Taxa TV ar putea fi majorată. Șeful TVR: Am trimis un proiect la Finanțe, vom discuta și cu Ponta

Redactor:
Eliana Radulescu
Taxa TV ar putea fi majorată. Șeful TVR: Am trimis un proiect la Finanțe, vom discuta și cu Ponta

Directorul general interimar al SRTv, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, că a transmis ministrului de Finanțe un proiect privind majorarea taxei TV, propunere pe care o va prezenta și premierului Victor Ponta în cursul săptămânii viitoare.

Stelian Tănase a participat, miercuri, la o „discuție de lucru” cu membrii Comisiei pentru cultură din Senat.

„Într-un proiect pe care l-am avansat ministrului de Finanțe este acest lucru (majorarea taxei TV, n.r.) și sper ca săptămâna viitoare să îi înfățișez și primului-ministru. Avem înțelegere ca, după Anul Nou, să avem o discuție. Avem un material, putem discuta pe o bază serioasă. Mărirea taxei este lucrul la care ne gândim. Este o discuție complicată și ea se va purta”, a spus acesta.

Stelian Tănase a menționat că apar diverse reglementări care, în ultima vreme, sunt „împotriva” instituției pe care o conduce.

El a menționat, în acest sens, decizia Curții Constituționale care va avea ca efect, probabil, reducerea cu o treime a încasărilor SRTv pe anul 2014.

„Este vorba de faptul că firmele vor plăti numai pentru un singur abonament, chiar dacă au o mie de televizoare. Aici putem să discutăm o formulă, dacă nu facem un abonament mai consistent, care să cuprindă faptul că are o mie de televizoare și nu doar un abonament normal, care este prețul a două țigări”, a mai spus Stelian Tănase.

Președintele Comisiei pentru cultură a Senatului, Georgică Severin, i-a spus lui Stelian Tănase că va fi dificilă majorarea taxei TV, chiar cu 2-3 lei, mai ales într-un an electoral și în condițiile existenței mai multor nemulțumiri față activitatea acestei televiziuni.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanțare a activității televiziunii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, și nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre țările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia și de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

Stelian Tănase – scriitor, politolog, scenarist, regizor și realizator TV – a fost numit pe 20 decembrie 2013, de plenul reunit al Parlamentului, în funcția de director general interimar al Societății Române de Televiziune (SRTv). Stelian Tănase a fost propus în această funcție de PNL.

Fostul Consiliu de Administrație al TVR, care era condus de președintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Inchide