SUPERVULCANUL care amenință EUROPA. Campi Flegrei ar putea rade viața de pe întreg continentul. VIDEO

SUPERVULCANUL care amenință EUROPA. Campi Flegrei ar putea rade viața de pe întreg continentul. VIDEO
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 26/08/2013, 11:31

Un supervulcan amenință să distrugă toate formele de viață dinEuropa. În urmă cu peste 2000 de ani, Vezuviul a acoperit cu lavăși cenușă orașul Pompei. Deși a provocat daune imense, Vezuviuleste doar un mic „spin” pe spatele supervulcanului Campi Flegrei.Localizat în apropierea orașului Napoli, acesta este un vulcanactiv aflat în cea mai mare parte sub apă, informează Daily Mail înediția online.

Totul a început cu aproape 1000 de cutremure mici care au avutloc în zona orașului Napoli. Seismele nu au provocat pagube majore,însă au dărâmat aparate de aer condiționat de pe clădiri sau audesprins ornamente de pe ziduri. Institutul Național de Geofizicăși Vulcanologie din Italia a descoperit că seismele nu erauprovocate de muntele Vezuviu, aflat în apropierea orașului, ci deunul dintre cei mai mari și mai periculoși vulcani din lume:gigantul Campi Flegrei.

Campi Flegrei este un supervulcan. Deși nu există un vârfvizibil, în spatele peisajului liniștit doarme un vulcanextraordinar de puternic.

O nouă erupție are mari șanse să dea naștere unui nou conasemănător Vezuviului, în cel mai rău caz Campi Flegrei ar puteașterge o mare parte din formele de viață aflate pe continentuleuropean.

Încercarea cercetătorilor de afla mai multe informații ,stopată de primarul din Napoli

O echipă internațională vrea să foreze în zonă pentru a încerca săafle mai multe despre evoluția vulcanului.

„Am putea avea de-a face cu ceva extrem de periculos. Și dacaasa stau lucrurile, atunci ne putem aștepta la încă 60 de ani deneliniște, posibile cutremure și eruptii vulcanice. În acestecondiții trebuie să aflăm cât mai multe detalii despre acestvulcan”, a declarat britanicul Chris Kilburn, unul dintre membriiechipei.

CLICK PENTRU A MĂRI

Cercetările echipei ar putea fi cruciale pentru populația dinNapoli, dar și pentru restul Europei. Totodată, munca acesteia arputea fi importantă pentru evitarea unui nou dezastru, precum celdin Pompei. Însă proiectul tocmai a fost oprit de primarul dinNapoli. Săpăturile erau programate să înceapă în ianuarie, dar aufost oprite după ce un cercetător local a avertizat că acestea arputea declanșa o explozie care ar putea distruge orașul.

Proiectul de forare în zona vulcanului Campi Flegrei a apărut îndiscuție în septembrie 2010, informează The Telegraph, în edițiaonline.

În primă fază, proiectul presupunea forarea unei gropi cu oadâncime de 500 de metri. Ulterior, în primăvară, se avansa la4.000 de metri adâncime. Cercetătorii urmau să folosească senzoripentru a măsura activitatea seismică și temperatura rocii ladiferite adâncimi, stabilind astfel cât de instabilă este zona.

„Acest tip de vulcan poate genera erupții catastrofale, cuconsecințe globale, însă se știu puține despre ei”, a declaratGiuseppe De Natale, coordonatorul proiectului.

Benedetto de Vivo, profesor al Universității din Napoli, a spuscă un proiect asemănător care avea loc în Islanda a trebuit să fieoprit, după ce s-a descoperit magmă la o adâncime mult mai micădecât se estima.

Scenariul de coșmar

Sute de miliarde de metri cubi de rocă vulcanică sunt aruncațiîn aer. O explozie de 200 de ori mai mare decât cea a vulcanuluiEyjafjallajökull. Vulcanul islandez a provocat haos în Europa anultrecut, ținduind sute de avioane la sol și acumulând la nivelmondial pierderi de 3 miliarde de euro.

Pe străzile din Napoli, se dezlănțuie haosul. Traficul esteparalizat de numărul mare de mașini. Oamenii se uită neajutorațicum un nor imens de gaz fierbinte și rocă vulcanică se deplaseazăcu viteza unui uragan, sufocând totul în cale. În această regiunelocuită de milioane de oameni, viața ia sfârșit.

Vulcanul activ Campi Flegrei are 24 de fisuri vulcanice și maimulte cratere. Centrul vulcanului este situat sub apele GolfuluiNapoli, lângă localitatea Pozzuoli. (V.M.)

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Panică la nivel mondial! Nenorocirea care s-ar putea întâmpla pe 27 decembrie. S-a anunțat acum
Bătaie între două vedete TV din România. Totul s-a întâmplat la baie. Poliția și ambulanța...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...