Un deputat PMP cere implementarea unui sistem de alertă în caz de răpire a minorilor: ALEXANDRA alert

Redactor:
Teodor Bobei
Un deputat PMP cere implementarea unui sistem de alertă în caz de răpire a minorilor: ALEXANDRA alert
Deputatul PMP Ionuț Simionică susține necesitatea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a implementa un nou sistem de alertare în caz de dispariție a minorilor, numit ALEXANDRA alert. Acesta susține că un astfel de sistem operațional ar fi putut împiedica incidentul din Caracal.

„Deputatul PMP Ionuț Simionca susține necesitatea organizării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să operaționalizeze sistemul de alertă în cazul răpirii minorilor – pe modelul american AMBER Alert. În același timp, în contextul tragediei de la Caracal, acesta propune ca sistemul românesc să poarte numele ALEXANDRA Alert”, se arată într-un comunicat emis, joi, de către deputatul de Bistrița.

Parlamentarul PMP afirmă că în cazul „Caracal”, dacă exista un astfel de sistem de alertă, toți locuitorii din Caracal ar fi primit un mesaj asemănător celor primite de la RO-ALERT, cu informații despre răpirea Alexandrei.

„Având în vedere că mulți vecini au spus că s-au întâmplat lucruri suspecte în jurul casei lui Gheorghe Dincă, poate șansele de salvare a Alexandrei ar fi crescut”, a declarat deputatul PMP.

Deputatul bistrițean a precizat faptul că un astfel de mecanism există încă din anul 2011, nefiind însă operațional. Acest sistem se numește „Alertă Răpire Copii”, însă a fost folosit o singură dată în ultimii 8 ani.

Comunicatul PMP vine în contextul în care la nivel de partide și în dezbaterea publică au existat discuții privind operaționalizarea unui sistem de alertă în caz de răpire a minorilor și schimbarea cadrului legislativ pentru împiedicarea unor evenimente asemănătoare.

USR a propus, luni, un set de 12 măsuri pentru prevenirea apariției unor noi cazuri precum cel al crimei din Caracal. Printre măsurile puse în dezbatere publică se numără eliminarea Legii recursului compensatoriu și operaționalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil.

 

Inchide