Mihaela Gidei
02.07.2019
Știri

Surpriză de proporții la ÎCCJ. Cristina Tarcea nu s-a înscris pentru un nou mandat la șefia instituției. Un singur magistrat și-a depus candidatura

Surpriză de proporții la ÎCCJ. Cristina Tarcea nu s-a înscris pentru un nou mandat la șefia instituției. Un singur magistrat și-a depus candidatura
Singurul magistrat care și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al ICCJ este judecătorul Corina Corbu, în vreme ce actualul președinte al instanței supreme, Cristina Tarcea, nu și-a depus dosarul pentru un nou mandat, au precizat, pentru Mediafax, surse judiciare.

CSM a declanșat, la finele lunii mai, procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, în condițiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a acestui an. Tarcea nu și-a depus candidatura pentru un nou mandat, singurul dosar înregistrat la CSM fiind cel al judecătorului Corina Corbu, au precizat surse judiciare, pentru Mediafax.

Corina Corbu a fost achitată definitiv de ÎCCJ în dosarul de corupție în care a fost vizată și Gabriela Bîrsan. În urma deciziei de achitare, președintele Klaus Iohannis a semnat, anul trecut, decretul de numire a Corinei Corbu în funcția de președinte al Secției de contencios administrativ din cadrul ÎCCJ, pe o perioadă de trei ani.

Potrivit anunțului CSM, candidații pentru funcția de șef al Înaltei Curți vor susține, în fața Secției pentru judecători, un interviu care constă în susținerea planului managerial și verificarea aptitudinilor manageriale și de comunicare, fiind vizate capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, resistența la stres, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie și planificare pe termen scurt, mediu și lung etc.

De asemenea, Secția pentru judecători va verifica și cunoștințele specifice funcției de președinte al ICCJ.

Calendarul concursului este:

– 30 mai – 1 iulie – depunerea candidaturlor la Secția pentru judecători

– 1 iulie – 17 iulie – verificarea de către CNSAS dacă judecătorii care și-au depus candidaturi au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea

– începând cu data de 18 iulie – Secția pentru judecători poate dispune analizarea candidaturilor și numirea în funcțiile de președinte al ÎCCJ.

Foto: Hepta

Inchide