• Publicat:
Știri

Un deputat USR a lansat inițiativa „Fără Baroni în Bacău”

Un deputat USR a lansat inițiativa „Fără Baroni în Bacău”
Deputatul USR Lucian Viziteu a lansat, marți, inițiativa cetățenească „Fără Baroni în Bacău", proiect ce vizează introducerea bugetării participative la nivelul Consiliului Județean al Județului Bacău.

„Astăzi am lansat inițiativa cetățenească Fără Baroni în Bacău. Județul Bacău s-a degradat, din punct de vedere economic, cultural și social, în ultimii 30 de ani sub conducerea permanentă a PSD. Bacăul este, in 2019, printre cele mai depopulate județe din România, după ce în anul 1992 a avut cel mai mare număr de locuitori, 737512 cetățeni, din ultimii 60 de ani. Mai mult, Bacăul este pe ultimele 3 locuri dintre județele țării la durata medie de viață a locuitorilor. Vinovații pentru această situație alarmantă sunt baronii din Bacău care au alocat discreționar, partinic și ineficient resursele bugetare ale Consiliului Județean. Soluția propusă de Uniunea Salvați România, filiala Bacău, este introducerea bugetării participative la nivelul Consiliului Județean al Județului Bacău. Pentru a implementa acest concept inovator, apelăm la o inițiativă cetățenească pentru demararea unui proiect de hotărăre de consiliu județean”, a declarat Lucian Viziteu într-o conferință de presă susținută la Bacău.

Deputatul USR a precizat că strângerea de semnături va dura între opt și nouă luni.

Potrivit articolului 74 din Constituție, „inițiativa legislativă aparține, după caz, Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot. Cetățenii care își manifestă dreptul la inițiativă legislativă trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative. Nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea”.

Inchide