• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

UDMR, prima reacție oficială după violențele de la referendumul din Catalonia. Asemănarea cu situația din România

UDMR, prima reacție oficială după violențele de la referendumul din Catalonia. Asemănarea cu situația din România
Mai multe pe gandul.info

„Uniunea Democrată Maghiară din România condamnă ferm actele de violență care au avut loc în ziua referendumului pentru independența Cataloniei. Considerăm că intervențiile exagerate ale poliției și orice fel de acțiuni care implică folosirea forței nu au rezolvat niciodată o situație de criză”, se arată într-un comunicat al UDMR, dat publicității luni.

UDMR consideră că cetățenii unei țări și comunitățile sale au dreptul la libertate de exprimare, iar o dorință unanimă nu poate fi ignorată de autorități.

„Știm din experiență că într-o democrație puterea majorității nu trebuie niciodată să vizeze suprimarea minorităților, întotdeauna majoritatea trebuie să fie responsabilă pentru minoritățile care trăiesc pe teritoriul țării sale. Nu suntem de acord cu valul de violențe și cu instabilitatea politică creată. Considerăm că pentru gestionarea situației tensionate din Catalonia este nevoie în primul rând de calm. Viața continuă și după referendumul de duminică, iar interesul comun al tuturor cetățenilor este acțiunea înțeleaptă și echilibrată a liderilor politici și a autorităților”, mai precizează sursa citată.

Guvernul regiunii autonome Catalonia a anunțat, luni, că 90% dintre catalani s-au pronunțat în favoarea independenței față de Spania în cadrul referendumului din 1 octombrie, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi. În ziua desfășurării referendumului, cel puțin 890 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente dintre alegători și Poliția spaniolă.

Inchide