Teodorovici vrea să reorganizeze ANAF și Ministerul de Finanțe. Propunerea lansată astăzi în dezbatere publică

Redactor:
Dan Straut
Teodorovici vrea să reorganizeze ANAF și Ministerul de Finanțe. Propunerea lansată astăzi în dezbatere publică
Detalii pe Gândul.

„Având în vedere complexitatea și creșterea volumului activității Ministerului Finanțelor Publice, determinate de înființarea Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), structură fără personalitate juridică organizată la nivel de direcție generală, prin reorganizarea Direcției generale a tehnologiei informației și preluarea activității în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, precum și a numărului de posturi și personalului aferent acestei activități de la aparatul central al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice și de la Comisia Națională de Prognoză, pentru o mai bună coordonare a activității ministerului se înființează un post de secretar general adjunct”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului normativ.

Proiectul mai prevede modificarea denumirii Direcției de servicii interne în Direcția de servicii interne și achiziții publice și transferarea activității de achiziții publice și derulări contracte, precum și a numărului de posturi și a personalului aferent acestei activități din cadrul Direcției generale economice în cadrul acesteia din urmă.

„Urmare înființării CNIF în cadrul aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice, a fost încheiat Protocolul nr. 5074/09.01.2018 prin care s-a efectuat predarea-primirea bunurilor mobile și imobile aferente desfășurării activității CNIF, respectiv a fost preluat în administrare de către Direcția de servicii interne sediul din str. Poenaru Bordea nr. 3-5, București și totodată preluate în utilizare/folosință spațiile din București – str. Alexandru Ivasiuc nr. 34-40, Piața Alba Iulia nr. 6, Brașov – str. Mihail Kogălniceanu nr. 7 și Râmnicu Vâlcea – str. Stolniceni nr. 49″, se mai menționează în documentul citat.

Totodată, Direcția de servicii interne are ca principală atribuție administrarea sediilor Ministerului Finanțelor Publice – aparat central din Bd. Libertății nr. 16, Bd. Libertății nr. 14, Bd. Mircea Vodă nr. 44 și str. Poenaru Bordea nr. 3-5, precum și asigurarea condițiilor optime de lucru pentru salariații MFP prin: întreținerea spațiilor deținute, respectiv asigurarea curățeniei, reparațiilor, lucrărilor de mică complexitate etc.; asigurarea funcționării în parametri optimi, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, a tuturor echipamentelor și instalațiilor aflate în dotarea sediilor; asigurarea cu produse, bunuri și servicii necesare desfășurării activității în condiții optime a salariaților.

„Aceste atribuții pot fi duse la îndeplinire după efectuarea achizițiilor de produse, servicii și lucrări de către Serviciul achiziții publice și derulare contracte din cadrul Direcției generale economice, ca urmare a transmiterii, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, a tuturor Referatelor de necesitate ce au ca obiect achiziționarea de bunuri, servicii și lucrări necesare administrării. Necesitățile stabilite de Direcția de servicii interne în vederea asigurării unei administrări cât mai eficiente în termenele și cerințele solicitate sunt într-o strânsă corelare cu achiziționarea de produse, servicii și lucrări de către Direcția generală economică – Serviciul achiziții publice și derulare contracte”, precizează inițiatorii proiectului.

În continuare, proiectul prevede suplimentarea unor posturi din cadrul Ministerului Finanțelor, prin contracte de muncă temporare, în vederea asigurării atribuțiilor de administrare din perioada 1 ianuarie – 31 august 2019, când România va deține președinția UE. „Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, constituit în baza Deciziei prim-ministrului nr. 360/2017, a adoptat Decizia nr. 8/2017 privind suplimentarea, cu caracter temporar, a personalului din ministere și instituțiile subordonate și din serviciul extern al Ministerului Afacerilor Externe. Prin această decizie s-a aprobat suplimentarea la nivelul Ministerului Finanțelor Publice a unui număr de 14 posturi de tip contractual, pe perioadă determinată, până la 31 august 2019, în vederea asigurării activităților de pregătire și exercitare a Președinției”, se arată în document.

Concret, proiectul prevede stabilirea numărului maxim de posturi al aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice la 1893 posturi, exclusiv demnitarii (7 posturi). „Până la 31 august 2019, numărul maxim de posturi (exclusiv demnitarii) se suplimentează cu 14 posturi de tip contractual, pe perioadă determinată”.

Același proiect mai prevede și redistribuirea unui număr de 8 posturi de la ANAF pentru aparatul propriu al ministerului „în scopul acoperirii necesarului de personal suplimentar pentru implementarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaționale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare de către Direcția generală trezorerie și contabilitate publică”.

Viitorul normativ mai prevede schimbarea schemei de personal a MFP și ANAF, întrucât „Comisia Națională de Prognoză se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului”, iar numărul maxim de posturi pentru ANAF scade de la 27.590 la 27.582 de posturi. „Cele 8 posturi vor fi distribuite în cadrul Direcției de metodologie contabilă instituții publice din cadrul Direcției generale trezorerie și contabilitate publică în vederea implementării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaționale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, se mai arată în document.

În fine, proiectul normativ mai prevede completarea parcului auto cu 3 autoturisme „pentru îndeplinirea în mod eficient a atribuțiilor specifice ale Unității centrale de armonizare pentru auditul public intern, Corpului de control și Direcției generale de inspecție economico-financiară, atribuții care necesită, în mod constant deplasarea în teritoriu a personalului acestor structuri”. Totodată, „se impune modificarea unei note anterioare, în sensul că autoturismele din parcul auto al aparatului propriu al ministerului „pot fi conduse și de demnitari sau de alte categorii de salariați, nominalizați prin ordin al ministrului finanțelor publice”. De asemenea, „în vederea alocării unui autoturism pentru deservirea secretarului general adjunct este necesară suplimentarea numărului de autoturisme prevăzute pentru parcul auto demnitari, înalți funcționari publici și asimilați ai acestora de la 9 autoturisme la 10 autoturisme”.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Ce salariu lunar are un astronaut NASA. Câți bani încasează pentru o misiune în spațiu
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide