Traian Băsescu: „Apel la toți cei predispuși să facă rău României”

Traian Băsescu: Apel la toți cei predispuși să facă rău României
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 13:50

„Nu este de tolerat niciun fel de populism. Orice populisme potdezechilibra macroeconomia și ne-am bate joc de sacrificiile pecare le-au făcut românii în 2010 și 2011, prin cele ce au suferitca urmare a aplicării programului de austeritate”. Acesta estemesajul pe care președintele Traian Băsescu l-a transmis astăziputerii, după întâlnirea cu delegația FMI, Băncii Mondiale și UE,fără a-și masca iritarea față de graba cu care lideri ai PDL șichiar ministerul de finanțe au anunțat măriri de salarii din toamnă sau cel mai târziude la începutul anului viitor.

„Chiar mă distram – mă distram, e greșit spus, am avut aproapeun sentiment de revoltă -, vedeam politicieni care n-au avut curajsă anunțe măcar o măsură de austeritate, în schimb de câteva zileanunță măririle de salarii, de pensii, de adaosuri… Apel la toțicei predispuși să facă un mare rău României – ruperea echilibrelorfragile în care ne aflăm și care s-au obținut cu costuri extrem deridicate din partea populației… Este un apel la rațiune”, ainsistat Băsescu

Șeful statului comentat că până acum, prin măsurile pe care le-aluat, guvernul a reușit să asigure stabilitatea financiară și săreia creșterea economică. „Româniae într-o situație mult mai bună decât alte state UE”, a spusBăsescu, precizând că acest lucru a fost confirmat și de experțiiinstituțiilor financiare internaționale. Șeful statului a adăugatcă în 2012 creșterea economică va fi de 3,7%, o constatareîmbucurătoare fiind și faptul că deficitul de cont curent s-asituat sub 5%.

Guvernul, un fel de FMIpentru Sănătate

Traian Băsescu a pus pe masă și schema de pentru finanțare asistemului de sănătate de acum încolo: guvernul va fi un fel de FMIpentru sistem, va da bani dacă sunt îndeplinite anumitecondiții.

„Faptul că s-au închis niște spitale nu înseamnă miezul reformeiîn Sănătate. Sănătatea va primi 300 de milioane, în special pentrua acoperi arierate și pot beneficia de alte fonduri cu condițiaîndeplinirii unor pași. Adică exact comportamentul pe care îl aveaFMI față de România când trăgeam tranșele la fiecare trei luni.Sistemul de sănătate mai primește o tranșă de bani în afara celor300 de milioane dacă se întâmplă un pas, a doua tranșă și a treiadacă se întâmplă și alți pași. Numai în aceste condiții (…)Înainte de a primi bani sistemul trebuie să-și pună cheltuielilesub control. Până nu se pun sub control, nu ne putem gândi lamărirea bugetului sănătății”, a explicat șeful statului.

Misiunea comună a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale seaflă la București pentru a doua evaluare a acordului stand-by detip preventiv și a modului în care au fost îndeplinite țintelestabilite pentru prima jumătate a acestui an.Rezultatele evaluăriivor fi prezentate, potrivit Mediafax, luni, într-o conferință depresă, de către oficialii FMI, Băncii Mondiale și cei ai ComisieiEuropene.

În luna martie, autoritățile române au decis să prelungeascăînțelegerea cu Fondul Monetar Internațional, printr-un acord de tippreventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde deeuro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.Atunci, FMI a pus la dispoziția României o primă tranșă în valoarede 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioaneeuro).

Noul acord cu FMI este însoțit de un sprijin preventiv de 1,4miliarde euro de la Uniunea Europeană și de un împrumut de 400milioane de euro de la Banca Mondială.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Alexandru Rafila a dat marea veste pentru România. Se relaxează restricțiile! Când intră în vigoare
OMS trage semnalul de alarmă. Nu s-a terminat! Ce urmează după Omicorn
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...