• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

„Sunt un alegător din colegiul dvs., cum votați la arestarea lui Șova și Vâlcov?” Incognito Gândul printre senatorii români: „Nu știu dacă contează părerea dumneavoastră. Cred că m-au votat 30.000 de alegători”

EXCLUSIV

Cei mai mulți dintre demnitari nu au fost de găsit nici la birourile senatoriale sau cele din teritoriu, nici la numerele de telefon mobile făcute publice. Au existat însă și cazuri în care ni s-a spus să revenim, ni s-a cerut o adresă de e-mail sau un număr de telefon pentru un răspuns ulterior la solicitarea făcută, ori ni s-a dat direct numărul de contact al consilierului sau, în mai puține cazuri, pe cel al senatorului. Așa s-a întâmplat în cazul senatorilor Anca Boagiu (PNL, București), Marius Lucian Obreja (PNL, Covasna), Ștefan Radu Oprea (PSD, Prahova), Marian Pavel (PSD, Ialomița), Gheorghe Pop (PSD, Sălaj) sau al senatorului Dumitru Pelican (PLC, București), unde ni s-a spus că putem solicita chiar o audiență.

Puținii senatori care au răspuns nu s-au mirat de faptul că sunt sunați de alegători, dar unii dintre ei s-au lăsat mai greu convinși că erau contactați chiar de alegătorii din colegiul lor și au pus întrebări suplimentare.

Senatul va decide miercuri dacă încuviințează cererea DNA de arestare a senatorilor PSD Dan Șova și Darius Vâlcov. Până acum, comisia juridică a dat aviz pozitiv în ceea ce îl privește pe Șova, o decizie în cazul fostului ministru de Finanțe urmând a fi luată marți.

PNL a anunțat deja că senatorii săi vor vota pentru încuviințarea arestării în cazul celor doi, cu bilele la vedere, decizie criticată de unii senatori ai altor partide care spun că votul este secret prin lege. Senatorii de la celelalte partide contactați de reporterii gândul sub pretextul că sunt alegători au spus că vor vota după cum le dictează conștiința.

Pentru senatorii PSD, votul e secret și dictat de conștiință 

Întrebat cum va vota miercuri, senatorul Sorin Bota (PSD, Maramureș) a spus că votul va fi unul secret.”Nu pot să vă spun așa ceva. Este vot secret, cum să vă spun așa ceva (cum va vota în cazul Dan Șova și Darius Vâlcov n.n.). Ar fi culmea!”, a afirmat Sorin Bota.

Doina Silistru: „Nu știu dacă contează părerea dumneavoastră”

La rândul său, senatorul Doina Silistru (PSD, Vaslui) spune că nu poate dezvălui nici măcar oamenilor care au ales-o cum va vota pentru că este secret. „După câte știu, miercuri este un vot secret. Ca să vă spun dumneavoastră cum voi vota, asta înseamnă că nu mai e secret. E secret, de asta se face vot secret cu bile”.

Întrebată dacă în cazul în care un alegător din colegiul său i-ar cere să voteze într-o manieră sau altă și ar ține cont de această părere, senatoarea răspunde: „Nu știu dacă contează părerea dumneavoastră. Cred că m-au votat 30.000 de alegători. Dintre aceștia s-ar putea să existe unii care vor să voteze într-un fel, și alții în alt fel. Eu votez conform conștiinței mele și a ceea ce cred și eu. Dumneavostră nu mă puteți convinge pe mine acum de un anumit vot”.

Consilierul senatorului Bodog: „Să le spuneți celor care v-au pus să sunați că domnul senator o să voteze așa cum trebuie”

Am încercat să vorbim la telefon și cu senatorul PSD Florian Bodog. Pe site-ul Senatului în dreptul senatorului este trecut numărul de mobil al consilierul său, Victor Papp, pe care l-am apelat.

Papp s-a arătat încă de la început sceptic în ceea ce privește adevărata identitate a așa-zisului alegător din colegiul senatorial, precizând că a mai fost sunat deja de alte două persoane care i-au adresat aceeași întrebare pentru senatorul Bodog.

Redăm mai jos discuția cu consilierul Victor Papp, de la cabinetul senatorial al lui Florian Bodog.

Consilier Senator: „Am și eu o întrebare, cine v-a pus să mă sunați? Cine v-a dat numărul de telefon?”

