Trei vești proaste de la BNR: se scumpesc creditele în euro, prețuri mai mari cu 4,2%, bugetarii nu pot conta pe majorările lui Boc

Trei vești proaste de la BNR: se scumpesc creditele în euro, prețuri mai mari cu 4,2%, bugetarii nu pot conta pe majorările lui Boc
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 04:23

BNR a revizuit prognoza de inflație pentru 2011, de la 2,8% la3,1%, după ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la7,8%, ca urmare a majorării TVA. De altfel, Isărescu a menționatprețurile administrate și printre incertitudinile viitoare privindevoluția inflației. El a menționat serviciile libere, în specialtelefonia, unde există o rapiditate extraordinară când „se simte” oanumită depreciere a cursului.
„Pentru finele acestui an calculele indică o inflație de 7,8% spre8%, poate undeva chiar peste 8% în acest an, urmând să coboareulterior. Spre sfârșitul anului 2011, tot ca urmare a efectului debază, deci dispar cele trei procente care se adaugă în urmamajorării TVA, inflația va intra în intervalul de variație, în jurde 3%, și va rămâne în apropierea acestui nivel”, a mai spusIsărescu.

Creșterea economiei – din a doua jumătate a anuluiviitor

La rândul său, viceguvernatorul BNR Cristian Popa este de părerecă economia va reveni pe creștere cel mai probabil în a douajumătate a anului viitor. Exporturile și investițiile vor fimotorul acestei reveniri, crede Popa. „Vedem pentru întreg anul2011 o revenire în teritoriu pozitiv a PIB-ului. Pe trimestre vedemaceastă revenire mai probabilă de la jumătatea anului viitor”, aspus Popa. „O să fie o combinație de creștere economică întrecerere internă și exporturi, dar o combinație la care cerereainternă o să se vadă mai degrabă prin efortul investițional, nunumai consumul. Cred că deja consumul a fost pe o pantă negativă șiîl văd cu greu scăzând mult mai mult. Cred că asta este o creșterela care ne referim ca fiind sănătoasă”, a continuat Popa.

Creditele în euro se vor scumpi, arată prognozeleBNR

Românii ar putea avea parte de credite în euro mai scumpe anulviitor. Dobânzile la împrumuturile în moneda europeană ar puteacrește având în vedere că indicatorul Euribor – rata dobânzii lacare băncile europene se împrumută între ele în euro -, în funcțiede care se calculează rata dobânzii la creditele în monedaeuropeană, ar putea crește de 1,5 ori, potrivit unor prognozeprezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Întrebat de presăce se va întâmpla cu creditele în cazul în care indicatorul Euribors-ar putea dubla până anul viitor, guvernatorul BNR a răspuns scurt”Se vor scumpi”, adăugând că este vorba de „majorări rezonabile”ale indicatorului Euribor.

În aceste condiții, este de așteptat ca numărul restanțierilorsă crească. Numărul românilor care au restanțe la bănci a ajuns înluna iunie la aproximativ 231.000 persoane, cu 5.500 mai mare fațăde luna mai. Potrivit datelor BNR, restanțele la credite alepopulației și firmelor au crescut în iunie cu 7,9% față de lunamai, până la 13,6 miliarde lei (3,1 miliarde euro). În plus,ponderea restanțelor în totalul împrumuturilor a urcat la 6,4%, dela 4,05% la finele anului trecut, arată statisticile BănciiCentrale.

Băncile – sfătuite să facă bani din proiecte europene,nu din credite de consum

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a sfătuit vineri băncile, încadrul prezentării Raportului asupra inflației, ca să se orientezecătre un alt segment de afaceri, precum cofinanțarea accesăriifondurilor europene. „Nu mă aștept la o creștere a consumuluibazată pe creditele de consum. Populația este îndatorată, cea carese poate îndatora. Băncile au început să își dea seama că speranțade a face un business pe segmentul creditelor de consum estefiravă”, a mai spus Isărescu.

