugetar, instanța a decis că esteneconstituțional articolul referitor la „diminuarea cu 15% acuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precumși a indemnizației de însoțitori pentru pensionarii de invaliditatede gradul I, precum și cele referitoare la valoarea punctului depensie utilizat de 622,9 lei”. De asemenea, în privința Legiiprivind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor a fostdeclarat neconstituțional articolul1 lit.c) referitor la pensiilespeciale ale magistraților care nu vor fi recalculate.

Cum explică decizia CC judecătorul IonPredescu

Judecătorul Curții Constituționale Ion Predescu, citat deAgenția Mediafax, a explicat decizia curții de respingere a tăieriipensiilor prin aceea că nu se poate trece peste faptul că cineva acotizat zeci de ani la fondul de pensii, administrat „prost” destat. „Măi, daca haina are două mâneci, tu îi lași una? E făcută cudouă mâneci, nu cu una. Pensia este pentru activitatea din trecut,pentru cei 30, 35 sau 40 de ani (de muncă, n.r.) și corespunzătoarecotizațiilor de atunci. Dumneata poți trece peste faptul că, timpde 30 de ani, omul le-a plătit lună de lună cota de asigurare? Poțisă zici că nu a plătit-o? Sau să zici: «A plătit-o, da’ nu măinteresează?» Păi nu, nu poți”, a spus Predescu, la plecarea de lasediul Curții Constituționale, vineri, după ce instanța a decis cătăierea pensiilor nu este în acord cu legea fundamentală.

El a criticat apoi autoritățile, spunând că banii de pensii aufost administrați „prost”. „Omul a plătit timp de 30 de ani și is-au reținut banii acolo. Că tu i-ai administrat prost e treabata”, a mai spus Ion Predescu.

Pensionarii de la Curtea Constituțională

Unii dintre judecătorii de la Curtea Constituțională sunt șipensionari. Astfel, Ion Predescu a precizat în declarația de averela rubrica „venituri: „indemnizația lunară de judecător și pensialegală din justiție”. Un alt magistrat, Aspazia Cojocaru, aîncasat, potrivit declarației de avere, o pensie de 49.000 ron. Înaceeași situație se află și Acsinte Gașpar cu o pensie 52.281ron.

Citește și 600 desindicaliști din administrație, sănătate, educație, asistențăsocială și poliție pichetează vineri PalatulCotroceni

Citește și Reacțiile economiei ladecizia CC: cursul se duce spre 4,3 lei/euro și bursa seprăbușește. Un investitor din Londra și a întrebat colegii de laBucurești „Și acum ce urmează?”

Citește și Boc:Legile de reducere a cheltuielilor bugetare sunt constituționale,Guvernul așteaptă decizia CC

Citește și SPECIAL Cum comenteazăCristian Tudor Popescu decizia Curții Constituționale de a blocataierea pensiilor

Citește și SPECIAL Marko:Probabil ne vom întoarce la creșterea cotei unice și aTVA

Citește și SPECIAL Reacțiile economiei ladecizia CC: cursul se duce spre 4,3 lei/euro și bursa seprăbușește. Un investitor din Londra și a întrebat colegii de laBucurești „Și acum ce urmează?”

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
O nouă taxă pentru aceşti români. Pentru ce vor plăti zeci de lei în plus
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Vaccinarea cu Johnson & Johnson, stopată în America după decesul unui bărbat. Detalii de ultimă...
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide