TOPUL celor mai NOCIVE mezeluri. Rețeta preparatelor de carne care pun în pericol sănătatea românilor

TOPUL celor mai NOCIVE mezeluri. Rețeta preparatelor de carne care pun în pericol sănătatea românilor
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 08/10/2012, 02:03

Multe dintre alimentele existente pe piață respectă normele care țin de gust și de aspect, dar nu respectă normele care țin de calitatea nutritivă a unui produs – fapt esențial când vine vorba de mâncare. Aspectul e sesizat și în raportul de activitate al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), potrivit căruia o mare parte dintre alimentele vândute în comerț nu respectă normele de etichetare și de conformitate impuse de legislația în vigoare.

Datele ANPC arată că în 2010 au fost prelevate 367 de probe de produse alimentare (preparate din carne, lapte și produse lactate, orez, gem) și s-a constatat că la 39,8% dintre probele examinate nu s-au repectat prevederile legale în vigoare.

În cursul anului 2010, prin acțiunile tematice naționale, au fost controlați aproximativ 15.700 de operatori economici dintre care au fost sancționați peste 11.300, valoarea amenzilor date ridicându-se la 23,7 milioane lei. Valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 3,9 milioane lei, din care: 3,6 milioane lei reprezintă valoarea produselor oprite temporar de la comercializare, iar 0,3 milioane lei reprezintă valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare.

Mencinicopschi: „Alimentele din comerț nu ne hrănesc”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a declarat, pentru gândul, că o mare parte dintre alimentele existente pe piață respectă normele care țin de gust, de aspect, nu conțin microorganisme, metale sau mercur, dar nu respectă normele care țin de calitatea nutritivă a unui produs – lucru esențial atunci când vine vorba de mâncare. „Alimentele din comerț nu ne hrănesc. Aceasta este marea problemă a industriei alimentare. Lipsa substanțelor nutritive din preparate nu este o problemă întâlnită doar în România, ci în întreaga lume. Legislația în domeniul alimentar se ocupă mai mult de partea senzorială a unui produs: adică să arate bine, să miroasă frumos, să aibă un gust delicios, să reziste cât mai mult timp, dar nu și să hrănească”, a spus medicul nutriționist.

Șeful Institutului de Cercetări Alimentare atrage atenția asupra faptului că din cauza produselor alimentare bogate în chimicale și grăsimi „rele” bolile cardiovasculare și obezitatea sunt tot mai des întâlnite în rândul populației.

„Practic mâncăm fără să ne hrănim. Problema este că nu ne facem doar nouă rău, ci și copiilor noștri. O femeie însărcinată care se hrănește cu alimente sărace în substanțe nutritive riscă să nască un copil cu afecțiuni congenitale”, precizează prof. dr. Mencinicopschi.

Mezelurile din comerț conțin multă apă și grăsime

Cele mai ieftine mezeluri sunt și mai nesănătoase, susține directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Multe dintre mezelurile de pe piață conțin cantități impresionante de apă și grăsime, infime de carne și generoase de E-uri. „Primul lucru la care trebuie să ne uităm este eticheta compozițională. Trebuie să știm că pe etichetă, ingredientele sunt trecute în ordinea cantităților folosite. Astfel, dacă vedem că primul e apă, e evident că acesta este ingredientul care primează. Cele mai de proastă calitate mezeluri conțin, după ap, grăsimea și carnea MDM, adică dezosată mecanic, care conține resturile care au rămas pe carcase „, a explicat nutriționistul.

Gândul vă prezintă cele mai nocive mezeluri din comerț

Medicul Mencinicopschi subliniază încă o dată că nu toate mezelurile din comerț sunt dăunătoare organismului. Potrivit specialistului, calitatea produselor alimentare se reflectă din păcate în preț: cele mai ieftine conțin multă apă și grăsimi „rele”. În plus, preparatele tradiționale sunt calitativ mai bune.

● Parizerul pare să ocupe primul loc în topul celor mai nocive preparate din carne. Acesta are în compoziția sa 80% slănină și șorici de porc, 10% MDM, carne dezosată mecanic, în compoziția căreia intră oase măcinate. Acest aliment mai conține făină de soia, amidon, dar și condimente, printre care se numără sare, coriandru, boia de ardei. Potențiatorii de gust și coloranții sunt și ei trecuți pe lista ingredientelor care se găsesc în parizer.

● Crenvurștii pot duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare dacă nu sunt păstrați în condiții corespunzătoare. MDM-ul este găsit în mare parte din acest preparat din carne. Pielițe și grăsime se găsesc și ele în compoziția acestora. E-urile abundă și ele, deoarece crenvuștii au mereu o culoare fragedă.

● Kaizerul este injectat cu soluții care conțin sare, gelifianți pentru reținerea apei, coloranți pentru aspectul de proaspăt, conservanți, agenți de întărire a gustului și aromei. Carnea se regăsește în proporții destul de reduse.

● Salamurile conțin aditivi care imită gusturile condimentelor, zahăr, nitrați, nitriți, carmin, glutamat de sodiu – cunoscut și sub denumirea de E 261 și făină de soia în proporție de 20%. Slănina și șoriciul se găsesc în proporți de 60% în acest preparat de carne, urmate de carne de calitate inferioară, în proporție de 17%.

● Șunca țărănească conține slănină, urme de oase și șorici în proporție de 70%. De asemenea, alimentul mai conține proteine din soia și coloranți – printre care se numără carminul.

Lista ingredientelor de evitat

În majoritatea mezelurilor, găsești mari cantități de grăsime. „Grăsime multă, șorici mult, foarte multe grăsimi satuarate care ne îngrașă și cresc nivelul colesterolului. Să îi dai unui copil multe mezeluri de proastă calitate este ca și când i-ai da toată ziua grăsime și șoric”, atrage atenția directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Un alt ingredient de bază este apa. Pentru ca apa să poată fi folosită în cantități mari în mezeluri este nevoie de un gelifiant, caragenanul, cunoscut și sub numele de E407. „Este un extras din alge marine, care reține apa și tu cumperi, astfel, apa la prețul cărnii. Există studii noi care arată că E407 ar putea fi responsabil pentru apariția cancerului colorectal”, spune Mencinicopschi. Guma de guar este tot un gelifiant și este tot nesănătoasă în cantități mari și pe termen lung.

Carnea MDM sau carnea dezosată mecanic este prezentă în multe dintre mezeluri. „Această tocătură din resturi de tot felul, precum tendoanele, are proteine de slabă calitate. În unele țări europene, ea nu poate fi folosită decât în fabrica în care a fost produsă, ea nu poate fi congelată și trimisă din loc în loc așa cum se întâmplă în România”, spune Mencinicopschi.

Nitritul și nitratul de sodiu, E250 și E251, împiedică dezvoltarea bacilului botulinic și dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisantă. „Pot duce însă la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene. În multe zone din România nitrații sunt prezenți și în apa de băut și pot avea consecințe grave asupra sănătății. În cazul sugarilor, urmările sunt tragice, pentru că aceștia blochează hemoglobina și copiii mici pot să moară prin asfixiere celulară”, mai spune medicul.

Monoglutamatul de sodiu, E621, are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă. Însă și toxică, apreciază specialiștii în nutriție. Creșterea calității gustative a alimentelor perturbă un mecanism extrem de complex, dar vital pentru ființa umană – acela al echilibrului dintre sațietate și foame. Iar dacă ingerăm cantități mari de alimente care conțin glutamat, putem suferi de amețeli, dureri de ca și senzații de greață, avertizează nutriționistul.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...