TÂNĂRA CARE A MUNCIT PÂNĂ LA EPUIZARE A MURIT

TÂNĂRA CARE A MUNCIT PÂNĂ LA EPUIZARE A MURIT
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 27/04/2012, 13:53

ULTIMAORĂ:

Femeia căreia i s-a făcut rău la serviciu și care a stat în comăprofundă câteva zile a murit, sâmbătă seară, la ora 19.45, laSpitalul Universitar de Urgență București, a declarat pentruMediafax Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al instituției.

Potrivit lui Bogdan Popescu, în pofida tuturor eforturilorfăcute de către medici, la ora 19.45 Ramona Cîciu a încetat dinviață.

Medicul a explicat că femeia era ventilată mecanic, iarfuncțiile cordului erau, de asemenea, susținute cu ajutorulaparatelor.

„Deși s-au încercat multiple manevre de resuscitare și terapiaspecifică, Ramona Cîciu nu a mai putut fi salvată”, a spusPopescu.

Încă de la început, medicii au fost rezervați în privințașanselor de supraviețuire ale femeii, după ce aceasta și-a pierdutcunoștința la serviciu și a rămas în această stare mai mult decinci minute, după care a intrat în comă profundă.12.03.2010,16.30 Procurorii au deschis o anchetă în cazulRamona Cîciu

Procurorii Parchetului Judecătoriei sectorului 6 din Bucureștis-au autosesizat și fac cercetări cu privire la respectareasecurității și sănătății în muncă în cazul Ramonei Cîciu.

„Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6București s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări îndosarul nr. 4040/P/2010 având ca obiect aplicarea și respectareanormelor cuprinse în Legea nr. 319/2006 privind securitatea șisănătatea în muncă. Cercetările se efectuează în vederea stabiliriituturor împrejurărilor în care victima Cîciu Carmen Ramona a ajunsîn stare gravă la spital, direct de la locul de muncă”, se aratăîntr-un comunicat de vineri al Biroului de Informare Publică șiRelații cu Presa din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație șiJustiție.

Potrivit medicilor, starea Ramonei Cîciu s-a agravat în ultimele24 de ore, din cauza complicațiilor date de leziunilecerebrale.


11.03.2010,21.20

Ramona Cîciu e în comă pro­fundă și este ajutată de apa­rate săsupraviețuiască. Tocmai a fost operată pentru că din cauza lipseioxigenării, creierul începuse să se umfle. Ea a ajuns marți laSpitalul Universitar, în stare critică, după ce s-a prăbușit lalocul de muncă. Lucrează ca programator la reprezentanța dinRomânia a unei firme britanice specializată în studii de piață.Prietena ei, Elena Stoica, po­vestește că „munceam enorm, uneorirămâneam și peste noapte, până a doua zi dimineață”. Tot ea spuneînsă că „ne plăcea ceea ce făceam”. Medicii nu știu foarte clarcare este cauza. „Nu excludem nici ipoteza sur­menajului datoratsupramuncii”, spune Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt alspitalului. „Nu vreau să acuz firma, cel puțin nu în acest moment”,spune soțul Ramonei, care stă de două zile pe holurile SpitaluluiUniversitar. Citiți aici cum arată statisticile: jumătate dintreangajații români fac ore suplimentare pentru a se asigura că nusunt dați afară.

Comă profundă

Pe un pat din secția de terapie in-tensivă a SpitaluluiUniversitar București (SUUB), o tânără de 34 de ani se luptă cumoartea. Ramona Cîciu e în comă profundă, inima îi bate neregulatși s-ar opri de tot dacă nu ar fi ajutată de aparate și medicațieintensivă.

În craniu are două nișe (volete este termenul medical): mediciiau operat-o, îndepărtându-i două mari porțiuni osoase, pentru apermite creierului să se umfle, scăpându-l astfel de presiunea unuiedem ce s-a creat în urma hipoxiei (lipsei oxigenării).

Pe holul de la etajul doi al spitalului, la zece metri de soțiasa, dar despărțit de ea prin mai multe uși printre care nu estelăsat să treacă, Marius Cîciu așteaptă o minune, în compania unorprieteni de familie. De marți, de când Ramona s-a prăbușit la loculde muncă, intrând în stop cardio-respirator, Marius nu a văzut-odecât pentru câteva secunde, atunci când a fost mutată provizoriuîn altă secție, pentru analize. Doar mamei tinerei i s-a permisaccesul în secția de terapie intensivă, pentru o jumătate de minut.A fost și mai șocată să o vadă umflată din cauza retenției defluide – o altă problemă pe care medicii se străduiesc să orezolve.

Soțul: Părea că totul e normal

Doctorul Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al SUUB, după ceîmi spune că în acest moment cauza stării în care se află tânăraRamona nu poate fi „precizată cu exactitate”, îmi recomandă,telefonic, să încerc să vorbesc cu mama Ramonei. Mă aflam pe holuletajului 2, în fața ușii închise a secției de terapie intensivă.”Vedeți că dânsa trebuie să fie pe hol. A fost în vizită la fiicadumneaei și vă poate spune câte ceva, dacă va dori și va putea sădiscute”. După o încercare eșuată („Eu sunt la soțul, încercați ladomnii…”, îmi spune o doamnă în vârstă ce păzește ușa închisă,așezată pe o banchetă), dau chiar de Marius Cîciu. Chiar dacă erezervat și vizibil afectat de încercarea prin care trece, acceptădialogul. Treptat, împreună cu Elena Stoica, prietena Ramonei șifostă colegă de serviciu, reconstituim ultima perioadă din viațatinerei, mamă a doi gemeni superbi de doi ani și șapte luni.

„Părea că totul e normal. Nu s-a plâns de nicio suferință. Eadevărat, ultimele examene medicale mai complexe le-a făcut înainteși imediat după naștere. S-au făcut și verificările anuale la loculde muncă, ultima destul de recent. Nu pot să spun exact cât muncea.Dar nu vreau să acuz firma, cel puțin nu în acest moment. S-aîntâmplat o tragedie căreia mă străduiesc să-i fac față… încercsă-mi păstrez optimismul și să sper că poate va fi bine. Nu caut unțap ispășitor”, spune Marius. În ultima perioadă, Ramona nu păreasă fie mai ocupată decât de obicei. „Luni seara chiar am fost învizită cu ea și copiii la niște rude care au și ei copii mici.Totul a fost bine, copiii s-au jucat, noi am stat la taclale…”,povestește Marius. Iar Elena completează: „Am aflat că și laserviciu a fost veselă dimineața, s-au distrat cu colegii, aumâncat mucenici…”

Stop job

După ce Ramona a intrat în stopul cardio-respirator, încercărileinițiale de resuscitare ale unei colege care, cu totul întâmplător,avea pregătire medicală, au fost zadarnice. Nici medicii de laCentrul Medical Unirea, aflați în clădirea în care lucra tânăra,nici medicii de la o ambulanță privată, ajunși imediat la fațalocului, nu au reușit să o stabilizeze. Apărut după circa un sfertde oră de la stop, echipajul SMURD a găsit-o pe Ramona înfibrilație ventriculară și a pus la bătaie tot arsenalul deresuscitare disponibil, reușind minunea după circa 90 deminute.

Elena Stoica: Munceam enorm

„Ne-am cunoscut în 2002, în ziua în care m-am angajat, și amdevenit, astfel, colege”, istorisește Elena Stoica. „Ea eraangajată de două săptămâni. Practic, firma a început și a crescutcu noi. De la 12 angajați câți eram, am ajuns la o mie. Munceamenorm, uneori rămâneam și peste noapte, până a doua zi dimineața,dar ne plăcea ce făceam și eram un colectiv extraordinar, neînțelegeam foarte bine. Mai toți erau foarte tineri, noi eram«babele» de acolo. A trebuit să plec după ce am născut și a trebuitsă decid că e mai important să mă dedic fetiței mele care acum aîmplinit cinci ani”. Ramona, însă, a rămas în firmă și după ce anăscut. De fapt, s-a întors la muncă atunci când gemeniiîmpliniseră 6 luni. „Ar mai fi rămas, poate, acasă, dacă nu ar fipierdut laptele. Așa însă, chiar dacă cei de la firmă nu insistauultimativ, a decis să revină la muncă”, spune Marius.

Fiindcă Elena adaugă că au rămas cele mai bune prietene și dupăce, profesional, drumurile li s-au despărțit, o întreb când s-auvăzut ultima dată. „La concertul Holograf, de Dragobete. Ne-amdistrat grozav, ca în fiecare an. Îi lăsăm pe soți cu cei mici șinoi ne facem de cap”.

Firma: „Accidental”, unii lucrau și pestenoapte

Cristina Mititelu, vicepreședintele Ipsos România, recunoaștecă. „accidental”, unii angajați ai firmei au lucrat și pestenoapte. „Nu văd însă care e legătura cu cazul de care discutăm.Asemenea situații izolate se petrec în toate companiile. Dar eu văspun că, din ianuarie și până acum, pontajul electronic al doamneiCîciu arată că a petrecut la muncă, în medie, doar opt ore șijumătate zilnic”. D-na Mititelu a admis că în firmă au avut locunele reduceri de personal, dar susține că niciodată nu au fost1.000 de angajați – ceea ce ar fi însemnat că efectivele actualesunt înjumătățite. În plus, vicepreședintele Ipsos România susținecă menținerea productivității companiei nu s-a făcut pe seamaangajaților rămași, ci prin „eficientizarea activităților și altemodalități de compensare”.

Citește și:

ITM București: Angajatorul face verificările în cazul tinereicăreia i s-a făcut rău la serviciu

Cauza probabilă a stopului respirator:miocardita

Jumătate dintre angajați fac oresuplimentare

Sindromul Karoshi

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
CAZ HALUCINANT în România! Un doctor a anunţat că NU mai consultă pacienţi nevaccinaţi. Poziţia...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Moșii de vară 2021. Ce este total interzis să faci de Sâmbăta Morților
Întâmplarea-emblemă pentru România. Bătrânul care a început să plângă că nu a avut bani de...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...