STENOGRAMA DUMNEZEIASCĂ. Stoica: PF Daniel nu l-a primit în audiență pe Hrebenciuc, e echidistant față de companii și bănci

Redactor:
Elvira Gheoghiță
STENOGRAMA DUMNEZEIASCĂ. Stoica: PF Daniel nu l-a primit în audiență pe Hrebenciuc, e echidistant față de companii și bănci
Patriarhul Daniel nu l-a primit în audiență pe Viorel Hrebenciuc, cu care a discutat doar la telefon, Patriarhia promovând o atitudine echidistantă față de orice bancă sau companie care ar fi putut fi implicată în construirea Catedralei Neamului, a spus, pentru MEDIAFAX, părintele Constantin Stoica.

Patriarhul Daniel nu l-a primit în audiență pe Viorel Hrebenciuc, cu care a discutat doar la telefon, Patriarhia promovând o atitudine echidistantă față de orice bancă sau companie care ar fi putut fi implicată în construirea Catedralei Neamului, a spus, pentru MEDIAFAX, părintele Constantin Stoica.

„Domnul Hrebenciuc a solicitat telefonic Întâistătătorului BOR, PF Patriarh Daniel, o audiență cu scopul de a recomanda tratament preferențial în cazul unei bănci. Pentru că era vorba de garanție guvernamentală, Patriarhia Română a optat pentru colecta de la credincioși, donații și sponsorizări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Acesta a precizat că patriarhul Daniel a refuzat această audiență.

„Patriarhia Română este fidelă principiului transparenței și corectitudinii. Patriarhia promovează o atitudine echidistantă față de orice companie sau bancă care ar fi fost implicată în construirea catedralei. Pentru fiecare etapă în construirea catedralei au fost licitații, iar toate acestea pot fi consultate pe site-ul Patriarhiei Române”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Episcopul vicar patriarhal, PS Ciprian Câmpineanul, anunța în iulie 2010 că Patriarhia Română nu a solicitat bani de la stat, dar are negocieri cu cinci chiar șase bănci din țară și străinătate pentru deschiderea unei linii de creditare. Linia de creditare va fi pentru suma de 100 de milioane de euro, dar Patriarhia Română va folosi doar suma de care are nevoie pentru începerea lucrărilor. mai mult, pentru că nu este vorba de bani publici, ci de fonduri private, urma să fie o licitație restrânsă internațională, cu respectarea legii”, a explicat atunci PS Câmpineanul.

În decembrie 2010, Patriarhia Română a renunțat definitiv la ideea unei linii internaționale de credit din cauza dobânzilor mari.

„Întrucât în condițiile crizei economice garanțiile bancare se obțin cu dificultate, iar dobânzile bancare sunt mari, fondurile pentru construirea viitoarei catedrale patriarhale vor fi asigurate din donațiile credincioșilor și din sponsorizări și, așa cum prevede Legea pentru construirea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului”, declara în 16 decembrie 2010, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt, părintele Constantin Stoica.

Acesta mai spunea că donațiile credincioșilor nu exclud sprijinul din partea autorităților publice centrale și locale, de vreme ce Catedrala Mântuirii Neamului va fi un simbol al unității spirituale și al demnității naționale.

„După ce se va contura mai clar stabilitatea financiară a băncilor, Patriarhia Română va deschide linia de creditare la care va apela în situații de urgență atunci când cheltuielile nu pot fi acoperite din donații. Este preferabilă achitarea directă a cheltuielilor decât plătirea ulterioară a dobânzilor”, a mai spus părintele Stoica.

Viorel Hrebenciuc a vorbit în iulie 2010 cu PF Daniel, cerând o audiență pentru a propune Patriarhiei un împrumut pentru construirea Catedralei de la banca „Sfântul Spirit” din Portugalia, patriarhul spunând că ar avea nevoie de o linie de credit de 100 milioane euro, din care să ia bani la nevoie.

Informația apare în volumele de urmărire penală ale dosarului în care procurorii DNA i-au trimis în judecată pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae și directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum și pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, în cazul finanțării campaniei electorale prezidențiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană.

Interceptările făcute în dosar arată că în iulie 2010 deputatul PSD a luat legătura cu patriarhul, cerând o audiență privind finanțarea construirii Catedralei Neamului.

Procurorii redau în material o discuție din 14 iulie 2010:

„V.H.: Bună seara, Viorel Hrebenciuc sunt!

Secretar: Cu respect, domnule Hrebenciuc. Sunt părintele secretar.

V.H.: Aș fi vrut să vorbesc un minut cu prea fericirea sa, dacă este.

Secretar: Acum e ocupat

V.H.: Vă rog, este în legătură cu Catedrala Neamului. Am o veste bună, da.

