Un liberal vrea să știe dacă au existat protocoale SRI-Romtelekom și SRI-Poșta Română

Un liberal vrea să știe dacă au existat protocoale SRI-Romtelekom și SRI-Poșta Română
Publicat: 07/05/2018, 15:02

„Având în vedere prevederile Constituției României (art. 112) și cele ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială (art. 3) și, întrucât în spațiul public este o dezbatere efervescentă cu privire la încheierea de „protocoale de cooperare” între autorități ale puterii judecătorești (ÎCCJ-MP-PÎCCJ, CSM) și Serviciul Român de Informații (SRI), documente ce au fost făcute publice de părțile implicate, vă solicit să-mi răspundeți în mod explicit la următoarele întrebări legate de companiile în care ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale este acționar parțial sau majoritar:

– dacă în perioada 2001-2018 campania Telekom S.A. a încheiat un acord/protocol de cooperare cu SRI, respectiv în ce domeniu de activitate și pe temei legal conducerea executivă a operatorului de comunicații electronice a încheiat acest document; dacă, în anul 2009, la Direcția juridică și de Relații, a companiei Romtelecom S.A. la acea dată, actualmente Telekom S.A., a fost înregistrat un document sub nr.201/1201/19.05.2009, ce a fost remis de către SRI, prin directorul adjunct Dumitru Cocoru, către doamna Monica Stănescu KA Manager pentru SRI (nr. contact 0214006694/0766505278), din cadrul Departamentului de vânzări clienți mari – Telekom S.A., prin directorii acestor două părți interesate, respectiv directorul ITA de la acea dată, col. Aurelian Tolescu și un director nominalizat e Telecom S.A., posibil directorul tehnic sau de IT al companiei.

– dacă, în perioda 2001-2008, respectiv în perioada 2009-2018 au fost încheiate „Acord/Protocol de cooperare în domeniul securității sistemelor informatice și de comunicații” sau alte acorduri între ITA, respectiv SRI cu Societatea Națională de Radiocomunicații – Radiocom sau cu Centrul de Comunicații prin satelit CHEIA (aceasta aparținând SNR). Procedura de semnare fiind probabil similară cu cea de la Romtelecom.

-dacă, în perioada 2001-2008, respectiv în perioada 2009-2018 au fost încheiate Acord/Protocol de cooperare între SRI cu Compania Națională Poșta Română S.A. Procedura de semnare a documentelor fiind probabil similară cu cea de la Romtelecom și Radiocom”, se arată în interpelarea liberalului către ministrul Comunicațiilor, trimisă pe 2 mai, potrivit site-ului Senatului.

Senatorul PNL mai precizează să i se transmită protocoalele, în cazul în care acestea există și publicarea acestora pentru a vedea toată lumea dacă a existat sau nu un cadrul legal în baza căruia să fie încheiate și să funcționeze acordurile SRI cu Romtelecom și cu ale SRI cu Poșta Română.

„În cazul în care există un astfel de protocol/document semnate între părțile anterior precizate, solicit și îl trimiteți subsemnatului pentru a fi stabilite măsurile în consecință la nivelul Parlamentului României, respectiv să îl faceți public pentru aducerea la cunoștință a tuturor clienților/abonaților Telekom cu privire la faptul că între operatorul de comunicații electronice în cauză și SRI a fost încheiat un acord de cooperare în domeniul securității cibernetice, fără existența unui cadr legal de aplicare și care în fapt și nelegal prin conținutul său aplicabil ar fi putut determina ingerințe în drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor protejate constituțional, respectiv să permită SRI fără drept accesul la date cu caracter personal ale clienților/abonaților și utilizatorilor serviciilor de comunicații electronice furnizate de către Telekom S.A”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât