• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Tot mai mulți europeni sunt obezi. Vezi aici top 10 obezitate în Europa

În ultima perioada Europa se confruntă cu o creștere spectaculoasă a numărului de persoane obeze

În ultima perioadă Europa se confruntă cu o creștere spectaculoasă a numărului de persoane obeze. Într-un clasament, în care nu este inclusă și România, citat de businessinsider.com, se arată că vecinii noști unguri sunt înnebuniți după dulciuri, astfel că guvernul a decis adoptarea unei taxe pe fast-food, ca măsură de combatere a obezității. Până și Italia, dată exemplu pozitiv datorită dietei meditaraneene, se confruntă cu un număr tot mai mare de persoane obeze.

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății avertizează că omenirea se confruntă cu o epidemie de obezitate, în condițiile în care, la nivel mondial, o persoană din zece este obeză. Experții precizează că această boală este tot mai des întâlnită în rândul copiilor, 40% dintre aceștia fiind supraponderali. Datele OMS mai arată că obezitatea este mai des întâlnită în rândul bărbaților, și nu la femei, așa cum arătau statisticile trecute. Astfel, rata obezității în rândul bărbaților este cuprinsă între 32 și 79%, în timp ce rata obezității în rândul femeilor este cuprinsă între 28 și 78%, în funcție de țări.

În Europa, jumătate dintre adulți sunt supraponderali sau obezi, mai arată statisticile de specialitate. Pe primele locuri sunt Marea Britanie, Malta și Irlanda, unde peste 20 la suta din populație este obeză.

Republica Cehă ocupă locul zece în clasamentul țărilor cu cele mai multe persoane obeze, cu 17, 1% din populația adultă supraponderală.

Locul nouă este ocupat de Estonia, unde 18% dintre populația adultă este obeză.

Locul opt este ocupat de Grecia, unde 18,1% dintre populația adultă este obeză.

Ungaria ocupă locul șapte. În această țară 18,8% din populația adultă este obeză.

Pe locul șase se află Lituania. Aici 19,7% din populația adultă este obeză.

Locul cinci este ocupat de Luxemburg, deoarece 20% dintre populația adultă a acestei țări este obeză.

Pe locul patru se află Islanda, unde 20,1% dintre populația adultă este obeză.

Malta ocupă locul trei. În această țară 22,3% din populația adultă este obeză.

Locul doi este ocupat de Irlanda – 23% din populația adultă este obeză.

Marea Britanie ocupă primul loc în clasamentul țărilor europene unde se găsesc cele mai multe persoane obeze. Potrivit datelor, 24,5% dintre britanici sunt obezi.

Potrivit statisticilor recente ale Uniunii Europene, România este printre țările cu cei mai puțini obezi, respectiv 10 la sută.

Cifrele arată că America nu mai este țara unde trăiesc cei mai mulți obezi. Statisticile recente ale OMS au relevat că în Nauru, o țară insulară în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud, 78,5% dintre populație este obeză. Pe locul doi în topul celor mai obeze țări se află Tonga, un stat independent și suveran din Oceanul Pacific, unde 56% dintre populației este obeză, urmat de Arabia Saudită – unde 35,6% dintre populație este obeză. Statele Unite ale Americii ocupă locul patru la nivel mondial în ceea ce privește numărul de persoane obeze – 32,2% dintre adulți se confruntă cu această boală.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că numărul persoanelor obeze s-a dublat din 1980. În 2008, cifrele arătau că un miliard și jumătate de persoane adulte erau supraponderale. Dintre acestea, 200 de milioane de bărbați și 300 de milioane de femei erau obeze.

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că în ultima perioadă obezitatea ucide mai mulți oameni decât subnutriția.

×
Inchide