Reporter (alegător): „Pe site-ul Senatului sunt datele de contact ale senatorilor”

CS: „Sunteți deja a treia persoană care întreabă același lucru. De la ce partid sunteți?”

R: „Nu sunt de la nici un partid. Am citit în ziarul Gândul”.

CS: „Aha, toată lumea citește Gândul. Super!”

R: „Păreți iritat. Cei din colegiul domnului senator nu trebuie să afle cum va vota?”

CS: „Par deranjat că sunteți prea mulți, iar în țara asta nimic nu este întâmplător. Să le spuneți celor care v-au pus să sunați că domnul senator (Bodog n.r.) o să voteze așa cum trebuie”.

Florin Bodog (PSD):  „Trebuie să îi ascult. În funcție de pledoarie, voi decide cum am să votez”

Ulterior, am reușit să îl contactăm pe mobil și pe senatorul Florin Bodog (PSD Bihor). Pledoaria pe care senatorii Dan Șova și Darius Vâlcov o vor susține în plenul Senatului va conta mult pentru votul pe care îl va da acesta. Parlamentarul a ținut să își exprime îndoiala că la telefon se află unul dintre alegătorii din colegiul său.

„Trebuie să îi ascult, să văd, în funcție de pledoaria pe care o vor spune, voi decide cum am să votez. (…) Mi se pare oarecum ciudat să sunați să vă prezentați ca un alegător din colegiul meu în condițiile în care sunați de pe un număr de București. La revedere”, a răspuns Florin Bodog la întrebarea cum va vota miercuri.

Niculae Bădălău, PSD: „Voi vota în spiritul justiției”

Aceeași întrebare am adresat-o și senatorului Niculae Bădălău (PSD, Giurgiu), care ne-a dat un răspuns scurt: „Voi vota în spiritul justiției. Cred că este suficient”, a încheiat el.

Consilier al senatorului Leonardo Badea: „Va vota pentru, am discutat”

Și la cabinetul senatorului Leonardo Badea (PSD, Dâmbovița) ne-a răspuns un consilier. Întrebat cum va vota senatorul Badea miercuri în cazul lui Dan Șova și Darius Vâlcov, consilierul a răspuns că „Votează pentru, am discutat”, adăugând că până vineri seara nu avem cum să luăm legătura cu senatorul la cabinetul senatorial.

O consilieră a senatorului Viorel Arcaș (PSD, Sibiu), pe un ton ușor iritat, ne-a declarat că nu are cum să ne ajute să vorbim la telefon cu reprezentantul din Parlament: „Ați sunat pe telefonul meu. Domnul senator este în plen. Nu am cum să vă ajut eu. Nu vă pot da numărul de mobil al domnului senator”

PNL votează „pentru”, la vedere

Consilierul lui Crin Antonescu: „Va vota pentru arestare”

Am încercat să luăm legătura și cu senatorul Crin Antonescu. De la cabinetul său un consilier a transmis alegătorului din colegiul senatorial că „bineînțeles că (senatorul Crin Antonescu n.n.) va vota pentru arestare”. 

Boboc: „E un simplu act procedural pe care îl punem procurorilor la dosărel”

Senatorul Cătălin Boboc (PNL, Brăila) spune că votul este un simplu act procedural și că va vota pentru ca procedura juridică să își poată urma cursul. El este de părere că un vot contrar nu ar însemna că Dan Șova ar primi un „certificat de nevinovăție”, ci ar doar lăsa să planeze suspiciuni asupra lui, pe termen lung.

„Voi vota așa cum am votat și la comisie, adică pentru. Din punctul meu de vedere eu nu votez pentru arestare, eu votez ca să permit procedurii în fața instanței să continue. Eu cred că toți ar trebui să facem la fel, pentru că dacă nu facem asta nu înseamnă că îi dai un certificat de nevinovăție, ci lași să planeze asupra lui mult timp niște suspiciuni. Atunci din punctul nostru de vedere nu facem decât să facem un simplu act procedural pe care îl punem procurorilor la dosărel și se merge cu el complet la instanță. Instanța decide dacă este sau nu este de arestat. De asta eu cred că nu ar trebui să ne băgăm în discuția asta mai mult. Nu este vorba de vinovăție sau nevinovăție, cât este vorba de procedura în sine care trebuie finalizată la instanță. S-a și decis la nivel de grup (parlamentar), am și eu un punct de vedere”, a spus senatorul Boboc.
  
