SRI: Nivelul de securitate cibernetică în România este insuficient. Câte instituții publice au fost atacate de hackeri

Redactor:
Ștefan Pană
SRI: Nivelul de securitate cibernetică în România este insuficient. Câte instituții publice au fost atacate de hackeri
Nivelul de securitate cibernetică în România este insuficient pentru a răspunde atacurilor cibernetice de complexitate ridicată sau cu intenții distructive, potrivit raportului SRI pe anul 2014, care precizează că, deși agresiunile sunt la un nivel ridicat, până acum nu au avut un "impact major".

„Agresiunile cibernetice au continuat să se situeze la un nivel ridicat, fiind utilizate metode de atac adaptate permanent evoluțiilor tehnologice din domeniu și vulnerabilităților identificate. Majoritatea agresiunilor nu au avut impact major asupra securității naționale, însă unele atacuri au vizat compromiterea sistemelor informatice aparținând unor instituții publice sau entități private care gestionează informații de interes strategic”, se arată în raportul SRI pe anul 2014, depus în Parlament.

Serviciul atenționează că, din cauza perpetuării unor carențe manageriale, a nivelului scăzut al culturii de securitate cibernetică și a lipsei unor politici minime de securitate a infrastructurilor informatice, „nivelul de securitate cibernetică în România este în prezent insuficient pentru a răspunde adecvat unor atacuri de complexitate ridicată ori cu intenții distructive”, riscurile în domeniul cyber fiind astfel „potențate”.

În decursul anului 2014, SRI a identificat atacuri cibernetice derulate de agresori statali care au vizat „compromiterea sistemelor informatice din cadrul unor instituții din domeniile afaceri externe și interne, apărare și securitate națională, economic, resurse energetice, cercetare și mass-media, prin exfiltrarea de date și informații confidențiale”. Serviciul menționează că au fost 13 astfel de atacuri la adresa unor instituții publice sau entități private din România și state partenere/aliate investigate în cursul anului trecut.

Mai mult, agresiunile cibernetice criminale se mențin pe un „trend ascendent”, fiind vizat domeniul economiei digitale și compromiterea confidențialității datelor gestionate de platforme de comerț electronic. La acest capitol, au fost identificate grupări de hackeri autohtone sau străine care au efectat atacuri asupra infrastructurilor informatice aparținând unor instituții de stat sau care au încercat promovarea unor mesaje islamiste radicale

În ceea ce privește securitatea cibernetică în domeniul economic, au fost identificate și investigate aplicații malițioase de tip POS sniffer, care aveau ca scop compromiterea sistemelor de tip POS. Mai mult, au intrat în atenția Serviciului și atacuri de tip „deface”, care au afectat site-ul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și 15 site-uri de Inspectorate Județene.

SRI avertizează că proiecte de informatizare destinate creării Societății Informaționale au continuat să fie afectate de „perpetuarea unor disfuncții având drept cauze: inconsecvența autorităților, slaba calificare a personalului, favorizarea intereselor financiare ale unor firme private din domeniul IT&C în derularea contractelor de furnizare de produse și servicii, livrarea de soluții informatice nefuncționale/neconforme, practici de cartelizare și eludarea legislației în material achizițiilor publice”.

 

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Calendar ortodox 2 octombrie 2020. Sărbătorim un sfânt care înlătură vrăjile
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide