Un nou indicator rutier: „Atenție, cetățeni turmentați!” Cum au primit locuitorii din Pecica, Arad, cadoul primarului lor și ce spune inițiatorul. Plus: „Nu te pune cu timișorenii!

Un nou indicator rutier: „Atenție, cetățeni turmentați! Cum au primit locuitorii din Pecica, Arad, cadoul primarului lor și ce spune inițiatorul. Plus: „Nu te pune cu timișorenii!
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 18:32

„Oamenii trebuie protejați. În zece ani, și dacă salvăm osingură viață, a merita efortul”, ne-a explicat primarul PetruAntal cum i-a venit ideea să pună în localitate indicatoare cu”Atenție! Cetățeni turmentați”. Ideea i-a venit în 2006, când acălătorit în Germania. Acolo erau indicatoare pe care scria asta,în special în zona berăriilor, avertizându-i pe șoferi să nu deapeste vreunul mai „afumat”. După trei ani, perioadă în care s-auînregistrat mai multe accidente, uneori soldate și cu persoanedecedate, primarul a hotărât să pună și el indicatoare. „Le-ammontat de 4-5 luni și de atunci nu am mai avut probleme”.

Orașul Pecica este unul dintre cele mai tranzitate din județulArad, fiind situat între vama Nădlac și municipiul Arad, pe DN 7.Din loc în loc, alături de alte indicatoare rutiere, apar semneleprimarului Antal.

„Indicatoarele sunt sub formă de triunghi pe fond alb, cu chenarroșu, cu vârful triunghiului îndreptat în sus, explică primarul. Îninterior este desenat un om care merge în patru labe și are osticlă în mână. În partea de jos e scrisă și explicația: „Cetățeniturmentați”. Sunt bune și pentru șoferi, care trebuie să fie maiprudenți în astfel de zone, dar și pentru cei care au băut maimult, fiind un avertisment care îi protejează”.

Oamenii nu s-au simțit jigniți

„Am amplasat zece indicatoare, în zonele în care se află oconcentrație mai mare de baruri, restaurant și terase. Măsura sesimte mai bine vara, când se petrece și se bea mai mult”, mai spuneprimarul. Antal ne-a declarat că cetățenii au reacționat bine.”Oamenii nu s-au simțit jigniți. Nici cei care beau mai mult, nicipatronii de la localuri. Au fost unii care au râs la început, darau fost mulți care au spus că e o idee bună și m-au felicitat”.

Semnul nu există în legislație, dar e util

„Semnul nu este prevăzut în legislația rutieră, dar este foarteutil. Este unic în țară”, se mândrește Petru Antal. Polițiștiilocali confirmă că este un mod original de a preveni accidentelerutiere. „Nu există un asemenea semn în legislația noastră, darși-a dovedit eficiența. Procedura spune că pot fi montateindicatoare de informare sau de prevenire, cu acordul comisiei despecialitate al autorității locale și al Serviciului deSpecialitate al Poliției Rutiere Județene”, au declarat pentruGânduloficiali din Poliția Pecica.

Indicatoare de atras gunoiul

Inițiative de acest gen au mai fost însă. De pildă, din 4noiembrie 2009, în cele mai importante intersecții din Timișoarasunt amplasate indicatoare inscripționate „Nu te pune cutimișorenii! Aici NU este coș de GUNOI”. Inițiativa a apărut înurma unei campanii lansate la începutul anului 2009 de ClubulRotary Timișoara, Fundația Bega și Primăria Timișoara. Instalareaineditelor indicatoare încearcă să sensibilizeze șoferii careprofită de opririle la stop, în intersecții, pentru a aruncagunoaie pe geamurile mașinilor. Problema e că bunele intenții aleinițiativei au fost date peste cap tocmai de angajații timișorenicare au curățat de zăpadă intersecțiile cu pricina în aceastăiarnă. Parcă pentru a face în ciudă inițiatorilor campaniei,aceștia au adunat zăpada plină de noroi și mucuri de țigări chiarîn jurul respectivelor indicatoare.

INFO PLUS

Indicatoarele rutiere, strict reglementate prinlege

Potrivit comisarului-șef Lucian Diniță, șeful Direcției PolițieiRutiere din IGP, indicatoarele rutiere sunt strict reglementate delegislația internațională, fiind un sistem unic de codificare,reglementat ca atare și în legislația românească. „Orice astfel deindicator rutier trebuie să respecte prevederile legale în vigoare.Cei care doresc să monteze alte categorii de indicatoare, cum suntcele de informare, trebuie să respecte procedurile de avizare aleComisiei de Circulație din cadrul Primăriei și bineînțeles să aibăacordul Poliției Rutiere”, a explicat Diniță.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
În ce stare se afla polițistul, în momentul în care a călcat-o pe Raisa pe...
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
În ce stare se afla polițistul, în momentul în care a călcat-o pe Raisa pe...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
UN FOTOGRAF caută MINORE, pe Olx, care să APARĂ în FILME PORNO!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
El va fi noul președinte al României! Cine îi va lua locul lui Klaus Iohannis?...
Adio, centrale de apartament! Coșmarul devine realitate. Primarul și-a pus planul în aplicare
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...