STATUL ROMÂN DĂ 60 MIL. EURO PENTRU SALARIILE A 35.000 DE PREOȚI ȘI DASCĂLI – EXCLUSIV

STATUL ROMÂN DĂ 60 MIL. EURO PENTRU SALARIILE A 35.000 DE PREOȚI ȘI DASCĂLI - EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 20:08

În timp ce salariile bugetarilor au scăzut în acest an, statulva aloca în 2011 mai mulți bani pentru salariile preoților.Potrivit Legii Bugetului de stat pe 2011, contribuția statului lasalarizarea personalului de cult va crește anul viitor cu 9,12 %,de la 227.856.000 lei la 248.637.000 lei, adică echivalentul a 59,2milioane euro. Reprezentanții Secretariatului de stat pentru Cultespun însă că diferența este dată de rectificările apărute în cursulanului 2010. „Nu este vorba de o majorare, diferența care apareține de rectificările care au avut loc în decursul anului. Numărulde posturi nu a fost suplimentat”, a declarat pentrugândulNicolae-Adrian Lemeni, secretar de stat la Secretariatul de statpentru Culte. Pe de altă parte, în Legea Bugetului de stat se aratăcă și contribuția statului la salarizarea personalului neclerical -estimat la circa 20.000 persoane – va crește în anul 2011 cu 30%,ajungând la 1.958 mii lei.

„Preoții au cele mai mici salarii dinRomânia”

La rândul lor, reprezentanții Patriarhiei Române susțin că defapt preoții au cele mai mici salarii din România. „Personaluldeservant al cultelor este categoria cu cele mai mici salarii dinRomânia. Un preot debutant are un salariu de 890 de lei, iar unpreot cu toate gradele profesionale ajunge la 1.800-1.900 de lei,ceea ce este foarte puțin. În plus, numeroase parohii din țară nureușesc să își acopere salariile preoților lor decât timp de 8-9luni pe an”, a declarat pentru gândul părinteleConstantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

În România există circa 15.000 de preoți ortodocși. Statulsusține financiar în proporție de 60% salariile de bază pe care lecâștigă personalul clerical, procentajul ajungând până la 80% încazul preoților din parohiile sărace, precum cele din Delta Dunăriisau din zona de mijloc a Moldovei, după cum ne-a explicat părinteleStoica.

Acesta spune că începând din 2007, câteva sute de preoți nu auprimit sprijin financiar din partea bugetului de stat. „Sunt sutede preoți care au fost hironisiți din 2007 și până acum și care nubeneficiază de sprijin financiar de la stat”, a mai spus părinteleStoica. Acesta a arătat că salariul unui preot este la nivelulcelui al unui profesor de liceu. „Suma totală care se întoarce labugetul de stat din partea lăcașurilor de cult, prin taxele șiimpozitele plătite la stat, este mai mare decât suma pe careacestea o primesc de la bugetul de stat. Biserica are și personalneclerical pe care îl plătește din fonduri proprii”, a adăugatpurtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Personalul din 4.400 de lăcașuri de cult primeștesprijin de 80% din salariile de bază

Lista unităților de cult cu venituri reduse care beneficiază deun sprijin lunar la salarizare în cuantum de 80% din salariile debază stabilite conform legii pentru cadrele didactice dinînvățământul preuniversitar de stat, potrivit nivelului de studii,gradului profesional obținut și vechimii în activitatea clericalădeținută în cadrul cultelor din România, cuprinde peste 4.400 depoziții.

Marți, plenul Parlamentului a respins toate amendamenteleformulate de deputați și senatori în cadrul bugetuluiSecretariatului General al Guvernului privind bisericile șilăcașurile de cult, în număr de circa 2.400. Amendamentele vizau,printre altele, construcția de clopotnițe, împrejmuirea cu garduria unor cimitire, repararea acoperișurilor de biserici șiconstrucția de săli de mese multifuncționale pentru lăcașuri decult. Sumele solicitate cu acest scop depășesc 2 milioane euro,potrivit unor calcule ale gândul.

Recent, oficialii BOR au declarat că potrivit legislației învigoare, clericii și personalul deservent ai Bisericii OrtodoxeRomâne, „deșii nu primesc salarii de la stat, ci doar un modestsprijin salarial, totuși plătesc impozitul pe salarii,contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale de stat, la fondulpentru plata ajutorului de șomaj și la fondul de asigurări socialede sănătate, asemenea tuturor celorlate categoriisocio-profesionale din România”

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Cher a descoperit elixirul tinereții! La 75 de ani arată ca la 20
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
VIDEO Moment bizar. Crezând că microfonul este oprit, Joe Biden a înjurat un jurnalist: "Fiu...
Ce probleme au posesorii de Dacia Logan după 100.000 de km?
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Un nou scandal în UK: „Boris Johnson a sfidat-o pe Regină”
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Mână criminală?! Preot găsit carbonizat în propria casă
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
CERTIFICATUL VERDE, TOTAL DESFIINȚAT de un celebru medic! Să revenim la ceea ce ştiam înainte
Rafila, veste uriașă pentru români în plin val 5. Este răsturnare totală de situație
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...