Totul despre CLASA PREGĂTITOARE și CLASA I. Cum se fac înscrierile pentru anul școlar 2013 – 2014 în București și în țară. Ghid pentru părinți

Redactor:
Andreea Ofițeru
Totul despre CLASA PREGĂTITOARE și CLASA I. Cum se fac înscrierile pentru anul școlar 2013 – 2014 în București și în țară. Ghid pentru părinți
Totul despre CLASA PREGĂTITOARE și clasa I. Cum se face înscrierea pentru anul școlar 2013 - 2014

Peste câteva zile, toate școlile din România care organizează clase pregătitoare vor începe înscrierea copiilor pentru anul școlar 2013 – 2014. Părinții pot găsi informații despre modul de înscriere și despre criteriile de departajare ale fiecărei școli fie pe site-ul unității de învățământ, fie pe site-ul inspectoratului școlar județean.

Toate școlile din București organizează Ziua Porților Deschise pentru părinții care vor să-și înscrie copii în clasa pregătitoare sau, după caz, în clasa I sâmbătă, 30 martie, între orele 9 și 15. Timp de câteva ore, părinții vor putea să vadă dacă școala la care vor să-și înscrie copilul este dotată cu tot ce trebuie.

Inspectorii școlari au anunțat că pentru anul școlar 2013-2014  vor organiza 476 de clase pregătitoare, cu 50 mai multe față de câte există în prezent. În total, în Capitală, 185 de școli vor organiza clase pregătitoare, cu 4 mai multe decât în actualul an școlar. 

Numărul de locuri la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2013-2014 este de 11.900, iar la clasa I de 11.412 locuri. De asemenea, 186 de școli bucureștene vor organiza clasa I, unde vor învăța aproximativ 11.412 elevi.

Dintre aceștia 10.245 sunt acum în clasa pregătitoare. Numărul de locuri pentru înscrierea în clasa I pentru acei copii care vor merge direct la clasa I este de 1.167. În plus, în Capitală, vor exista 1.000 de locuri la clasele pregătitoare de la școlile particulare și alte 1.000 de locuri la clasa I la aceleași unități de învățământ.

„Fiecare unitate de învățământ de stat are afișat numărul de clase pregătitoare și numărul de locuri, dar și locurile pentru clasa I. Fiecare școală  are fie pe site-ul propriu, fie pe site-ul inspectoratului criteriile specifice de înscriere”, a declarat Constantin Trăistaru, inspector general la București. 

De exemplu, la Liceul Cervantes din Capitală criteriile speficie afișate pe site arată că au prioritate la înscriere  acei copii ai căror părinți lucrează în  zona școlii, copiii care desfășoară activități la un club din prioximitatea școlii, copiii ai căror bunicii sau rudele care se ocupă de educația lor locuiesc în zonă, copiii care au are rude de gradul II printre elevii școlii, copiii care au frecventat grădinița din proximitatea liceului,  copiii ai căror părinții au domiciliul în apropierea școlii.

O altă școală care are criterii specifice  este Școala Nr. 49 din Capitală. Aici, elevii care vor fi înscriși vor avea prioritate dacă:  bunicii preșcolarului au domiciliul în circumscripția unității școlare,  dacă locul de muncă al părinților/ al unui părinte/ susținătorilor legali se află în proximitatea instituției de învățământ, dacă unul dintre părinții copilului a absolvit unitatea școlară.

Pentru anul școlar 2013-2014, înscrierea în clasa pregătitoare la Colegiul Goethe se va face pe baza  verificării cunoștințelor de limbă germană printr-un interviu. Un alt criteriu de departajare al copiilor este frecventarea, cel puțin doi ani, a unei grădinițe în limba germană de către copii.

Cele mai multe clase pregătitoare din Capitală se vor desfășura în școli. Numai patru dintre clasele pregătitoare se vor organiza la grădiniță.

Prima etapă de înscriere începe la toate unitățile de învățământ din țară marți, 2 aprilie, iar fiecare școală va avea propriul program de înscriere.

CALENDAR CLASA PREGĂTITOARE

PRIMA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE

28 martie – se va face afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare școală

30 martie – 7 aprilie 2013 –  va avea loc organizarea în fiecare școală care are clasa pregătitoare a  „Zilei porților deschise”.

01 – 12 aprilie 2013 -organizarea întâlnirilor pentru informarea și consilierea părinților copiilor din grădiniță care vor fi cuprinși, în anul școlar 2013 – 2014, în învățământul primar.

1 aprilie 2013 – afișarea la sediul unității de învățământ și al inspectoratului școlar și pe site-ul acestora a programului de completare a cererilor tip de înscriere în învățământul primar

02 – 19 aprilie 2013 –  evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor. Tot în acest interval se va comunica rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.

2 – 22 aprilie 2013 – părinții completează online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere.

Părinții care nu vor apuca să-și înscrie copiii în prima etapă, vor putea face acest lucru în a A DOUA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE, care începe pe 7 mai.

07 mai 2013 – afișarea la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

08 – 17 mai 2013 – depunerea cererii-tip de înscriere, la secretariatul școlii de circumscripție de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Totodată acum are loc validarea cererilor-tip de înscriere.

20 – 23 mai 2013 – procesarea cererilor-tip de înscriere depuse de părinți pe baza criteriilor generale date de inspectoratul școlar  și a celor specifice de departajare ale școlii, în limita locurilor disponibile.

24 mai 2013 –  afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

27 – 31 mai 2013 – centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar  a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Ce acte sunt necesare la înscriere

Atunci când vin să-și înscrie copiii, părinții trebuie să aducă obligatoriu următoarele acte: cerere-tip de înscriere, copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal, certificatul de naștere al copilului, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul). În plus, în funcție de fiecare școală, părinților li se pot cere și alte acte.

Când are loc evaluarea psihosomatică a copiilor

În privința evaluării psiho-somatice a copiilor, fiecare inspectorat are afișat pe site centrele la care se face această evaluare. Potrivit metodologiei de organizare a învățământului primar, evaluarea psihosomatică se va face între 2 și 19 aprilie. În București, există 6 centre unde se face evaluarea copiilor: Școala Nr. 5, Școala Nr 24, Școala Nr.195, Școala Nr. 190, Școala Nr. 115 și Școala Nr. 117. Părinții vor primi pe loc rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice.

Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației, în clasa pregătitoare se vor înscrie obligatoriu, pentru anul școlar 2013-2014, copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv, dar și cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

În mod excepțional, pentru anul 2013-2014, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscriși, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare.

De asemenea, la solicitarea părinților, în clasa I vor putea fi înscriși copiii care împlinesc 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Părintele va putea opta pentru înscrierea la școala de circumscripție, iar în această situație, copilul este automat înscris, sau poate opta pentru o unitate de învățământ, alta decât școala de circumscripție, iar în această situație, copilul este înscris în limita locurilor libere și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale și specifice de departajare.

Totodată, părintele poate solicita ca locul la școala de circumscripție să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la școala pentru care a făcut opțiunea.

 

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Veste cumplită pentru românii care stau la bloc. Cu cât se scumpesc gazele din iulie
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide