• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

UN BĂRBAT S-A ARUNCAT DE LA O LOJĂ A PARLAMENTULUI DUPĂ CE BOC ȘI-A ÎNCEPUT DISCURSUL – IMAGINI VIDEO ȘOCANTE

Adrian Sobaru a căzut de la o distanță de 5 metri peste unul dintre pupitrele sălii de plen, pe care l-a și rupt. El purta un tricou pe care scrisese cu markerul „Ne-ați ciuruit/Ne-ați ucis viitorul copiilor noștri/Libertate" și avea în mână o bilă portocalie pe care era tipărit numărul 13.

AdrianSobaru a căzut de la o distanță de 5 metri peste unul dintrepupitrele sălii de plen, pe care l-a și rupt. El purta un tricou pecare scrisese cu markerul „Ne-ați ciuruit/Ne-ați ucisviitorul copiilor noștri/Libertate” și avea în mână o bilăportocalie pe care era tipărit numărul 13.

Imediat,președintele Senatului, Mircea Geoană, care conducea ședințaCamerelor reunite, a cerut la microfon apelarea serviciului deurgență 112. Șocați, parlamentarii s-au strâns în jurul bărbatului,echipajul SMURD ajungând și el după câteva momente. Bărbatul aveasânge la nivelul feței, a mâinilor și a picioarelor. În timp cemedicii îi acordau primul ajutor, secretarul Camerei Deputaților,Gheorghe Barbu, încerca să afle cine este bărbatul, cerându-lesubordonaților să-l informeze cum a ajuns acesta la balconul săliide plen. Emil Boc și Mircea Geoană s-au apropiat și ei de bărbat întimp ce primea îngrijiri, scena fiind urmărită de pe locuriledestinate membrilor Guvernului de miniștrii Elena Udrea și AncaBoagiu.

Dupăprimele îngrijiri medicale acordate de echipajul SMURD, AdrianSobaru a fost scos din sala de plen. În acel moment, el a strigatde pe targă „Libertate!”.

GALERIEFOTO

SecretarulCamerei a chemat apoi femeile de serviciu pe care le-a pus săcurețe petele de sânge, iar pentru că acestea nu au putut fișterse, a decis să le acopere cu o bucată de mochetă…roșie.

Uniiparlamentari au izbucnit în plâns

Câțivadintre parlamentarii care l-au văzut pe Adrian Sobaru aruncându-sede la balcon pur și simplu au izbucnit în plâns. Cel mai vizibilafectat de incidentul la care asistase a fost liberalul OctavianPopa. El a spus cu lacrimi în ochi că nu știe vine este autorulgestului extrem, dar i-a acuzat pe reprezentanții puterii că seafișează pentru a fi filmați: „Nu știu cine este. Mă uit însă lareacția reprezentanților puterii… Uitați-vă cum se bagă subcamerele de luat vederi să-i filmați dumneavoastră, că auparticipat la eveniment. Parcă ar fi o vânătoare. E o țară dec…t”. Lacrimi în ochi au avut și democrat-liberala Teo Trandafirși social-democrata Ecaterina Andronescu. „Este cea mai durămoțiune de cenzură”, a spus și deputatul PSD, AnghelStanciu.

Citeșteși Colegii de la TVR aibărbatului care s-a aruncat de la balcon: „Venise să pună luminile.Nu ne-a zis nimic”

Momentul în carebărbatul de la TVR s-a aruncat de la balcon – GALERIE FOTO +VIDEO

Rodica Ciobanu șiIndira Crasnea comentează LIVE incidentul dinParlament

Udrea cătrejurnaliști: Vă rog, nu politizați un astfel demoment

Un deputat cu lacrimiîn ochi: „E o țară de c…t” – VIDEO

TVR: Adrian Sobaru s-aaruncat de la balcon în Parlament din motivepersonale

Boc: „M-a șocat și pemine”. CUM A COMENTAT PREMIERUL INCIDENTUL. GALERIE FOTO +VIDEO

Bărbatul care s-aaruncat din loja Parlamentului era nemulțumit că i-au fost retraseunele drepturi pentru copilul său cudeficiențe

Emil Boc:”Nu astfel se rezolvă problemele. Fac apel laluciditate”

PremierulEmil Boc a comentat incidentul, spunând că nu prin astfel degesturi se rezolvă problemele sociale, ci prin „solidaritate,raționalitate și luciditate”. „Este un lucru tragic, un lucru carem-a șocat și pe mine, sper însă ca sănătatea să nu-i fie pusă înpericol, viața omului să meargă mai departe și împreună să trecempeste aceste vremuri grele”, a afirmat Boc. Întrebat dacă esteposibil ca în acest context să-și prezinte demisia din funcție la 1ianuarie, el a răspuns: „Ce am avut de declarat am declarat și amspus și cred că în acest moment și presa și politicienii săpăstreze echilibrul necesar ca această țară să meargă mai departe.Haideți să nu facem dintr-un caz tragic, dintr-un gest nefericit,dintr-un eveniment care pe toți ne-a șocat … să încercăm să găsimcalea prin care cu toții, ca 22 de milioane de români să reușim sămergem mai departe. O soluție de asemenea manieră nu este cea carene rezolvă problemele”.