Guvernul ar trebui să aibă rezultate clare în domeniulrestructurării bugetare și apoi să vorbească despre majorări desalarii în 2011. Avertismentul aparține guvernatorului BNR, MugurIsărescu, care este de părere că anunțurile privind creșterea, anulviitor, a salariilor din sectorul bugetar sunt premature. „Cu câtajustarea din punct de vedere al numărului de bugetari va fi maiseveră, cu atât câmpul de acțiune va fi mai mare. Mai întâi trebuiesă se facă lucrurile și apoi discutăm”, a spus vineri MugurIsărescu, în cadrul prezentării Raportului asupra inflației.

În urmă cu câteva zile, premierul Emil Boc a afirmat căsalariile bugetarilor vor crește anul viitor în medie cu 10%raportat la nivelul diminuat din iulie. Condiția pentru majorareasalariilor este, în opinia șefului Guvernului, eliminarea celuide-al 13-lea salariu. Președintele Traian Băsescu i-a mustratmiercuri la TVR pe membrii Guvernului care s-au grăbit să anunțecreșteri salariale în 2011.

Isărescu: „Nu văd o înrăutățire majoră așomajului”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că românii o vorduce mai greu din cauza majorării inflației ca urmare a creșteriiTVA, însă el vorbește și de o redresare treptată a nivelului detrai, chiar dacă aceasta este întârziată. „Nu ne ocupăm de ratașomajului și de nivelul de trai, dar tendința este de redresareîntârziată, dar redresare treptată. Nu văd o înrăutățire majoră așomajului. Nivelul de trai este erodat în principal din cauzainflației mai mari”, a declarat Mugur Isărescu.

Calculele BNR: scumpiri cu 4,2%, din cauza majorăriiTVA. Piața țărănească a ținut jos media generală aprețurilor

Isărescu a mai arătat că majorarea TVA cu cinci puncteprocentuale, de la 19% la 24%, ar implica o creștere a prețurilorde consum de 4,2%, cifra fiind însă un „efect maximal”. Potrivitacestuia, într-o primă etapă prețurile se majorează cu 3% din cauzamajorării TVA. „Efectul de runda întâi va fi undeva la 3%.Specialiștii noștri vorbesc de 2,9%, adică o transmitere de 75% dinscenariu de bază, pentru că există un deficit pronunțat de cerereși faptul că piața țărănească este în mare parte nefiscalizată.Estimăm efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiarde lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar așa deoptimiști”, a spus Isărescu.

Ce se scumpește, ce nu se scumpește

Șeful BNR a dat românilor care fumează o veste proastă: țigărilese vor scumpi cu mai mult decât majorarea TVA de cinci puncteprocentuale. „Am introdus ceva majorări la prețurile tutunului -acciza calculată la un preț cu TVA ar face ca din această lunăprețul unui pachet de țigări să crească semnificativ, mai multdecât majorarea TVA”, a explicat Isărescu în conferința deprezentare a Raportului asupra inflației.
„Pentru circa 9% dintre produsele incluse în coșul de consum cotaTVA rămâne însă nemodificată la 9% (articole medicale, cărți,ziare, reviste, plata cazării în unități hoteliere) și, respectiv,0% (bilete la cinematografe, teatre, muzee, educație, îngrijiremedicală, abonamente radio-TV, chirii)”, se arată în raportulprezentat de guvernatorul BNR.

Prețul medicamentelor – printre sursele de inflație.Munca ieftină și scăderea consumului – surse dedezinflație

Guvernatorul a atras atenția asupra majorării „în modsubstanțial” a prețurilor la medicamente în trimestrul al doilea.Acest factor, alături de presiunile temporare în sensul deprecieriimonedei naționale, dar și volatilitatea accentuată a prețuluipetrolului sunt motive care au contribuit la creșterea inflației.La polul opus s-au aflat scăderea cererii și reducerea costurilorcu forța de muncă, acestea „ajutând” Banca Centrală în lupta cuinflația. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...