Și senatorul Ovidiu Oprea (PNL, Dolj) a spus că va vota „pentru” așa cum a făcut de fiecare dată și cum a decis și grupul parlamentar din care face parte. 

„Voi vota așa cum am votat de fiecare dată. Pentru cererea DNA. În cazul amândurora, fără niciun fel de dubiu. Tocmai asta discutăm la nivel de grup. Toți senatorii PNL vor vota cu bilele la vedere, în fața presei, a camerelor de luat vederi. Eu sunt secretar de ședință, voi avea și prezența la îndemână. Nu știu dacă mai încape comentariu. Din punctul nostru de vedere decizia e colectivă și e luată”, a spus Oprea.

De asemenea, senatorul Marius Petre Nicoară (PNL, Cluj) va urma linia impusă de partid și va vota „pentru”.

Rogojan, UNPR: „Voi vota pentru”

Senatorul Mihai Ciprian Rogojan (UNPR, Maramureș) spune că va vota pentru, dar regretă că parlamentarii sunt puși în situația de a lua astfel de decizii.

„Voi vota pentru. Până la urmă, din punctul meu de vedere, cred că niciun parlamentar nu ar trebui să treacă prin această situație pentru că eu nu sunt nici judecător, nici procuror. Dar dacă avem această imunitate trebuie să o facem și pe asta”, a spus acesta.

Pe Iulian Cristache (UNPR, Argeș) am încercat să-l contactăm la cabinetul senatorial. Acolo ne-a răspuns un consilier care s-a oferit să revină în următoarea zi cu răspunsul la întrebarea alegătorului.”V-aș ajuta, dar sunt consilierul dânsului. Dacă vreți pot să vă înregistrez și să îi comunic dânsului, dacă mă lăsați până mâine. Pot să revin eu cu un telefon?”, a spus consilierul lui Cristache.

Cum votează senatorii PC

Senatorul Vasile Nistor (PC, Bacău) nu a dat un răspuns clar atunci când a fost întrebat cum va vota. „Eu votez după propria conștiință. Eu sunt pentru legalitate în această țară”, a spus acesta.  

Cristiana Anghel: „Sunt mulți farisei, spun că votează într-un fel, dar votează invers”

Într-o declarație acordată ziarului gândul, senatorul Cristiana Anghel (PC, Dolj) a declarat că va vota împotrivă în ceea ce privește cererea procurorilor de încuviințare a arestării preventive a senatorului PSD, Dan Șova.

„Voi vota împotrivă. Nu vreau să scot castanele din foc cu mâna mea. Sunt mulți farisei, spun că votează într-un fel, dar votează invers”, ne-a transmis Anghel.

În UDMR, fiecare votează după propria conștiință

Senatorul Pataki Csaba (UDMR, Satu Mare), membru în comisia juridică a Senatului, i-a spus așa-zisului alegător că nu a luat încă o decizie, precizând totodată că ar prefera ca parlamentarii să nu fie puși în fața unor asemenea decizii. 

„Încă nu vă pot spune pentru că nu am văzut raporturile finale din Comisie. Nu m-am hotărât. Mâine (marți -n.r) mai avem o zi grea în comisie. Nu va fi o decizie la nivel de grup (votul în plen – n.r), la noi nu e niciodată. La noi votează fiecare după conștiința lui”, a spus Pataki Csaba.

Întrebat dacă știe ce crede că își doresc alegătorii săi să voteze, acesta a comentat.  „Depinde cum judecă și, din păcate, nu au toate informațiile, nici noi nu le avem. Sincer nu îmi place situația asta. Aș fi de acord ca Parlamentul să fie ocolit de asemenea întrebări și să își facă treaba”.

Pe de altă parte, senatorul UDMR a criticat decizia PNL de a vota la vedere. „Acesta este un vot secret. Nu este normal că PNL-ul votează la vedere, principial. Dacă scrie într-o lege că un vot este secret, trebuie să respectăm, nu putem cere să fie la vedere. Nu este corect. Atunci, următorul pas este ca toate voturile să fie la vedere. Atunci ar trebui să fie schimbată legislația, să fie la vedere și fiecare să își asume votul. Noi am fost aleși de niște alegători, iar la finalul mandatului au toate mijloacele în mână să ne taxeze. Nu înțeleg ce vor să demonstreze cei de la PNL”, a spus acesta.

A contribuit: 

Montaj: Andrei Boruzescu

Inchide