Boca adăugat că înțelege faptul că mulți români o duc greu: „Acest lucru nu reprezintă vina exclusivă a cuiva, sunt vremuripe care cu toții trebuie să le trecem prin solidaritate,luciditate, raționalitate și cu echilibru”. MinistrulDezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, nu a dorit săcomenteze posibilitatea ca Executivul să demisioneze în urmaincidentului de joi din Parlament, rugând presa să nu politizezeacest „moment tragic”: „E un moment tragic, dar chiar nu e cazulsă-l politizăm. Cred că dvs., presa, sunteți mai puțin marcați deacest moment decât noi, se pare”.

MinistrulTabără: „Ar trebui organizată mai bine intrarea”

Larândul său, ministrulAgriculturii, Valeriu Tabără, a spus că incidentul din Parlamenteste „unul nefericit”, arătând că ar trebui mai bine organizatăintrarea și modul de circulație în forul legislativ.„Este uncaz nefericit. Dar mai cred și că prea mult se dă înaceastă instituție și tot răul se duce spre Parlament. Cred căprocedurile care sunt în alte Parlamente ale Europei ar trebui săse impună și la noi”, a spus Valeriu Tabără pentruMediafax.

Accidentde muncă

Procurorii,polițiștii și inspectorii de la ITM București au făcut cercetări laParlament, unde un angajat al TVR s-a aruncat de la balconulplenului, incidentul fiind considerat accident demuncă. Cercetarea a revenit polițiștilor Secției 17, care aumers la Parlament și au făcut un proces-verbal în cazulaccidentului. Aceștia au sesizat procurorii Parchetului de pe lângăJudecătoria Sectorului 5, care vor coordona ancheta, a declarat,pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei,Christian Ciocan. AdrianSobaru va fi audiat de anchetatori când starea de sănătate îi vapermite acest lucru, declarația lui ajutând la explicareamotivației gestului suicidar și la cercetarea începută în acestcaz, după cum a precizat, pentru agenția citată, purtătorul decuvânt al Parchetului Judecătoriei Sectorului 5, Adriana FloreaStoian.

Ce spunmedicii

AdrianSobaru are fracturi la nivelul oaselor frontale, nasului șiglobilor oculari, însă nu are nicio leziune care să îipună în pericol viața, a declarat, joi, managerul SpitaluluiUniversitar de Urgență București (SUUB), Cătălin Cârstoiu. AdrianSobaru a răspuns la toate manevrele medicilor, starea lui estestabilă, fiind deocamdată în afara oricărui pericol, a spusmanagerul Cătălin Cârstoiu.

Presainternațională n-a ratat știrea

  • „PremierulRomâniei, Emil Boc, a supraviețuit unei noi moțiuni de cenzură, apatra de anul acesta, după ce un bărbat a sărit de la balconulParlamentului pentru a protesta față de politicile economice”,notează Radio Free Europe/Radio Liberty.
  • „Un românîn vârstă 40 de ani s-a aruncat de la balconul ParlamentuluiRomâniei, denunțând politicile de austeritate ale Guvernului”,notează AFP.
  • „Un româna sărit de la balconul Parlamentului”, titrează agenția AssociatedPress.
  • Un bărbats-a aruncat de la un balcon, în Parlamentul României, în timpuldiscursului premierului Emil Boc, protestând față de măsurile deausteritate, scrie agenția DPA.
  • „Înmomentul incidentului, Boc se pregătea să rostească un discursdespre legea salarizării publice, pentru care au existat douămoțiuni de cenzură săptămâna aceasta”, precizează DPA.
  • „Dezbaterile aufost suspendate scurt timp pentru că un angajat al televiziuniipublice a sărit de la un balcon protestând față de măsurile deausteritate”, scrie și agenția Reuters.

INFOBOICOT

Parlamentula respins moțiunea. Opoziția a părăsit lucrările

Dupăincident, liderii politici s-au reunit pentru scurtă vreme. S-adecis reluarea lucrărilor în plen, prin votarea moțiunii de cenzurădepusă pe Legea cadru a salarizării, dar fără dezbateri. Opoziția ahotărât să nu participe la ședință. „Nu putem să mai participăm, săne facem că nu s-a întâmplat nimic, să continuăm dezbaterea. DacăGuvernul va avea înțelepciunea să-și retragă Legea, așa cum avem șinoi decența să nu mai continuăm cu moțiunea, soluția cea mai de bunsimț în această zi”, a spus președintele PSD, Victor Ponta. Larândul său, liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că nu se poatecontinua „războiul vorbelor”, iar Guvernul trebuie să-și retragăLegea salarizării. Cum la procedura de vot au fost doarreprezentanții puterii, dar nu au votat, moțiunea a primit zerovoturi „pentru” și zero „împotrivă”, fiind considerată respinsă,iar Legea adoptată.

Inchide