Domn: Alo?

V.H.: Saru’mâna, preafericirea dvs., Viorel Hrebenciuc vă deranjează.

Domn: Ah, să trăiți domnule Hrebenciuc! Ce mai faceți, bine?

V.H.: Bune fac, preafericite.

Domn: Văd că băcăuanii sunt în față.

V.H.: Sărut mâna, mulțumim din suflet! De ce vă deranjez. Eu știu că sunt probleme cu finanțarea Catedralei Neamului și am găsit o posibilitate. Este vorba de Banca Sfântul Spirit, Santu Spirit din Portugalia. Președintele băncii ar veni săptămâna viitoare aici, pentru că ei pot să facă acest lucru, indiferent de sumă. Eu, dacă ați avea timp să mă primiți în audiență …

Domn: Problema este așa: că noi avem mai multe oferte și, dacă ne-ar face în scris, acum noi trebuie să păstrăm o anumită simetrie. Și băncile astea ale noastre, românești …

V.H.: Da.

Domn: Vor să contribuie.

V.H.: Dar vorbiți de contribuție în sensul de credit sau de …

Domn: Linie de credit.

V.H.: Care ar fi suma totală de care avem nevoie?

Domn: Păi acum suma totală este … Pentru trei ani o sută de milioane de euro.

V.H.: Pentru trei ani?

Domn: Nu e mult, 30 de milioane pe an. Ceea ce nu îmi pare o sumă mare. Și ai noștri pe aici au zis că, dacă au ceva garanții guvernamentale punctuale, pot să ajute. Dar linia de credit mi se pare … Aceasta nu presupune garanții. Că noi facem cu ei așa: când avem bani, nu cerem, când nu avem bani, cerem și atunci, se plătește comision de folosire și de nefolosire. Asta e forma cea mai puțin dificilă.

V.H.: Eu mă gândeam la o chestiune care să o luăm …

Domn: Noi ne gândim că, dacă oamenii sunt sensibili, o să luăm puțini bani de la bancă. Numai în momentul în care ar fi un hiatus, un fel de pauze care nu sunt acoperite. De pildă, de aici, sunt oamenii, la primăriile de sector. Domnul Onțanu deja a alocat, a prins o anumită sumă și noi ce putem face fără să mai dăm dobânzi și comision de folosire, să facem pe cont propriu.

V.H.: Corect.

Domn: Anul acesta avem banii strânși… Plătim 30% din proiectare (…)”.

Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată, miercuri, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae și directorul Viorel Bărac, de la InterAgro, precum și pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toți fiind acuzați în legătură cu finanțarea partidelor politice.

Dosarul a fost trimis la Judecătoria Sectorului 1 București.

De asemenea, procurorii arată, în rechizitoriu, că a fost constituit un nou dosar, în care urmează să fie cercetate infracțiunile de folosire a influenței sau a autorității politice, fals în înscrisuri și spălare de bani, fapte comise de Gheorghe Teodorescu, de la INSOMAR, alături de Viorel Hrebenciu, Robert Negoiță, dar și oameni de afaceri precum Sebastian Ghiță și Emilian Dinescu.

ŞOC! Soţia marelui campion al României, vedetă pe site-urile pentru adulţi! "Nu sunt 'călugăriţă'. Îmi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO. Imaginile pe care Simona Gherghe le credea uitate de timp! Cum se poza în...
Acest PEȘTE îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te...
Decizie disperată luată de familia Cătălinei Ponor, după ce tatăl gimnastei ar fi agresat doi...
De ce trebuie să NU mai consumi CIORBĂ: La asta nu te-ai fi asteptat! Ce...
Monica Pop, acuzaţii grave! Cine e de vină pentru răspândirea covid-19. 'CRIMINAL!'
Surse: Guvernul plănuieşte înăsprirea restricţiilor. Circulaţia ar urma să fie limitată în toată ţara de...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Ce avere are ÎPS Teodosie. Deține proprietăți de milioane de euro și are un salariu...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
I-a injectat fiicei sale de doar 8 ani botox, în mod repetat, deși micuța nu...
Câinii care au SALVAT o populație întreagă de la MOARTE! Povestea NEȘTIUTĂ despre cea mai...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
BREAKING: Incendiu la Spitalul din Craiova. Medicii au sărit pe geam pentru a se salva....
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
NOI RESTRICŢII de circulaţie pentru români: Nimeni nu mai iese din casă după această oră
Iulia Vântur, apariție spectaculoasă. Cum arată acum vedeta stabilită în India
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cel mai mare conglomerat american, zdrobit de pandemia de COVID-19. Ce decizie drastică a luat...
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide