Statul român, dispus să cumpere Castelul Peleș / Propunerea financiară trebuie să vină de la Casa Regală

Redactor:
Ana Obretin
Statul român, dispus să cumpere Castelul Peleș / Propunerea financiară trebuie să vină de la Casa Regală
Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, a declarat că statul român vrea să cumpere Castelul Peleș din Sinaia, dar propunerea financiară trebuie să vină de la Casa Regală, din partea căreia trebuie să existe și o disponibilitate de a-l vinde.

„Legat de Castelul Peleș, oferta statului român, a Guvernului României este aceea de a cumpăra Castelul Peleș. Oferta și propunerea financiară trebuie să vină din partea Casei Regale și, în al doilea rând, trebuie să existe o disponibilitate a Casei Regale de a vinde acest castel”, a declarat ministrul Culturii într-o conferință de presă care a avut loc joi, la Palatul Victoria.

Acesta a mai spus că Ministerul Culturii, în calitate de chiriaș, dorește să prelungească contractul de închiriere încheiat cu Casa Regală, care expiră pe 30 iunie.

„Pot să vă spun că, în momentul de față, noi suntem chiriașii castelului respectiv, pentru că este acolo Muzeul Peleș, un muzeu extraordinar. Vom negocia din nou cu Casa Regală, pentru că expiră la data de 30 iunie contractul de închiriere, vom prelungi acel contract, poate vom avea și o ofertă, o propunere din partea Casei Regale, de vânzare, nu știu mai multe detalii. Singurul lucru pe care îl vom face, vom rediscuta în primul rând oferta de închiriere, de prelungire a acestui contract, pentru că e normal ca acel muzeu să funcționeze acolo, iar operele de artă expuse să poată fi vizitate de toți cei care doresc”, a explicat Breaz.

În cazul scoaterii la vânzare a castelului Peleș, statul român are drept de preemțiune.

Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleș și Pelișor, a părții vechi din Foișor, precum și a vilelor Stăvilari și Ceramica și a terenurilor aferente, către Regele Mihai, a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României. În momentrul retrocedării, familia regală s-a angajat să păstreze destinația de muzeu a Castelului Peleș. În același timp, Casa Regală și-a anunțat intenția ca o parte din Castelul Pelișor să rămână muzeu, cealaltă urmând să fie reședința familiei.

Castelul Peleș este realizat în stilul neo-renascentist german. Comandată de Regele Carol I la Sinaia, construcția a fost începută în 1873. Castelul a fost reședința de vară a Regilor României iar în prezent se numără printre edificiile istorice cele mai vizitate din România.

Inchide